Mange pendlere mister fradrag på rundt 40.000 kroner i år

<p>– Hvis du pendler 200 døgn i året, vil det si 41.000 kroner i fradrag som nå er borte. Det betyr 9430 kroner mer i skatt. Det er jo mye penger, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Dagbladet.</p>
– Hvis du pendler 200 døgn i året, vil det si 41.000 kroner i fradrag som nå er borte. Det betyr 9430 kroner mer i skatt. Det er jo mye penger, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Dagbladet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Og i 2020 strammes skattereglene for pendlere ytterligere inn. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag neste uke, 4. april, blir skattemeldingen tilgjengelig med foreløpig skatteberegning for 2018.

Da vil det også dukke opp nye poster på skattemeldingen. Og pendlere er en gruppe som vil oppleve økt skattelegging, melder Dagbladet (bak betalingsmur).

En endring pendlerne kan oppleve for inntektsåret 2018, er at de mister kostfradraget. Med de nye reglene er det kun pendlere uten kokemulighet i pendlerboligen, som får kostfradraget.

For inntektsåret 2017 fikk en pendler som hadde kokemulighet 205 kroner i kostfradrag per dag. Denne retten blir nå borte.

– Hvis du pendler 200 døgn i året, vil det si 41.000 kroner i fradrag som nå er borte. Det betyr 9430 kroner mer i skatt. Det er jo mye penger, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Dagbladet.

Les også: Du har tjent titusenvis av kroner på å ha boliglån de siste fire årene

– Hoggestabbe for regjeringen

Sigbjørn Gjelsvik, finanspolitisk talsmann i Sp, sier til avisa at han mener pendlerne, som har eksta kostnader og belastninger knyttet til sin arbeidssituasjon, har blitt en hoggestabbe for regjeringen. Han kaller politikken usosial og mener pendlerne bør verdsettes, i stedet for å «betale for skattelette til Norges rikeste».

Rolf Lothe som er fagsjef i Skattebetalerforeningen, sier endringen vil ramme mange tusen pendlere. Arbeidsgiver kan heller ikke dekke utgifter til kost skattefritt for slike arbeidstakere, opplyser han til Dagbladet.

– Fra 2020 må den enkelte ta hele regningen selv

Fra neste år strammes reglene ytterligere inn. Da får man heller ikke fradrag for kostnader til pendlerbolig når pendleroppholdet har vart i mer enn to år.

Men Lothe opplyser at arbeidsgiver kan velge å fortsette å dekke dette skattefritt.

– Det er dyrt å pendle, det vet alle som er i en slik situasjon og må dekke kostnadene selv. Tidligere har skattereglene kompensert for en del av kostnadene, men dette er det nå gradvis slutt på. Fra 2020 må den enkelte normalt ta hele regningen selv, og det påvirker selvfølgelig regnestykket, sier fagsjefen i Skattebetalerforeningen til Dagbladet.

Personvernpolicy