Godt fornøyd med regjeringens skatteendring

Finansminister Siv Jensen gir etter for presset og endrer på flere av de nye skatteordningene for personalgoder. Arkivfoto: Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix.
Finansminister Siv Jensen gir etter for presset og endrer på flere av de nye skatteordningene for personalgoder. Arkivfoto: Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen dropper nye ordninger for skatt på personalgoder. Bra, men ikke helt i mål, mener Virke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et skritt i riktig retning at departementet nå erkjenner at det ble feil. Jeg tror ikke de var forberedt på det som skjedde etter 1. januar. Det sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke til ABC Nyheter.

Onsdag ettermiddag ble det kjent at regjeringen går tilbake på flere av sine egne endringer av skattelegging for personalgoder.

Regjeringen strammet fra nyttår inn skatteleggingen av blant annet personalrabatter. Mest kjent er nok ordningen av skatt på bonuspoeng opptjent i jobb, men benyttet i private reiser. Dette har alltid vært skattepliktig, men mens det tidligere var arbeidstagers ansvar å rapportere, er det nå blitt arbeidsgiver. Det har medført at flere bedrifter nå nekter sine ansatte å benytte seg av bonuspoengene.

Dette endres:

* Skattereglene for personalrabatter blir mer fleksible. Vilkåret om maksimal rabattsats på 50 prosent fjernes, slik at også rabatter på 100 prosent kan gis skattefritt. Det betyr at ansatte kan motta 100 prosent rabatt på varer inntil 8.000 kroner, 50 prosent rabatt på varer inntil 16.000 kroner og 25 prosent rabatt på varer inntil 32.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* Verdien av personalrabatter som kan gis skattefritt, økes fra 7.000 til 8.000 kroner.

* Beløpsgrensen for skattefrie gaver økes fra 1.000 kroner til 2.000 kroner. Grensen har stått uendret siden 2009.

* For fribilletter i transportnæringen utsetter regjeringen iverksettelsen av de nye reglene til 1. juli 2019. Hensikten er at transportselskapene skal få tid til å utforme nye billettordninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* Skattemyndighetene skal aktivt legge til rette for enklest mulig etterlevelse for næringslivet og utarbeide en veileder sammen med Virke og NHO.

(Artikkelen fortsetter under)

Ivar Horneland Kristensen i Virke hadde håpet på mer fra regjeringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ivar Horneland Kristensen i Virke hadde håpet på mer fra regjeringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ville hatt mer

Virke-direktør Kristensen er godt fornøyd med at Finansdepartementet erkjenner at det ble feil, etter at Virke og flere andre kom med påtrykk for å få gjennom endringer.

Men påtrykk fra hovedorganisasjonene til tross, ikke alle ønskene er gått gjennom. Virke har tidligere vært tydelige på at de ønsker at grensen for skattefri personalrabatt skal ligge på 12.000 kroner. Departementet har svart med å heve denne fra 7.000 til 8.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi liker at de hever grensene, men disse vil fortsatt være problematisk for noen. Vi hadde håpet at regjeringen ville heve grensene ytterligere, sier Kristensen til ABC Nyheter.

Bakgrunn: Virke håper Siv Jensen snur om skatt på rabatter

Samtidig viser han til at maksimal rabattsats på 50 prosent fjernes. Dermed blir også rabatter på 100 prosent skattefrie. Når rabatten krysser 8.000 merket skal rabattsatsen ligge på 50 prosent opp til 16.000 kroner.

– Det er bra at de fjerner 50 prosent for hva er det rabatt på, altså opprinnelige prisen, og hvordan skal i så fall det beregnes, sier han.

At grensen for skattefrie gaver fra arbeidsgiver økes fra 1.000 til 2.000 kroner, er en tusenlapp lavere enn Virke hadde håpet. Samtidig har beløpet ligget på en tusenlapp i nesten ti år, så en dobling anser ikke direktøren som så altfor galt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bransjen mener regjeringen må snu

Må ikke byråkratiseres

Både Virke og NHO blir tatt med i det videre arbeidet med skattereglene. Det er Kristensen glad for. De to arbeidsgiverorganisasjonene har siden endringen av skattereglene ble presentert, jobbet for en forenkling. Mantra har vært at de nye ordningene medfører mer-byråkrati i bedriftene.

– Rapporteringen kan ikke være vanskeligere enn det som gjøres til vanlig.

Problematikken knyttet til festivaler er med dette borte, og i tillegg skal transportnæringen få utformet nye billettordninger slik at deres ansatte ikke rammes av skatt. Skatt på flybonus opprettholdes enn så lenge.

Lyttet til bussjåførene

Forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet Jim Klungnes er glad regjeringen har lyttet til bussjåførene om spørsmålet knyttet til skatt på frikort.

– Ordningen som ble innført fra 1. januar ville betydd urimelige skatteøkninger for tusenvis av bussjåfører i hele landet. Den utsatte fristen betyr at frikortordningen fortsetter som tidligere frem til 1. juli, og at busselskapene får tid til å tilpasse ordningen, sier han.