Uføretrygdet med lav inntekt: – Jeg gruer meg til jul

<p>Når hun har råd strikker 46-åringen sokker som hun legger under juletreet på det lokale kjøpesenteret, til andre familier med dårlig råd. Hun forteller at hun vet at barna ikke blir så glad for det, men at det kan bety mye for en forelder.</p>
Når hun har råd strikker 46-åringen sokker som hun legger under juletreet på det lokale kjøpesenteret, til andre familier med dårlig råd. Hun forteller at hun vet at barna ikke blir så glad for det, men at det kan bety mye for en forelder. Foto: Andrea Berg / ABC Nyheter

En uføretrygdet kvinne viser frem sitt budsjett for desember. Når regningene er betalt, er hun i minus. Så skal hun kjøpe mat til familien.

– Har du sett den reklamen på TV med han som har så høye skuldre? Jeg pleier å kødde og si at jeg burde ha vært i den reklamen, sier den 46 år gamle kvinnen ABC Nyheter har snakket med.

Hun har levd hele livet sitt i fattigdom. Les historien hennes her.

Kvinnen ønsker ikke at vi skal bruke navnet hennes. Vi kaller henne derfor «Lisa».

ABC Nyheter ba Lisa om å sette opp budsjettet sitt for desember. 46-åringen bor med samboer og en datter. Hun har fire voksne barn som har flyttet ut.

Samboeren går på arbeidsavklaringspenger og prøver å starte et enkeltpersonforetak. Det er sjeldent penger til overs.

Dette er budsjettet til Lisa:

Dette er inntektene til Lisa:

Lisa mottar uføretrygd, men trekkes for å ha samboer og for å ha overskredet inntektsgrensen i fjor. Det vil si at hun tjente mer enn de 38.753 kronene som var tillatt mens man mottok uføretrygd. I år er tallet 39.943 kroner, men Lisa regner med å overskride grensen i år også. Hun påpeker at det er vanskelig å finne en arbeidsplass hvor hun får jobbe mindre enn 4 timer i uken.

Det som står igjen av uføretrygden etter samboertrekk og trekk for overskredet inntektsgrense, samt skatt, er 15.211 kroner.

I tillegg kommer lønn på omtrent 3200 kroner i måneden for fire timers arbeid i uka, men dette varierer noe. Det Lisa tjener i lønn er cirka det samme hun trekkes for av Nav hver måned.

Uforutsette utgifter er en byrde

I desember kommer en utgift på nye briller til datteren i tillegg til de ordinære utgiftene. Lisa anslår at egenandelen blir minimum 2300 kroner. Det betyr at pengene til mat, klær og uforutsette utgifter havner på 2028 kroner. I tillegg kommer en ubetalt regning fra forrige måned og trekk for overskredet inntektsgrense i år.

– Hvis jeg skulle vært under den grensa, måtte jeg ha jobbet mindre enn tre timer i uka. Jeg er allerede heldig som har fått en jobb hvor jeg får jobbe så lite som fire timer i uka - hvem ville ansatt noen til å jobbe to og en halv, spør 46-åringen.

I løpet av de siste to årene har hun også betalt 20.000 for tannregulering til datteren

– Og det er etter søskenmoderasjon. Jeg tør ikke tenke på hvordan det er for de som ikke får den reduksjonen, sier hun.

Det er særlig de uforutsette utgiftene som spiser av posten «Penger igjen til mat, klær og uforutsette utgifter». De rundt 2000 «til overs» er derfor sannsynligvis en enda lavere sum. Kvinnen nevner også at hun bekymrer seg for hva som skjer etter at brillestøtten til barn reduseres.

Les mer: 8 av 10 mener myndighetene bør gjøre mer for å bekjempe fattigdom

Økonom: – Lite penger går utover livskvaliteten

Forbrukerøkonom i DNB og programleder i Luksusfellen Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB
Forbrukerøkonom i DNB og programleder i Luksusfellen Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl hjelper folk med økonomien i programmene Luksusfellen og I lomma på Silje, samt i podcasten Pengetabu, hvor tema er mangel på penger i julen. Hun syns budsjettet til kvinnen ser veldig trangt ut.

– Nok penger og riktig bruk av penger henger sammen med livskvalitet. Har du for lite går det utover livskvaliteten, det kan gjøre en bekymret, kan skape angst og depresjon, sier Sandmæl til ABC Nyheter.

– Jeg tror det å ha lite penger i et av verdens rikeste land som Norge er ekstra tungt, legger hun til.

Forbrukerøkonomen trekker frem at en familie på 46-åringens størrelse vil bruke 21.275 kroner i måneden ifølge referansebudsjettet til Forbruksforskningsinstituttet SIFO for et rimelig forbruksnivå. Dette budsjettet inkluderer ikke utgifter til blant annet bolig, strøm og andre boutgifter, feriereiser og gaver. Dette kommer altså i tillegg til drøye 21.000 kroner.

– Her ligger familiens budsjett langt under. Å ha rundt 2000 kroner igjen til mat, klær og uforutsette utgifter til tre personer for en hel måned er veldig lite, så lite at noen kanskje går sultne i seng.

Resultatet av utregningene til SIFOs referansebudsjett-kalkulator for en familie med to voksne i alder 20-50 år og et barn på 14-17 år. Foto: SIFO, Oslomet
Resultatet av utregningene til SIFOs referansebudsjett-kalkulator for en familie med to voksne i alder 20-50 år og et barn på 14-17 år. Foto: SIFO, Oslomet

Referansebudsjettet skal ifølge SIFOs nettsider i hovedsak dekke:

  • Daglige, løpende utgifter og mer sjeldne utgifter.
  • Et rimelig forbruksnivå som skal gi mulighet for deltakelse i vanlige, sosiale aktiviteter,
  • Et vareutvalg knyttet til vanlige funksjoner i et hushold,
  • Innkjøp av alle varer "over disk".

Du kan lese mer om Referansebudsjettet her.

Tar seg ikke råd til nødvendig behandling

Lisa er uføretrygdet på grunn av en kombinasjon av fysiske og psykiske plager. I ryggen har hun ni prolapser og skulderen er ødelagt etter et stygt fall. Hun har også diagnosen posttraumatisk stresslidelse (PTSD) etter å ha vokst opp i et hjem med vold og seksuelle overgrep.

Ifølge psykologspesialisten som Lisa har blitt utredet hos skal hun derfor også til psykolog og fysioterapeut (194 kroner i timen) hver måned, helst flere ganger. Enkelte måneder får hun dratt til fysioterapeut, men hun har ikke tatt seg råd til å dra til psykolog på flere år, til tross for at hun fortsatt sliter med mareritt og påtrengende minner. Det er ikke nok penger.

– Det er helt forferdelig når vi får uventet besøk. Da må jeg ofte la være å spise selv, sier hun.

– Jeg gruer meg allerede til jul for datteren min har spurt om vi skal ha pinnekjøtt, forteller Lisa.

– Og det går jo ikke.

Tabu med penger i Norge

Sandmæl påpeker at det i Norge er mer eller mindre tabu å snakke om penger, og sier at det beste tipset hun kan gi er å være åpen og be om hjelp.

– Jeg får vondt i hjertet og håper Lisa ikke holder for seg selv at de har lite penger. Dessverre er det altfor få som snakker om økonomien sin. Tenk hvor mye vi kunne ha lært, fått forståelse for og kunne ha hjulpet til med hvis det bare hadde vært mer økonomisk åpenhet, sier hun.

Sandmæl trekker frem at det de siste årene har det vært en økning i antall annonser på Finn.no der folk ber om hjelp. Noen ber om gaver til barna, juletre eller julemat.

– Jeg synes det er en positiv utvikling. I år er det mulig å opprette annonser i de nye kategoriene «Hjelp til julegaver» og «Tilby julefeiring».

I hver klasse er det rundt to til tre elever som har foreldre med en inntekt under fattigdomsgrensa. Mange av de barna kommer med unnskyldninger når de blir spurt om å være med i bursdag eller på en fritidsaktivitet i stedet for å si at de ikke har råd.

– Jeg skulle ønske skolen kunne snakket mer om privatøkonomi og økonomiske forskjeller, kanskje det ville skapt mer forståelse og åpenhet, foreslår hun.

– Det går også an å få hjelp fra ideelle organisasjoner som Kirkens bymisjon eller Frelsesarmeen. Du kan også søke opp hva slags tilbud som finnes i ditt nærområde.

Sandmæl foreslår disse tiltakene til de som vil hjelpe i jula:

  • Gi bort en ting til Frelsesarmeen slik at andre barn som kanskje ikke ellers ville fått julegave får en gave.
  • Gi en julemiddag gjennom Kirkens bymisjon.
  • Doner til veldedige organisasjoner. Blant annet har Redd Barna en innsamling for at fattige barn i Norge skal få en litt bedre jul.
  • Gå inn på finn.no og se om du kan hjelpe noen der.
  • Det finnes mange fine lokale tiltak. Bruk nettet for å finne de som er der du bor.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:20 Tyske medier: Haaland i samtaler med Dortmund00:01 To menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:54 Nok et nyvalg i Israel23:50 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43 Jesus-målrush snudde kampen for City23:40 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29 Helse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25 Prisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47 Vrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33 New York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04 Lørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35 To nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16 Sju siktet i to grove kidnappingssaker21:03 LSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54 Jesus-målrush snudde kampen for City20:24 Fannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59 Helse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44 Høie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20 Ranssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17 Signalfeil på Gardermobanen rettet18:57 Gattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34 Fiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33 – Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33 Svensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32 Tusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32 Drapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04 Ferguson leder Everton mot Solskjærs United17:57 Gartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53 Norsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50 Infantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50 Jordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17 Senterpartiet faller markert på ny måling16:59 19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42 EUs klimagiv får norsk skryt16:22 Kvinne skutt av politiet16:13 Lance sitter fortsatt fast i isen16:10 Utvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37 20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33 «Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17 Anders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16 FIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36 Store protester mot at Sydney kveles14:35 Viggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34 Fire ekstra ambulansefly satt inn14:12 NHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56 Norge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43 Midt-Norge får det fineste været til helgen13:02 Time: Greta Thunberg er «årets person»12:54 Boko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53 Drapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40 Pågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12 Eldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42 Ferge grunnstøtte i Fedje11:41 Dansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09 Epstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06 Roxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44 Kritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43 Suu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19 Thunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17 Oversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16 To ambulanser krasjet i Tønsberg10:12 Saudi-Arabias oljeselskap på børs09:09 Israel går mot nok et nyvalg09:06 Fluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02 Norge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01 Stor måling peker mot tory-seier09:01 Bil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55 Erna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42 Sundby sier nei til langløpskarriere08:40 New Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07 Kina fengsler flest journalister08:02 Norske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41 Elfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28 «Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02 4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41 Bill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36 Solbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32 Fem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01 Tøffe værforhold i Sør-Norge05:58 Dette skjer i dag05:52 Bougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51 Dette skjedde i natt05:38 Minnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27 Homoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24 Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05 Distré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00 Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41 Høyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04 FN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03 Trump advarer Russland mot innblanding i valget
Siste nytt
00:20SportTyske medier: Haaland i samtaler med Dortmund00:01NorgeTo menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:54VerdenNok et nyvalg i Israel23:50SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43SportJesus-målrush snudde kampen for City23:40SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29NorgeHelse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25SportPrisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47VerdenVrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33PengerNew York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04NorgeLørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35SportTo nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16NorgeSju siktet i to grove kidnappingssaker21:03NorgeLSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54SportJesus-målrush snudde kampen for City20:24SportFannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59NorgeHelse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44NorgeHøie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20NorgeRanssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17NorgeSignalfeil på Gardermobanen rettet18:57SportGattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34PengerFiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33Politikk– Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33VerdenSvensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32PengerTusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32NorgeDrapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04SportFerguson leder Everton mot Solskjærs United17:57VerdenGartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53SportNorsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50SportInfantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50NorgeJordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17PolitikkSenterpartiet faller markert på ny måling16:59Norge19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42NorgeEUs klimagiv får norsk skryt16:22NorgeKvinne skutt av politiet16:13NorgeLance sitter fortsatt fast i isen16:10VerdenUtvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37Verden20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33Penger«Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17SportAnders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16SportFIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36VerdenStore protester mot at Sydney kveles14:35NorgeViggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34NorgeFire ekstra ambulansefly satt inn14:12PengerNHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56SportNorge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43NorgeMidt-Norge får det fineste været til helgen13:02VerdenTime: Greta Thunberg er «årets person»12:54VerdenBoko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40NorgePågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12NorgeEldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42NorgeFerge grunnstøtte i Fedje11:41SportDansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09VerdenEpstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44SportKritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43VerdenSuu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19VerdenThunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17NorgeOversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16NorgeTo ambulanser krasjet i Tønsberg10:12PengerSaudi-Arabias oljeselskap på børs09:09PolitikkIsrael går mot nok et nyvalg09:06SportFluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02SportNorge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01PolitikkStor måling peker mot tory-seier09:01NorgeBil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55NorgeErna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42SportSundby sier nei til langløpskarriere08:40VerdenNew Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07KulturKina fengsler flest journalister08:02NorgeNorske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41ReiseElfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28Kultur«Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02Norge4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41KulturBill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36SportSolbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32VerdenFem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01NorgeTøffe værforhold i Sør-Norge05:58NorgeDette skjer i dag05:52VerdenBougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51NorgeDette skjedde i natt05:38SportMinnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27NorgeHomoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24VerdenDomstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05VerdenDistré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00NorgeNå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41NorgeHøyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06PengerNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12PengerVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04VerdenFN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03PolitikkTrump advarer Russland mot innblanding i valget
Populært