Økt interesse for fastrente på boliglån:

– Det har aldri vært billigere å forsikre seg mot renteoppgang

<p>Flere banker melder om økt interesse for fastrente etter at Norges Bank med sentralbanksjef Øystein Olsen i spissen forrige uke hevet renten for andre gang på sju år.</p>
Flere banker melder om økt interesse for fastrente etter at Norges Bank med sentralbanksjef Øystein Olsen i spissen forrige uke hevet renten for andre gang på sju år. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Mens fastrente gjerne har vært ansett som en dyr forsikring mot renteoppgang, er situasjonen en annen i dag. – Feil at det aldri lønner seg å binde renten, sier sjeføkonom.

I september i fjor kom første renteheving fra Norges Bank på syv år. Da økte styringsrenten fra rekordlave 0,5 prosent til 0,75 prosent. Bankene fulgte opp med å justere opp sine boliglånsrenter.

Torsdag i forrige uke satte Norges Bank opp styringsrenten med ytterligere 0,25 prosentpoeng til 1 prosent. Sentralbanken varslet at renten skal økes videre til 1,75 prosent innen utgangen av 2022.

DNB og Danske Bank fulgte opp med å skru opp sine boliglånsrenter

forrige uke, mens Nordea fulgte etter mandag.

En undersøkelse fra Norges Bank i oktober i fjor viste at interessen for fastrente var økende. Og sist ukes renteheving har ført til at flere vurderer å binde renten, ifølge flere banker ABC Nyheter har snakket med.

ABC Nyheter har innhentet opplysninger fra bankene, som viser at fast- og flytende rente nærmer seg hverandre (se faktabokser).

– Feil at det aldri lønner seg å binde renten

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea forklarer at lave fastrenter internasjonalt, som har gått ned den siste tiden, har smittet over til det norske markedet. Foto: Nordea.com
Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea forklarer at lave fastrenter internasjonalt, som har gått ned den siste tiden, har smittet over til det norske markedet. Foto: Nordea.com

Mens fastrente gjerne har vært ansett som en dyr forsikring mot renteoppgang, er situasjonen en annen i dag, ifølge sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea.

– Det har aldri vært billigere å forsikre seg mot renteoppgang enn det er nå. Utsagnet om at det aldri lønner seg å binde renten er feil, sier han til ABC Nyheter.

Olsen viser til at de lange fastrentene nærmer seg de flytende rentene.

– Norges Bank har varslet videre renteoppgang fremover, og i den grad det slår ut så vil vi kunne se at disse fastrentene vil være lavere enn flytende renter, sier han og legger til at dette også er en prognose.

Sjeføkonomen forklarer at lave fastrenter internasjonalt, som har gått ned den siste tiden, har smittet over til det norske markedet.

Storebrand: Eksempler på fast og flytende rente

Alle fastrenter er oppgitt med nominell rente:

3 år binding: 2,50 prosent

5 år: 2,85 prosent

10 år: 3,30 prosent

20 år: 3,49 prosent

Bankens hovedprodukt med flytende rente er Bærekraftig boliglån som har nominell rente fra 2,19 prosent (effektiv rente 2,26 prosent). Kunder til og med 40 år (BLU40) kan få lån med 2,29 prosent (2,36 prosent effektiv), mens øvrige helkunder får rente fra 2,85 prosent (2,93 effektiv).

– Selv om den økonomiske utviklingen går bra her hjemme, er utviklingen noe svakere internasjonalt og det har dratt de internasjonale fastrentene ned. Det går litt på tvers av situasjonen i Norge, og det kan man utnytte seg av hvis man vil.

Det er sjelden man velger fastrente for å tjene på det, men man kan altså ende opp med å gjøre det, ifølge Olsen.

– Den typiske husholdningen bør ikke tenke at nå skal jeg tjente på å binde renten, men heller ta det som en forsikring. Men så kan man faktisk tjene på det og akkurat nå er fastrenten lav og lavere enn Norges Banks prognoser for rentene fremover.

Og skal man først sikre seg mot renteøkning, vil det typisk være lurt å gjøre det litt lenger enn tre år, ifølge sjeføkonomen.

– Det er lengre frem i tid at usikkerheten er større. Man betaler litt mer, men ikke veldig mye. Og da er man sikret veldig lenge.

Les også: Sjeføkonom mener renten ikke øker raskt nok

– Flere vil ha informasjon om fastrente

DNB: Eksempler på fast og flytende rente

DNB har for øyeblikket priset fastrente (nominell) til lånetakere inntil 34 år (BLU) slik:

3 år bindingstid: 2,60 prosent

5 år: 2,90 prosent

10 år: 3,40 prosent.

Flytende rente er fra 2,54 prosent (2,63 effektiv).

SAGA-kunder får samme priser på fastrente som nevnt over. For disse fastsettes flytende rente individuelt.

For øvrige kunder er veiledende priser på fastrentelån (nominell rente) inntil 75 prosent av markedsverdi:

3 år: 2,70 prosent, 5 år: 3,00 prosent og 10 år: 3,5 prosent.

Flytende rente for disse begynner på 2,90 prosent (2,97 effektiv).

Grønt boliglån har flytende rente fra 2,54 prosent (2,63 effektiv).

Én av bankene som merker økt interesse for fastrente er Storebrand.

Konserndirektør for personmarkedet, Wenche Martinussen, forklarer at pågangen gjerne er større i ukene rundt rentehevinger.

– Vi så helt markant økning i etterspørselen etter fastrentelån i etterkant av Norges Banks renteheving i september i fjor, sier Martinussen.

– Sist uke opplevde vi også dette. Etter rentehevingen torsdag har vi allerede fått mange ekstra telefoner fra kunder som ønsker informasjon om fastrente. En del av disse har alt bestemt seg for å binde renten, sier hun til ABC Nyheter.

Også DNB har sett økende interesse det siste året.

– Det skyldes som i hovedsak signalene fra Norges Bank om høyere rente og mer fokus på dette i media, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB til ABC Nyheter.

Danske bank: Eksempler på fast og flytende rente

Fastrente 3 år: 2,60 (2,69 effektiv)

Fastrente 5 år: 2,95 (3,04 effektiv)

Fastrente 10 år: 3,40 (3,51effektiv)

Boliglån UNG (under 34 år): 2,45 prosent (nominell) – 2,55 (effektiv)

Ordinært boliglån flytende rente – over 2 mill.: 2,75 – 2,86

Ordinært boliglån flytende rente – under 2 mill.: 2,90 – 3,03

Han forklarer at i underkant av ti prosent av bankens lånekunder har fastrente på deler eller hele lånet sitt i dag.

– Flere av våre kunder, og særlig de med stram økonomi, bør vurdere fastrente. Mange er heller ikke klar over at det også er mulig med fastrente på deler av lånet, som vil være et godt alternativ for mange låntakere, sier Dalsbø.

Det fordeler seg ganske jevnt hvor lenge folk binder renta, forklarer han. Tradisjonelt er det binding i 5 år som er vanligst, men for nysalg i det siste har 3 års bindingstid vært mest vanlig.

Les også: Jensen tar høyde for 10 prosent rente

– Risikoen for å binde renten er veldig lav

Pressesjef Øystein Schmidt i Danske Bank forklarer at interessen for fastrentelån har vært høy de siste månedene, sammenlignet med hva man har sett de siste årene.

Nordea: Eksempler på fast og flytende rente:

Boliglån UNG (til og med 34 år) kan få fastrente fra:

3 år: 2,65 prosent (2,75 effektiv)

5 år: 2,95 prosent (3,04 effektiv)

10 år: 3,45 prosent (3,56 effektiv)

Bankens beste flytende rente er Boliglån Ung Premium/Utdanning på 2,48 prosent (2,57 effektiv), mens Boliglån Ung har veiledende rente 2,65 prosent (2,75 effektiv).

Boliglån med fast rente øvrige kunder:

3 år: 2,70 prosent (2,81 effektiv)

5 år: 3,00 prosent (3,11 effektiv)

10 år: 3,50 (3,62 effektiv)

Veiledende flytende rente for disse er fra 2,85 prosent (2,96 effektiv).

For Premium-kunder er veiledende flytende rente 2,55 prosent (2,66 effektiv).

– Det er ingen tvil om at Ola og Kari Nordmann nå har fått øynene opp for at risikoen ved å binde renten er veldig lav. I timene og dagene etter Norges Bank sin rentebeslutning nå på torsdag har våre rådgivere opplevd et aldri så lite rush av nysgjerrige kunder som ønsker råd om hvorvidt fastrente er riktig for dem, sier han til ABC Nyheter og legger til at de så det samme da styringsrenten ble hevet i september.

Også i dag har det vært pågang av henvendelser om fastrente hos bankens kundeservice, forklarer Schmidt.

– Det kan med andre ord fort bli et renterace på rådgiverne våre de neste dagene.

Nordea som mandag varslet at de justerer opp sine flytende boliglånsrenter, har ikke merket økt pågang fra kunder som vil binde renten.

– Når renten er aktuell i mediene har vi normalt opplevd en peak i interessen for fastrente, men så langt har vi ikke sett det denne gangen, sier Synne Ekrem, kommunikasjonssjef Nordea Norge til ABC Nyheter.

Les også:

Forbrukerrådet: – Ikke godta renteøkning på boliglånet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:06 Mann alvorlig skadd i knivstikking i Drammen19:02 32-åring siktet for drapsforsøk etter ambulansedrama i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag
Siste nytt
19:06NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking i Drammen19:02Norge32-åring siktet for drapsforsøk etter ambulansedrama i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag
Populært