Meny

– De som får penger til gode, sier seg fornøyd med det

Frist for å levere skattemeldingen er 30. april. For selvstendig næringsdrivende er fristen 31. mai. Illustrasjonsbilde: Skatteetaten
Forbrukerøkonom råder deg til å sette av litt tid til skattemeldingen i god tid før fristen. Det kan nemlig fort vise seg å bli lønnsomt.

Cirka 1 av 10 sjekker ikke skattemeldingen ifølge tall fra Skatteetaten. I 2017 tilsvarte dette rundt 400.000 personer, og tallet har vært stabilt de siste årene.

– Mange sjekker bare skattemeldingen for å se om man har skatt til gode eller om man får restskatt, forteller forbrukerøkonom og finansiell rådgiver Anne Motzfeldt til ABC Nyheter.

– Mitt inntrykk er også at de som får penger til gode sier seg fornøyd med det og kanskje benytter innleveringsfritaket. Mens de som får restskatt gjør gjerne en innsats for redusere restskatten eller snu den til pluss.

Dropper å gjøre endringer

Basert på forhåndsutfylte skattemeldinger, ligger 2 av 10 an til restskatt og 8 av 10 an til skatt til gode. Men dette er bare foreløpige tall før eventuelle endringer og de endelige tallene foreligger ikke før skatteoppgjøret som tidligst er klart 27. juni.

Anne Motzfeldt er forbrukerøkonom og finansiell rådgiver i Danske Bank. Foto: Sturlason v/ Fotograf Sturlason

Samtidig viser tall fra Skatteetaten at 7 av 10 dropper å gjøre endringer før skattemeldingen returneres. Da blir den forhåndsutfylte skattemeldingen automatisk levert ved innleveringsfrist. Mer enn 9 av 10 som leverte skattemelding i fjor, leverte den elektronisk.

– Jeg kjenner flere som synes økonomi er kjedelig og gruer seg til å se over skattemeldingen. Men sett av litt tid til skattemeldingen i god tid før fristen, for det kan bli veldig lønnsomt, forteller Motzfeldt.

Les også:   Dette er de ti vanligste spørsmålene Skatteetaten får om skattemeldingen

Pålagt å sjekke at alt stemmer

Det er flere gode grunner til at du bør ta deg tid til å sjekke skattemeldingen. Blant annet er du pålagt å sjekke at alle opplysninger er riktig.

– Skattemeldingen du mottar er bare forhåndsutfylt, ikke ferdigutfylt. Det kan være opplysninger du er pliktig til å legge til selv, f.eks. inntekter fra eiendom og utenlandsforhold. I tillegg kan det være fradrag du går glipp av hvis du ikke tilføyer dem selv, og det kan du tape tusenlapper på, opplyser Motzfeldt.

Selv når innleveringsfristen er gått ut, kan du fremdeles endre skattemeldingen i inntil 3 år. Her er det viktig å huske at det dreier seg om frivillig retting.

– Dersom skatteetaten har fått nyss i manglende eller feil opplysninger er det for sent og du kan bli ilagt tilleggsskatt.

Ti gode tips til årets skattemelding

  1. Husk at fristen for å levere skattemeldingen er 30. april. For selvstendig næringsdrivende er fristen 31. mai.
  2. Finn frem alle årsoppgavene og sjekk at inntekt, gjeld og formue er korrekt ført.
  3. Sjekk fradragsveilederen på skatteetaten.no for å finne dine aktuelle fradrag.
  4. Tilføy reisefradrag og evt. pendlerfradrag dersom du har krav på det.
  5. Sjekk at foreldrefradraget er med, dvs. for utgifter til SFO, barnehage, dagmamma ol, samt kjøring t/r barnehage dersom det er omveg ifht jobb.
  6. Kontroller at fradrag for gaver til frivillige organisasjoner og fagforeningskontigent er ført.
  7. Husk fordeling mellom rentefradraget for samboere med felles lån.
  8. Husk inntekter fra deletjenester som AirBnB og Nabobil.no og oppgi forme av og gevinst eller tap på kryptovaluta.
  9. Er du selvstendig næringsdrivende med enkle skatteforhold, er det fordelaktig å benytte Næringsrapport Skatt.
  10. Som selvstendig næringsdrivende kan ha krav på fradrag for bruk av egen bil, hjemmekontor, kostnader til mobil og bredbånd, pensjonssparing og oppstartskostnader.

Les også:  

Tilleggspost borte i skattemeldingen

Dette er nytt med skattemeldingen

Skatteetaten skriver brev for å få flere digitale brukere

Privatøkonomi
Populært