Meny

Økt interesse for fastrente på boliglån:

– Det har aldri vært billigere å forsikre seg mot renteoppgang

Flere banker melder om økt interesse for fastrente etter at Norges Bank med sentralbanksjef Øystein Olsen i spissen forrige uke hevet renten for andre gang på sju år. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Mens fastrente gjerne har vært ansett som en dyr forsikring mot renteoppgang, er situasjonen en annen i dag. – Feil at det aldri lønner seg å binde renten, sier sjeføkonom.

I september i fjor kom første renteheving fra Norges Bank på syv år. Da økte styringsrenten fra rekordlave 0,5 prosent til 0,75 prosent. Bankene fulgte opp med å justere opp sine boliglånsrenter.

Torsdag i forrige uke satte Norges Bank opp styringsrenten med ytterligere 0,25 prosentpoeng til 1 prosent. Sentralbanken varslet at renten skal økes videre til 1,75 prosent innen utgangen av 2022.

DNB og Danske Bank fulgte opp med å skru opp sine boliglånsrenter

forrige uke, mens Nordea fulgte etter mandag.

En undersøkelse fra Norges Bank i oktober i fjor viste at interessen for fastrente var økende. Og sist ukes renteheving har ført til at flere vurderer å binde renten, ifølge flere banker ABC Nyheter har snakket med.

ABC Nyheter har innhentet opplysninger fra bankene, som viser at fast- og flytende rente nærmer seg hverandre (se faktabokser).

– Feil at det aldri lønner seg å binde renten

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea forklarer at lave fastrenter internasjonalt, som har gått ned den siste tiden, har smittet over til det norske markedet. Foto: Nordea.com

Mens fastrente gjerne har vært ansett som en dyr forsikring mot renteoppgang, er situasjonen en annen i dag, ifølge sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea.

– Det har aldri vært billigere å forsikre seg mot renteoppgang enn det er nå. Utsagnet om at det aldri lønner seg å binde renten er feil, sier han til ABC Nyheter.

Olsen viser til at de lange fastrentene nærmer seg de flytende rentene.

– Norges Bank har varslet videre renteoppgang fremover, og i den grad det slår ut så vil vi kunne se at disse fastrentene vil være lavere enn flytende renter, sier han og legger til at dette også er en prognose.

Sjeføkonomen forklarer at lave fastrenter internasjonalt, som har gått ned den siste tiden, har smittet over til det norske markedet.

Storebrand: Eksempler på fast og flytende rente

Alle fastrenter er oppgitt med nominell rente:

3 år binding: 2,50 prosent

5 år: 2,85 prosent

10 år: 3,30 prosent

20 år: 3,49 prosent

Bankens hovedprodukt med flytende rente er Bærekraftig boliglån som har nominell rente fra 2,19 prosent (effektiv rente 2,26 prosent). Kunder til og med 40 år (BLU40) kan få lån med 2,29 prosent (2,36 prosent effektiv), mens øvrige helkunder får rente fra 2,85 prosent (2,93 effektiv).

– Selv om den økonomiske utviklingen går bra her hjemme, er utviklingen noe svakere internasjonalt og det har dratt de internasjonale fastrentene ned. Det går litt på tvers av situasjonen i Norge, og det kan man utnytte seg av hvis man vil.

Det er sjelden man velger fastrente for å tjene på det, men man kan altså ende opp med å gjøre det, ifølge Olsen.

– Den typiske husholdningen bør ikke tenke at nå skal jeg tjente på å binde renten, men heller ta det som en forsikring. Men så kan man faktisk tjene på det og akkurat nå er fastrenten lav og lavere enn Norges Banks prognoser for rentene fremover.

Og skal man først sikre seg mot renteøkning, vil det typisk være lurt å gjøre det litt lenger enn tre år, ifølge sjeføkonomen.

– Det er lengre frem i tid at usikkerheten er større. Man betaler litt mer, men ikke veldig mye. Og da er man sikret veldig lenge.

Les også: Sjeføkonom mener renten ikke øker raskt nok

– Flere vil ha informasjon om fastrente

DNB: Eksempler på fast og flytende rente

DNB har for øyeblikket priset fastrente (nominell) til lånetakere inntil 34 år (BLU) slik:

3 år bindingstid: 2,60 prosent

5 år: 2,90 prosent

10 år: 3,40 prosent.

Flytende rente er fra 2,54 prosent (2,63 effektiv).

SAGA-kunder får samme priser på fastrente som nevnt over. For disse fastsettes flytende rente individuelt.

For øvrige kunder er veiledende priser på fastrentelån (nominell rente) inntil 75 prosent av markedsverdi:

3 år: 2,70 prosent, 5 år: 3,00 prosent og 10 år: 3,5 prosent.

Flytende rente for disse begynner på 2,90 prosent (2,97 effektiv).

Grønt boliglån har flytende rente fra 2,54 prosent (2,63 effektiv).

Én av bankene som merker økt interesse for fastrente er Storebrand.

Konserndirektør for personmarkedet, Wenche Martinussen, forklarer at pågangen gjerne er større i ukene rundt rentehevinger.

– Vi så helt markant økning i etterspørselen etter fastrentelån i etterkant av Norges Banks renteheving i september i fjor, sier Martinussen.

– Sist uke opplevde vi også dette. Etter rentehevingen torsdag har vi allerede fått mange ekstra telefoner fra kunder som ønsker informasjon om fastrente. En del av disse har alt bestemt seg for å binde renten, sier hun til ABC Nyheter.

Også DNB har sett økende interesse det siste året.

– Det skyldes som i hovedsak signalene fra Norges Bank om høyere rente og mer fokus på dette i media, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB til ABC Nyheter.

Danske bank: Eksempler på fast og flytende rente

Fastrente 3 år: 2,60 (2,69 effektiv)

Fastrente 5 år: 2,95 (3,04 effektiv)

Fastrente 10 år: 3,40 (3,51effektiv)

Boliglån UNG (under 34 år): 2,45 prosent (nominell) – 2,55 (effektiv)

Ordinært boliglån flytende rente – over 2 mill.: 2,75 – 2,86

Ordinært boliglån flytende rente – under 2 mill.: 2,90 – 3,03

Han forklarer at i underkant av ti prosent av bankens lånekunder har fastrente på deler eller hele lånet sitt i dag.

– Flere av våre kunder, og særlig de med stram økonomi, bør vurdere fastrente. Mange er heller ikke klar over at det også er mulig med fastrente på deler av lånet, som vil være et godt alternativ for mange låntakere, sier Dalsbø.

Det fordeler seg ganske jevnt hvor lenge folk binder renta, forklarer han. Tradisjonelt er det binding i 5 år som er vanligst, men for nysalg i det siste har 3 års bindingstid vært mest vanlig.

Les også: Jensen tar høyde for 10 prosent rente

– Risikoen for å binde renten er veldig lav

Pressesjef Øystein Schmidt i Danske Bank forklarer at interessen for fastrentelån har vært høy de siste månedene, sammenlignet med hva man har sett de siste årene.

Nordea: Eksempler på fast og flytende rente:

Boliglån UNG (til og med 34 år) kan få fastrente fra:

3 år: 2,65 prosent (2,75 effektiv)

5 år: 2,95 prosent (3,04 effektiv)

10 år: 3,45 prosent (3,56 effektiv)

Bankens beste flytende rente er Boliglån Ung Premium/Utdanning på 2,48 prosent (2,57 effektiv), mens Boliglån Ung har veiledende rente 2,65 prosent (2,75 effektiv).

Boliglån med fast rente øvrige kunder:

3 år: 2,70 prosent (2,81 effektiv)

5 år: 3,00 prosent (3,11 effektiv)

10 år: 3,50 (3,62 effektiv)

Veiledende flytende rente for disse er fra 2,85 prosent (2,96 effektiv).

For Premium-kunder er veiledende flytende rente 2,55 prosent (2,66 effektiv).

– Det er ingen tvil om at Ola og Kari Nordmann nå har fått øynene opp for at risikoen ved å binde renten er veldig lav. I timene og dagene etter Norges Bank sin rentebeslutning nå på torsdag har våre rådgivere opplevd et aldri så lite rush av nysgjerrige kunder som ønsker råd om hvorvidt fastrente er riktig for dem, sier han til ABC Nyheter og legger til at de så det samme da styringsrenten ble hevet i september.

Også i dag har det vært pågang av henvendelser om fastrente hos bankens kundeservice, forklarer Schmidt.

– Det kan med andre ord fort bli et renterace på rådgiverne våre de neste dagene.

Nordea som mandag varslet at de justerer opp sine flytende boliglånsrenter, har ikke merket økt pågang fra kunder som vil binde renten.

– Når renten er aktuell i mediene har vi normalt opplevd en peak i interessen for fastrente, men så langt har vi ikke sett det denne gangen, sier Synne Ekrem, kommunikasjonssjef Nordea Norge til ABC Nyheter.

Les også:

Forbrukerrådet: – Ikke godta renteøkning på boliglånet

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Barr: Trumps valgkampstab samarbeidet ikke med Russland14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48 Russisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56 Perus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51 Kø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42 Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20 Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55 En av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53 Norsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39 Talsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24 Barnehagelærer valgte å svindle Nav14:23 Notre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45 Regjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28 Politiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24 FBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47 Påskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40 Forskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08 Brækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50 Vålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52 Snøskred i Tromsø09:52 Russ falt ut av russebil i fart08:56 Politiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11 Krisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01 Indonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53 Førerhunder angripes av løse hunder07:36 Eksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12 Oslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47 Solskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00 Frp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55 Mangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56 Veksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45 Lokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29 Terrortrusselnivået senket i New Zealand04:05 «Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37 Nicaragua løslater 636 innsatte03:01 65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49 Minst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35 To tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30 Trump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58 Venstrevind over Oslo01:49 Minst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43 Einar Aas selger strandeiendommer med tap00:17 Hotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45 Ajax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30 Messi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12 Erdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54 Messi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48 Seks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile
Siste nytt
14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenBarr: Trumps valgkampstab samarbeidet ikke med Russland14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51PengerSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48VerdenRussisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56VerdenPerus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51NorgeKø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42NorgeTog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20VerdenDød kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55NorgeEn av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53NorgeNorsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39PolitikkTalsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24NorgeBarnehagelærer valgte å svindle Nav14:23VerdenNotre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45NorgeRegjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28MotorPolitiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24VerdenFBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47NorgePåskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40VerdenForskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08SportBrækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50NorgeVålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52NorgeSnøskred i Tromsø09:52NorgeRuss falt ut av russebil i fart08:56NorgePolitiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11VerdenKrisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01VerdenIndonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53NorgeFørerhunder angripes av løse hunder07:36SportEksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12NorgeOslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47SportSolskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00NorgeFrp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55VerdenMangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56VerdenVeksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45NorgeLokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29VerdenTerrortrusselnivået senket i New Zealand04:05Verden«Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37VerdenNicaragua løslater 636 innsatte03:01Verden65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49VerdenMinst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35NorgeTo tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30VerdenTrump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58NorgeVenstrevind over Oslo01:49VerdenMinst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43PengerEinar Aas selger strandeiendommer med tap00:17NorgeHotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45SportAjax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30SportMessi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12VerdenErdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54SportMessi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48VerdenSeks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile
Populært