Meny

– Tabbe fra Skatteetaten kan gi deg baksmell

Illustrasjonsfoto. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Om arbeidsgiver forholder seg til det som står på skattekortet, risikerer du å betale for lite skatt.

Skatteetaten har gjort en feil med alle skattekort (skattetrekksmeldinger) med tabelltrekk for 2018. Dette kan resultere i baksmell om du får betalt for overtid eller andre tilleggsytelser, melder Fri Fagbevegelse.

I skattetrekksmeldingen som nylig er sendt ut, står det at du skal ha prosenttrekk på tilleggsytelser som bonus og overtidsbetaling. Men i skattebetalingsforskriften heter det at det skal benyttes tabelltrekk på tilleggsytelser som betales samtidig som lønn, så sant ytelsene ikke er «opptjent i en vesentlig lengre tidsperiode enn lønnsbeløpet».

Aktuelt: Skatteetaten ber deg sjekke skattekortet ditt for neste år

I praksis betyr det at om du har jobbet overtid i en måned, og overtidsbetalingen blir betalt ut med ordinær lønn, skal overtidsbetalingen skattes med tabelltrekk.

Prosentsatsen tar ikke hensyn til at mange betaler halv skatt i desember og at feriepengene er trekkfrie.

Om arbeidsgiver følger informasjonen i skattetrekksmeldingen i stedet for skattebetalingsforskriften, kan du ende opp med å betale for lite i skatt og få baksmell.

Skatteetaten innrømmer overfor frifagbevegelse.no at informasjonen på skattetrekksmeldingen ikke er helt korrekt siden den ikke er i tråd med skattebetalingsforskriften. Samtidig hevder etaten at de ansatte ikke trenger bekymre seg for eventuell feiltrekk på skatten ettersom landets arbeidsgivere mottar korrekt informasjon

– Det er ikke noen endringer i bestemmelsene i skattebetalingsforskriften eller i praksis for arbeidsgiver, opplyser Merete Bergeland Jebsen i Skatteetaten til Fri Fagbevegelse.

– Vi ser at ordlyden i teksten i skattetrekksmeldingen kan misforstås. Vi vurderer nå å endre teksten i framtidige skattetrekksmeldinger, opplyser Merete Bergeland Jebsen i Skatteetaten til Fri Fagbevegelse.

Privatøkonomi
Populært