Meny

Økt interesse for fastrente på boliglån:

– Det har aldri vært billigere å forsikre seg mot renteoppgang

Flere banker melder om økt interesse for fastrente etter at Norges Bank med sentralbanksjef Øystein Olsen i spissen forrige uke hevet renten for andre gang på sju år. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Mens fastrente gjerne har vært ansett som en dyr forsikring mot renteoppgang, er situasjonen en annen i dag. – Feil at det aldri lønner seg å binde renten, sier sjeføkonom.

I september i fjor kom første renteheving fra Norges Bank på syv år. Da økte styringsrenten fra rekordlave 0,5 prosent til 0,75 prosent. Bankene fulgte opp med å justere opp sine boliglånsrenter.

Torsdag i forrige uke satte Norges Bank opp styringsrenten med ytterligere 0,25 prosentpoeng til 1 prosent. Sentralbanken varslet at renten skal økes videre til 1,75 prosent innen utgangen av 2022.

DNB og Danske Bank fulgte opp med å skru opp sine boliglånsrenter

forrige uke, mens Nordea fulgte etter mandag.

En undersøkelse fra Norges Bank i oktober i fjor viste at interessen for fastrente var økende. Og sist ukes renteheving har ført til at flere vurderer å binde renten, ifølge flere banker ABC Nyheter har snakket med.

ABC Nyheter har innhentet opplysninger fra bankene, som viser at fast- og flytende rente nærmer seg hverandre (se faktabokser).

– Feil at det aldri lønner seg å binde renten

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea forklarer at lave fastrenter internasjonalt, som har gått ned den siste tiden, har smittet over til det norske markedet. Foto: Nordea.com

Mens fastrente gjerne har vært ansett som en dyr forsikring mot renteoppgang, er situasjonen en annen i dag, ifølge sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea.

– Det har aldri vært billigere å forsikre seg mot renteoppgang enn det er nå. Utsagnet om at det aldri lønner seg å binde renten er feil, sier han til ABC Nyheter.

Olsen viser til at de lange fastrentene nærmer seg de flytende rentene.

– Norges Bank har varslet videre renteoppgang fremover, og i den grad det slår ut så vil vi kunne se at disse fastrentene vil være lavere enn flytende renter, sier han og legger til at dette også er en prognose.

Sjeføkonomen forklarer at lave fastrenter internasjonalt, som har gått ned den siste tiden, har smittet over til det norske markedet.

Storebrand: Eksempler på fast og flytende rente

Alle fastrenter er oppgitt med nominell rente:

3 år binding: 2,50 prosent

5 år: 2,85 prosent

10 år: 3,30 prosent

20 år: 3,49 prosent

Bankens hovedprodukt med flytende rente er Bærekraftig boliglån som har nominell rente fra 2,19 prosent (effektiv rente 2,26 prosent). Kunder til og med 40 år (BLU40) kan få lån med 2,29 prosent (2,36 prosent effektiv), mens øvrige helkunder får rente fra 2,85 prosent (2,93 effektiv).

– Selv om den økonomiske utviklingen går bra her hjemme, er utviklingen noe svakere internasjonalt og det har dratt de internasjonale fastrentene ned. Det går litt på tvers av situasjonen i Norge, og det kan man utnytte seg av hvis man vil.

Det er sjelden man velger fastrente for å tjene på det, men man kan altså ende opp med å gjøre det, ifølge Olsen.

– Den typiske husholdningen bør ikke tenke at nå skal jeg tjente på å binde renten, men heller ta det som en forsikring. Men så kan man faktisk tjene på det og akkurat nå er fastrenten lav og lavere enn Norges Banks prognoser for rentene fremover.

Og skal man først sikre seg mot renteøkning, vil det typisk være lurt å gjøre det litt lenger enn tre år, ifølge sjeføkonomen.

– Det er lengre frem i tid at usikkerheten er større. Man betaler litt mer, men ikke veldig mye. Og da er man sikret veldig lenge.

Les også: Sjeføkonom mener renten ikke øker raskt nok

– Flere vil ha informasjon om fastrente

DNB: Eksempler på fast og flytende rente

DNB har for øyeblikket priset fastrente (nominell) til lånetakere inntil 34 år (BLU) slik:

3 år bindingstid: 2,60 prosent

5 år: 2,90 prosent

10 år: 3,40 prosent.

Flytende rente er fra 2,54 prosent (2,63 effektiv).

SAGA-kunder får samme priser på fastrente som nevnt over. For disse fastsettes flytende rente individuelt.

For øvrige kunder er veiledende priser på fastrentelån (nominell rente) inntil 75 prosent av markedsverdi:

3 år: 2,70 prosent, 5 år: 3,00 prosent og 10 år: 3,5 prosent.

Flytende rente for disse begynner på 2,90 prosent (2,97 effektiv).

Grønt boliglån har flytende rente fra 2,54 prosent (2,63 effektiv).

Én av bankene som merker økt interesse for fastrente er Storebrand.

Konserndirektør for personmarkedet, Wenche Martinussen, forklarer at pågangen gjerne er større i ukene rundt rentehevinger.

– Vi så helt markant økning i etterspørselen etter fastrentelån i etterkant av Norges Banks renteheving i september i fjor, sier Martinussen.

– Sist uke opplevde vi også dette. Etter rentehevingen torsdag har vi allerede fått mange ekstra telefoner fra kunder som ønsker informasjon om fastrente. En del av disse har alt bestemt seg for å binde renten, sier hun til ABC Nyheter.

Også DNB har sett økende interesse det siste året.

– Det skyldes som i hovedsak signalene fra Norges Bank om høyere rente og mer fokus på dette i media, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB til ABC Nyheter.

Danske bank: Eksempler på fast og flytende rente

Fastrente 3 år: 2,60 (2,69 effektiv)

Fastrente 5 år: 2,95 (3,04 effektiv)

Fastrente 10 år: 3,40 (3,51effektiv)

Boliglån UNG (under 34 år): 2,45 prosent (nominell) – 2,55 (effektiv)

Ordinært boliglån flytende rente – over 2 mill.: 2,75 – 2,86

Ordinært boliglån flytende rente – under 2 mill.: 2,90 – 3,03

Han forklarer at i underkant av ti prosent av bankens lånekunder har fastrente på deler eller hele lånet sitt i dag.

– Flere av våre kunder, og særlig de med stram økonomi, bør vurdere fastrente. Mange er heller ikke klar over at det også er mulig med fastrente på deler av lånet, som vil være et godt alternativ for mange låntakere, sier Dalsbø.

Det fordeler seg ganske jevnt hvor lenge folk binder renta, forklarer han. Tradisjonelt er det binding i 5 år som er vanligst, men for nysalg i det siste har 3 års bindingstid vært mest vanlig.

Les også: Jensen tar høyde for 10 prosent rente

– Risikoen for å binde renten er veldig lav

Pressesjef Øystein Schmidt i Danske Bank forklarer at interessen for fastrentelån har vært høy de siste månedene, sammenlignet med hva man har sett de siste årene.

Nordea: Eksempler på fast og flytende rente:

Boliglån UNG (til og med 34 år) kan få fastrente fra:

3 år: 2,65 prosent (2,75 effektiv)

5 år: 2,95 prosent (3,04 effektiv)

10 år: 3,45 prosent (3,56 effektiv)

Bankens beste flytende rente er Boliglån Ung Premium/Utdanning på 2,48 prosent (2,57 effektiv), mens Boliglån Ung har veiledende rente 2,65 prosent (2,75 effektiv).

Boliglån med fast rente øvrige kunder:

3 år: 2,70 prosent (2,81 effektiv)

5 år: 3,00 prosent (3,11 effektiv)

10 år: 3,50 (3,62 effektiv)

Veiledende flytende rente for disse er fra 2,85 prosent (2,96 effektiv).

For Premium-kunder er veiledende flytende rente 2,55 prosent (2,66 effektiv).

– Det er ingen tvil om at Ola og Kari Nordmann nå har fått øynene opp for at risikoen ved å binde renten er veldig lav. I timene og dagene etter Norges Bank sin rentebeslutning nå på torsdag har våre rådgivere opplevd et aldri så lite rush av nysgjerrige kunder som ønsker råd om hvorvidt fastrente er riktig for dem, sier han til ABC Nyheter og legger til at de så det samme da styringsrenten ble hevet i september.

Også i dag har det vært pågang av henvendelser om fastrente hos bankens kundeservice, forklarer Schmidt.

– Det kan med andre ord fort bli et renterace på rådgiverne våre de neste dagene.

Nordea som mandag varslet at de justerer opp sine flytende boliglånsrenter, har ikke merket økt pågang fra kunder som vil binde renten.

– Når renten er aktuell i mediene har vi normalt opplevd en peak i interessen for fastrente, men så langt har vi ikke sett det denne gangen, sier Synne Ekrem, kommunikasjonssjef Nordea Norge til ABC Nyheter.

Les også:

Forbrukerrådet: – Ikke godta renteøkning på boliglånet

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38 Over 150 drept og flere hundre såret i kirke- og hotellangrep på Sri Lanka07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt
Siste nytt
14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38VerdenOver 150 drept og flere hundre såret i kirke- og hotellangrep på Sri Lanka07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt
Populært