Tusenvis av kunder er varslet om feil i skattemeldingen

De berørte kundene i Sparebank1 må selv gjøre en manuell jobb på skattemeldingen for å rette opp feilen som har oppstått.
De berørte kundene i Sparebank1 må selv gjøre en manuell jobb på skattemeldingen for å rette opp feilen som har oppstått. Foto: Terje Pedersen / NPK
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen 33.000 kunder i Sparebank 1 er berørt av en systemfeil som får konsekvenser for årets skattemelding.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Banken varslet tirsdag sine kunder via blant annet SMS om de nye avvikene.

«Kjære kunde! På grunn av en feil i våre systemer, inneholder den forhåndsutfylte skattemeldingen din feil tall for dine fond i SpareBank 1. Dette må korrigeres senest 30. april, som er fristen for å levere skattemeldingen for lønnsmottakere og pensjonister.»

– Selv om det kan virke dramatisk å få en slik SMS, fant vi ut at vi ønsket å få ut god og riktig informasjon til kundene så raskt som mulig, sier kommunikasjonssjef Ida Håvik i Sparebank1 til Altaposten.

Les også : Dette må du vite om skattemeldingen dersom du er gift eller samboer

– Har ikke skjedd før

Feilen skal ha oppstått i forbindelse med en teknisk svikt tilknyttet bankens system for aksjesparekonto.

Ti gode tips til årets skattemelding

  1. Husk at fristen for å levere skattemeldingen er 30. april. For selvstendig næringsdrivende er fristen 31. mai.
  2. Finn frem alle årsoppgavene og sjekk at inntekt, gjeld og formue er korrekt ført.
  3. Sjekk fradragsveilederen på skatteetaten.no for å finne dine aktuelle fradrag.
  4. Tilføy reisefradrag og evt. pendlerfradrag dersom du har krav på det.
  5. Sjekk at foreldrefradraget er med, dvs. for utgifter til SFO, barnehage, dagmamma ol, samt kjøring t/r barnehage dersom det er omveg ifht jobb.
  6. Kontroller at fradrag for gaver til frivillige organisasjoner og fagforeningskontigent er ført.
  7. Husk fordeling mellom rentefradraget for samboere med felles lån.
  8. Husk inntekter fra deletjenester som AirBnB og Nabobil.no og oppgi forme av og gevinst eller tap på kryptovaluta.
  9. Er du selvstendig næringsdrivende med enkle skatteforhold, er det fordelaktig å benytte Næringsrapport Skatt.
  10. Som selvstendig næringsdrivende kan ha krav på fradrag for bruk av egen bil, hjemmekontor, kostnader til mobil og bredbånd, pensjonssparing og oppstartskostnader.

– Denne feilen har ikke skjedd før. Det er heller ikke vanlig at vi opplever slike feil, sier kommunikasjonssjef Stein Vidar Loftås i Sparebank1 Nord-Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De berørte kundene må selv gjøre en manuell jobb på skattemeldingen som følge av denne feilen. Dette er en jobb banken ikke kan gjøre for kundene, skriver Altaposten.

Forhåndsutfylt, men ikke ferdigutfylt

Skattedirektør Hans Christian Holte. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix.
Skattedirektør Hans Christian Holte. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix.

4,9 millioner skattemeldinger er nå tilgjengelig for privatpersoner og næringsdrivende i Norge. Det er ditt eget ansvar å kontrollere at opplysningene er fullstendige og korrekte.

Skattemeldingen er forhåndsutfylt, men ikke ferdigutfylt. Skatteetaten mottar opplysninger direkte fra andre på mange områder, men det er fortsatt noe informasjon du selv er ansvarlig for å oppgi for at skatten skal bli riktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– På flere områder må du selv fylle inn opplysninger, og to av de vanligste er inntekter fra eiendom og utenlandsforhold, sier skattedirektør Hans Christian Holte til NTB.

Kan gå glipp av fradrag

Det er også flere fradrag som du kan gå glipp av hvis du ikke fyller inn de korrekte opplysningene, som for eksempel fradrag for pendlerutgifter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Skattemeldingen

  • Skattemeldingen inneholder en foreløpig skatteberegning for de aller fleste. 8 av 10 ligger an til å få skatt til gode når skatteoppgjøret kommer, mens 2 av 10 sannsynligvis må betale restskatt. Gjennomsnitt til utbetaling er 12 000 kroner. Restskatt å betale er 25 000 kroner i snitt.
  • Beløpene på restskatt og skatt til gode er bare foreløpige. Det er først når du får et skatteoppgjør at du får endelig beregning av skatt. I skatteoppgjøret er det tatt hensyn til eventuelle endringer og nye opplysninger. Skatteoppgjøret kommer mellom juni og oktober.
  • Noen får ikke foreløpig skatteberegning i skattemeldingen; som for eksempel næringsdrivende med ektefeller og andre med mer komplekse skatteforhold.
  • I årets skattemelding er det opprettet nye poster, for eksempel for opplysninger om utenlandsk pensjon, individuell pensjonssparing, aksjesparekonto og fradrag for investering i gründerbedrifter. Det er ikke lenger et generelt fritekstfelt (tidligere post 5.0 Tilleggsopplysninger), men du kan fremdeles sende inn et vedlegg til skattemeldingen.
  • De siste årene har 7 av 10 brukt leveringsfritak. Det vil si at de ikke har gjort endringer, men lar den forhåndsutfylte skattemeldingen bli levert automatisk ved leveringsfristen. 3,1 millioner brukte leveringsfritak i fjor. Flere enn 9 av 10 av de som leverte skattemeldingen, leverte den elektronisk. Litt over 100.000 leverte på papir. De som leverer elektronisk eller benytter leveringsfritak, kan få tidligere skatteoppgjør enn de som leverer på papir.
  • Skattemeldingen for 2017 er sendt ut på flere språk og målformer.
  • Bokmål: ca. 4,2 millioner
  • Nynorsk: ca. 475.000
  • Samisk: ca. 200
  • Engelsk: ca. 225.000

(Kilde: NTB)

– Hvis alle opplysningene i skattemeldingen er riktig og alt er tatt med, så trenger du ikke å levere den. Husk at det er fortsatt ditt ansvar at skattemeldingen er fullstendig og korrekt, sier Holte.

Enklere skattemelding og flere digitale brukere

Det blir stadig enklere å sjekke og levere skattemeldingen. Nesten alle sjekker, endrer og leverer skattemeldingen elektronisk. I år sender vi ut 875.000 skattemeldinger på papir, sammenlignet med 925.000 i fjor.

Frist for innlevering av skattemeldingen er 30. april for privatpersoner og 31. mai for næringsdrivende.