Uføretrygdet med lav inntekt: – Jeg gruer meg til jul

<p>Når hun har råd strikker 46-åringen sokker som hun legger under juletreet på det lokale kjøpesenteret, til andre familier med dårlig råd. Hun forteller at hun vet at barna ikke blir så glad for det, men at det kan bety mye for en forelder.</p>
Når hun har råd strikker 46-åringen sokker som hun legger under juletreet på det lokale kjøpesenteret, til andre familier med dårlig råd. Hun forteller at hun vet at barna ikke blir så glad for det, men at det kan bety mye for en forelder. Foto: Andrea Berg / ABC Nyheter

En uføretrygdet kvinne viser frem sitt budsjett for desember. Når regningene er betalt, er hun i minus. Så skal hun kjøpe mat til familien.

– Har du sett den reklamen på TV med han som har så høye skuldre? Jeg pleier å kødde og si at jeg burde ha vært i den reklamen, sier den 46 år gamle kvinnen ABC Nyheter har snakket med.

Hun har levd hele livet sitt i fattigdom. Les historien hennes her.

Kvinnen ønsker ikke at vi skal bruke navnet hennes. Vi kaller henne derfor «Lisa».

ABC Nyheter ba Lisa om å sette opp budsjettet sitt for desember. 46-åringen bor med samboer og en datter. Hun har fire voksne barn som har flyttet ut.

Samboeren går på arbeidsavklaringspenger og prøver å starte et enkeltpersonforetak. Det er sjeldent penger til overs.

Dette er budsjettet til Lisa:

Dette er inntektene til Lisa:

Lisa mottar uføretrygd, men trekkes for å ha samboer og for å ha overskredet inntektsgrensen i fjor. Det vil si at hun tjente mer enn de 38.753 kronene som var tillatt mens man mottok uføretrygd. I år er tallet 39.943 kroner, men Lisa regner med å overskride grensen i år også. Hun påpeker at det er vanskelig å finne en arbeidsplass hvor hun får jobbe mindre enn 4 timer i uken.

Det som står igjen av uføretrygden etter samboertrekk og trekk for overskredet inntektsgrense, samt skatt, er 15.211 kroner.

I tillegg kommer lønn på omtrent 3200 kroner i måneden for fire timers arbeid i uka, men dette varierer noe. Det Lisa tjener i lønn er cirka det samme hun trekkes for av Nav hver måned.

Uforutsette utgifter er en byrde

I desember kommer en utgift på nye briller til datteren i tillegg til de ordinære utgiftene. Lisa anslår at egenandelen blir minimum 2300 kroner. Det betyr at pengene til mat, klær og uforutsette utgifter havner på 2028 kroner. I tillegg kommer en ubetalt regning fra forrige måned og trekk for overskredet inntektsgrense i år.

– Hvis jeg skulle vært under den grensa, måtte jeg ha jobbet mindre enn tre timer i uka. Jeg er allerede heldig som har fått en jobb hvor jeg får jobbe så lite som fire timer i uka - hvem ville ansatt noen til å jobbe to og en halv, spør 46-åringen.

I løpet av de siste to årene har hun også betalt 20.000 for tannregulering til datteren

– Og det er etter søskenmoderasjon. Jeg tør ikke tenke på hvordan det er for de som ikke får den reduksjonen, sier hun.

Det er særlig de uforutsette utgiftene som spiser av posten «Penger igjen til mat, klær og uforutsette utgifter». De rundt 2000 «til overs» er derfor sannsynligvis en enda lavere sum. Kvinnen nevner også at hun bekymrer seg for hva som skjer etter at brillestøtten til barn reduseres.

Les mer: 8 av 10 mener myndighetene bør gjøre mer for å bekjempe fattigdom

Økonom: – Lite penger går utover livskvaliteten

Forbrukerøkonom i DNB og programleder i Luksusfellen Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB
Forbrukerøkonom i DNB og programleder i Luksusfellen Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl hjelper folk med økonomien i programmene Luksusfellen og I lomma på Silje, samt i podcasten Pengetabu, hvor tema er mangel på penger i julen. Hun syns budsjettet til kvinnen ser veldig trangt ut.

– Nok penger og riktig bruk av penger henger sammen med livskvalitet. Har du for lite går det utover livskvaliteten, det kan gjøre en bekymret, kan skape angst og depresjon, sier Sandmæl til ABC Nyheter.

– Jeg tror det å ha lite penger i et av verdens rikeste land som Norge er ekstra tungt, legger hun til.

Forbrukerøkonomen trekker frem at en familie på 46-åringens størrelse vil bruke 21.275 kroner i måneden ifølge referansebudsjettet til Forbruksforskningsinstituttet SIFO for et rimelig forbruksnivå. Dette budsjettet inkluderer ikke utgifter til blant annet bolig, strøm og andre boutgifter, feriereiser og gaver. Dette kommer altså i tillegg til drøye 21.000 kroner.

– Her ligger familiens budsjett langt under. Å ha rundt 2000 kroner igjen til mat, klær og uforutsette utgifter til tre personer for en hel måned er veldig lite, så lite at noen kanskje går sultne i seng.

Resultatet av utregningene til SIFOs referansebudsjett-kalkulator for en familie med to voksne i alder 20-50 år og et barn på 14-17 år. Foto: SIFO, Oslomet
Resultatet av utregningene til SIFOs referansebudsjett-kalkulator for en familie med to voksne i alder 20-50 år og et barn på 14-17 år. Foto: SIFO, Oslomet

Referansebudsjettet skal ifølge SIFOs nettsider i hovedsak dekke:

  • Daglige, løpende utgifter og mer sjeldne utgifter.
  • Et rimelig forbruksnivå som skal gi mulighet for deltakelse i vanlige, sosiale aktiviteter,
  • Et vareutvalg knyttet til vanlige funksjoner i et hushold,
  • Innkjøp av alle varer "over disk".

Du kan lese mer om Referansebudsjettet her.

Tar seg ikke råd til nødvendig behandling

Lisa er uføretrygdet på grunn av en kombinasjon av fysiske og psykiske plager. I ryggen har hun ni prolapser og skulderen er ødelagt etter et stygt fall. Hun har også diagnosen posttraumatisk stresslidelse (PTSD) etter å ha vokst opp i et hjem med vold og seksuelle overgrep.

Ifølge psykologspesialisten som Lisa har blitt utredet hos skal hun derfor også til psykolog og fysioterapeut (194 kroner i timen) hver måned, helst flere ganger. Enkelte måneder får hun dratt til fysioterapeut, men hun har ikke tatt seg råd til å dra til psykolog på flere år, til tross for at hun fortsatt sliter med mareritt og påtrengende minner. Det er ikke nok penger.

– Det er helt forferdelig når vi får uventet besøk. Da må jeg ofte la være å spise selv, sier hun.

– Jeg gruer meg allerede til jul for datteren min har spurt om vi skal ha pinnekjøtt, forteller Lisa.

– Og det går jo ikke.

Tabu med penger i Norge

Sandmæl påpeker at det i Norge er mer eller mindre tabu å snakke om penger, og sier at det beste tipset hun kan gi er å være åpen og be om hjelp.

– Jeg får vondt i hjertet og håper Lisa ikke holder for seg selv at de har lite penger. Dessverre er det altfor få som snakker om økonomien sin. Tenk hvor mye vi kunne ha lært, fått forståelse for og kunne ha hjulpet til med hvis det bare hadde vært mer økonomisk åpenhet, sier hun.

Sandmæl trekker frem at det de siste årene har det vært en økning i antall annonser på Finn.no der folk ber om hjelp. Noen ber om gaver til barna, juletre eller julemat.

– Jeg synes det er en positiv utvikling. I år er det mulig å opprette annonser i de nye kategoriene «Hjelp til julegaver» og «Tilby julefeiring».

I hver klasse er det rundt to til tre elever som har foreldre med en inntekt under fattigdomsgrensa. Mange av de barna kommer med unnskyldninger når de blir spurt om å være med i bursdag eller på en fritidsaktivitet i stedet for å si at de ikke har råd.

– Jeg skulle ønske skolen kunne snakket mer om privatøkonomi og økonomiske forskjeller, kanskje det ville skapt mer forståelse og åpenhet, foreslår hun.

– Det går også an å få hjelp fra ideelle organisasjoner som Kirkens bymisjon eller Frelsesarmeen. Du kan også søke opp hva slags tilbud som finnes i ditt nærområde.

Sandmæl foreslår disse tiltakene til de som vil hjelpe i jula:

  • Gi bort en ting til Frelsesarmeen slik at andre barn som kanskje ikke ellers ville fått julegave får en gave.
  • Gi en julemiddag gjennom Kirkens bymisjon.
  • Doner til veldedige organisasjoner. Blant annet har Redd Barna en innsamling for at fattige barn i Norge skal få en litt bedre jul.
  • Gå inn på finn.no og se om du kan hjelpe noen der.
  • Det finnes mange fine lokale tiltak. Bruk nettet for å finne de som er der du bor.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:49 Mann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24 Ikke avklart når Frps statsråder går av16:22 Nå eksploderer salget av disse bilene16:04 Kina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48 Direkte: Støre møter pressen etter Frp-avskjed15:34 Thingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33 Kroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10 Listhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01 Terrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45 Veksten i den globale turismen sank i fjor14:42 Abelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16 Solberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03 Ullevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02 Solskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51 SV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49 Egypt forlenger unntakstilstand13:41 Tingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40 Frp går ut av regjering13:07 Riksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04 Nest varmeste januar i Oslo så langt12:34 Ti dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33 Seieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32 Valgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08 Nasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59 Cecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58 Ruud falt på verdensrankingen11:46 Ski-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36 Mener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27 Stor snøskredfare flere steder i landet11:25 NRK reduserer antall regionkontorer11:25 Haaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29 Young Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29 Politiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19 Fem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47 Huawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46 Sammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45 Ikke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27 Australia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44 «Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06 Mann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46 Mystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44 Til sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42 «Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37 Kina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35 Slik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30 Støre vil gjøre Ap til fredsparti06:02 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:32 Siv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09 Frp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00 Ruud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39 Prins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35 Forskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23 Kansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48 Mahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45 Høie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42 Oljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31 Arbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58 Varsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40 76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17 Intern strid i LO om lakseskatten00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05 Thorstvedt scoret i Genk-debuten22:05 Mann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41 En mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25 Partitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50 Schiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45 Fire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25 21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24 DN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01 Keepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38 Van Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09 Terrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05 Tidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47 Regjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03 Eriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55 Frankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55 Lyon og Hegerberg avga poeng17:53 Finsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48 Ungarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45 Jarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44 Bilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42 Reiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36 Utviklingsministeren besøker Malawi17:32 Kubacki med andre hoppseier på rad17:19 Skjebneuke for Solberg-regjeringen17:17 Rashford ute flere uker med ryggproblemer17:16 Straffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32 Meghans far kritiserer paret16:20 Nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand
Siste nytt
16:49NorgeMann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24NorgeIkke avklart når Frps statsråder går av16:22MotorNå eksploderer salget av disse bilene16:04VerdenKina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48NorgeDirekte: Støre møter pressen etter Frp-avskjed15:34SportThingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33PengerKroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10PolitikkListhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01NorgeTerrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45ReiseVeksten i den globale turismen sank i fjor14:42SportAbelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16PolitikkSolberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03SportUllevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02SportSolskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51PolitikkSV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49VerdenEgypt forlenger unntakstilstand13:41PolitikkTingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40PolitikkFrp går ut av regjering13:07PolitikkRiksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04NorgeNest varmeste januar i Oslo så langt12:34VerdenTi dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33SportSeieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32PolitikkValgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08KulturNasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59SportCecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58SportRuud falt på verdensrankingen11:46SportSki-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36PolitikkMener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27NorgeStor snøskredfare flere steder i landet11:25KulturNRK reduserer antall regionkontorer11:25SportHaaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29NorgeYoung Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29NorgePolitiet ber om isolasjon for drapssiktet i Bergen10:19VerdenFem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47VerdenHuawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46NorgeSammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45NorgeIkke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27VerdenAustralia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44Verden«Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06NorgeMann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44NorgeTil sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42Kultur«Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37Helse og livsstilKina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35SportSlik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30PolitikkStøre vil gjøre Ap til fredsparti06:02NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:32PolitikkSiv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09NorgeFrp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00SportRuud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39KulturPrins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35VerdenForskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23SportKansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48SportMahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45Helse og livsstilHøie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42PengerOljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31PengerArbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58Helse og livsstilVarsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40Verden76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17PengerIntern strid i LO om lakseskatten00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut22:05SportThorstvedt scoret i Genk-debuten22:05NorgeMann med kniv truet flere passasjerer på tog i Bærum21:41NorgeEn mann siktet for drap i Hov i Søndre Land – tre pågrepne er løslatt21:25PolitikkPartitopper ber Jensen ta Frp ut av regjering20:50PolitikkSchiff anklager etterretningstjenestene i USA for å holde tilbake dokumenter20:45PolitikkFire fylkesledere ber Jensen ta Frp ut av regjering20:25Norge21-åring dømt til nær sju års fengsel for drapsforsøk20:24PolitikkDN: Jensen ga Solberg advarsel for to uker siden20:01SportKeepershow startet ny norsk EM-fest, 23-20-triumf over Sverige19:38SportVan Dijk og Salah senket Solskjærs United i fartsfylt rivaloppgjør19:09NorgeTerrorsiktes forsvarer nekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand19:05NorgeTidligere medieleder i retten – skal ha voldtatt sovende og berusede kvinner18:47PolitikkRegjeringsbråk får Bollestad til å droppe Malawi-reise18:03VerdenEriksen Søreide: – Felles ansvar å holde hukommelsen om holocaust ved like17:55VerdenFrankrike og Storbritannia krever stans i utplasseringen av utenlandske krigere i Libya17:55SportLyon og Hegerberg avga poeng17:53NorgeFinsk arbeider omkom i ulykke i Tonstad vindpark17:48SportUngarn og Island med EM-seirer, gunstig for Norge17:45SportJarstein sjanseløs mot Bayern Münchens stjernegalleri17:44NorgeBilfører til sykehus etter utforkjøring på Snarøya i Bærum17:42SportReiten briljerte med to assist og mål da Chelsea knuste Arsenal17:36NorgeUtviklingsministeren besøker Malawi17:32SportKubacki med andre hoppseier på rad17:19PolitikkSkjebneuke for Solberg-regjeringen17:17SportRashford ute flere uker med ryggproblemer17:16SportStraffemiss fra Vardy da Leicester tapte16:32VerdenMeghans far kritiserer paret16:20NorgeNekter å opplyse om 5-åringens helsetilstand
Populært