SINTEF-forsker hyller positive løsninger på plastproblemet

SINTEF-forsker Susie Jahren påpeker at det er massevis av penger å hente i havplast-industri, og mener vi ser på soloppgangen og ikke solnedgangen for plast-problemet.
SINTEF-forsker Susie Jahren påpeker at det er massevis av penger å hente i havplast-industri, og mener vi ser på soloppgangen og ikke solnedgangen for plast-problemet. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Vi står i en soloppgang, ikke en solnedgang, sier Susie Jahren.

STAVANGER (ABC Nyheter): – Plastforsøpling er en massiv, enorm systemfeil, sier plastforsker ved SINTEF, Susie Jahren.

Forrige uke holdt hun foredrag under konferansen Plastic Fantastic, arrangert av Fredrik Hermansens minnefond i Stavanger.

– Systemet er ødelagt fordi vi forurenser havet og landet vi er avhengig av. Systemet er ødelagt fordi bruker massevis av ikke-fornybare materialer. Systemet er ødelagt fordi vi pumper tonnevis med CO2 ut i luften. Men systemet er også ødelagt fordi vi globalt hvert år kaster bort plast til en verdi av 120 milliarder dollar, påpeker forskeren.

Det er ikke medregnet alle utgiftene knyttet til å plukke søppel og rydde opp plasten.

– Men selv om du er en hardhudet forretningsmann som ikke bryr deg om miljøet i det hele tatt, det å vite at du kaster bort 120 milliarder for ingenting? Det gir ikke mening. Det er bare dumt. Hva verre er, istedenfor å kaste bort 120 milliarder, kan vi faktisk tjene 700 milliarder dollar årlig.

Mener havet må redde oss: – Menneskeheten har neppe noe alternativ

Fremtidens plasthelter

Gitt det enorme økonomiske potensialet som ligger i plastproblemet, vil Jahren trekke fram bedrifter som jobber for å bli en del av plastøkonomien.

– Dette er norske, nyetablerte selskaper som forhåpentligvis kommer til å bli store i fremtiden. Alle har til felles at de har et solid konsept, en modell som kan fungere, også teknisk. Det er ikke bare idealister, dette er folk som virkelig kan gjøre en forskjell, tror vi i SINTEF.

Hun mener det er mye positivt som skjer av norske initativer.

– Hvem vil være fremtidens plasthelter? Vi ser på en soloppgang og ikke en solnedgang, og dette er de som har vært med siden starten.

Listen under inkluderer alle selskapene forskeren løftet fram under sitt foredrag i Stavanger.

 • Empower – Et pantesystem for plast og marin forsøpling. Testes ut i flere land. Ved å levere inn plast til stasjoner i test-landene, får plastrydderne betalt for hver kilo de leverer. Empower har etablert et fond for å betale plastrydderne, som tar imot donasjoner.
 • Containerservice Ottersøy AS – Selskapet samler inn avfall, og har siden 1997 jobbet spesielt med å samle inn plast fra landbruk, fiskeri og havbruk. En av Norges største innsamlere av plast. Over 60 prosent av plasten gjenvinnes.
 • IVAR – Avfalls- og renovasjonsselskap i Rogaland. Har nettopp åpnet landets mest moderne ettersorteringsanlegg for søppel i Stavanger. Det kan sortere plastavfall ut fra vanlig restavfall, og er det første anlegget i verden som videreforedler avfallsplast. Blant annet omgjør de plasten til små pellets som selges videre til plastindustrien som råvare. Industrien bruker dem til å lage nye plastprodukter.
 • Ope AS og Vestre AS – Norske møbelprodusenter som vil ta i bruk plast fra havet i møblene de lager. De får hjelp til å sortere og reprodusere plasten fra IVAR, nevnt over. De første havplast-møblene kommer i salg om et års tid.
 • Nordic comfort products – Lager møbler fra avfallsmaterialer, som resirkulert plast. Blant annet lager de stoler til klasserom av landbruks-plast.
 • GreenStock – Har som mål å bringe sirkulærøkonomi inn i byggebransjen, en bransje som produserer 1,9 millioner tonn avfall hvert år. GreenStock er en digital plattform for byggaktører som ønsker å bruke materialer og inventar som ellers hadde blitt avfall.
 • Ecofiber Recycling AS - Et avfallsmottak for glassfiber og komposittmaterialer fra fritidsbåter, bygg og anlegg, offshore, akvakultur, landbruk og vindmøller. Jobber mot at slikt avfall deponeres. Gjenvinner materialet, og bruker det blant annet til produksjon av fritidsbåter.
 • Resqunit – Har laget en sikringsmekanisme for krabbeteiner og hummerteiner. Tusenvis av hummer- og krabbeteiner mistes under fiske hvert år bare i Norge, og blir liggende på havbunnen. Der forsøpler de samtidig som de fortsetter å fange krabber og hummere, som siden dør. Dersom teinen går tapt, vil Resqunit løse seg ut etter lengre tid i vann. Rømningsluken er da åpnet, og krabber, hummer og fisk vil rømme. Teinen vil nå kunne lokaliseres og hentes opp.
 • QuantaFuel – Produserer drivstoff og kjemiske produkter basert på ikke-resirkulerbart plastavfall ved hjelp av komplisert teknologi, som selskapet har patent på.
 • Clean Oslo – Vasker klærne dine mer miljøvennlig og med mindre plastutslipp ved hjelp av blant annet mikrofilter.
 • Fjong.co – Leier ut festklær til kvinner. Minsker behovet for å kjøpe nye klær.
 • Parkdressen.no – Et nettsted hvor du kan leie parkdress til barnehagebarn for 99 kroner i måneden. Minsker behovet for å kjøpe nye klær.
 • Grin.no – Forsøker å takle plastpose-problemet ved å leie ut handlenett på kjøpesentre som du panter etter bruk.
 • Repairable.no – Kobler kunder sammen med lokale reparasjonssteder for klær, slik at kvalitetsklær kan brukes lenger og minske behovet for å kjøpe nytt.

– Jeg er møkk lei plast

Marinbiolog Pia Ve Dahlen var konferansier på dagskonferansen Plastic Fantastic, hvor også flere av selskapene Jahren løftet fram presenterte sitt arbeid. Dahlen er glad for at konferansen hadde en løsningsorientert tone.

– Jeg har jobbet med miljøsaken lenge, har sett at det har vokst frem et behov for å ikke bare drive dommedagsprofeti om at alt går til helvete, og hvis vi ikke skjerper oss, så ... Det blir veldig trist, sier Dahlen til ABC Nyheter.

Hun elsker havet, og har jobbet med marin forsøpling siden 2011. I fjor deltok hun i NRKs dokumentar Planet Plast.

– Jeg er egentlig møkk lei plast. Jeg er lei av konferanser om plast og miljø, men det er nok fordi jeg har vært på så mange av dem. Det er stort sett de samme folka som sier de samme tinga til det samme publikummet. Jeg var på en havkonferanse i fjor, og da var det fem foredragsholdere som sa «hvert minutt havner 15 tonn plast i havet». Vi vet det! Gi oss noe nytt, sukker hun.

Marinbiologen var redd for at Stavanger-konferansen skulle bli mer av det samme, men er glad for å se at hun tok feil.

–Det deilig, lærerikt og nyttig. Istedenfor å få politikere og næringslivsledere som sier «nå er det viktig at vi tar noen grep», så får du folk som kommer og sier «dette er det vi har gjort. Det har funket sånn og sånn». Da ser man mye lysere på framtiden.

(Artikkelen fortsetter under)

Marinbiolog Pia Ve Dahlen er lei av å høre foredragsholdere gjenta hvor mange tonn plast som havner i havet hvert eneste sekund. Hun ønsker seg et større fokus på løsninger. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Marinbiolog Pia Ve Dahlen er lei av å høre foredragsholdere gjenta hvor mange tonn plast som havner i havet hvert eneste sekund. Hun ønsker seg et større fokus på løsninger. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Kan eksportere norske løsninger

Dahlen mener Norge har et ekstra ansvar for å finne løsninger på plastproblemet og klimakrisen.

– Norge har verdens nest lengste kystlinje, verdens største torskebestand, en av verdens største sildebestander, verdens største kalkvannskorallrev. Vi rår over seks ganger så mye vann som land. I tillegg har nordmenn et klimagassutslipp per person som ligger 75 prosent over verdensgjennomsnittet, sier hun.

Selv om Norge er et lite land, er det mye vi kan gjøre fordi vi har godt med ressurser og kompetanse, mener marinbiologen.

– Det å utvikle norske systemer som kan rulles ut til resten av verden er det vi bør gjøre. Pantesystemet vårt er et sånt eksempel.

– Hva synes du om alle selskapene du hører om her i dag?

– Det er veldig kult og oppmuntrende. En av tingene som er mest slitsomt med å jobbe med det her, er at nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til klimafornektelse. Det er helt horribelt. Vi er verdensmestere på å veksle mellom «nå må dere slutte å føle så mye» og «nå må dere slutte å skremme oss med fakta». Man får liksom ikke lov til å gjøre noen ting fordi det er ubehagelig, sier Dahlen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:25 Fire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04 Sjögren ikke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03 UD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02 Laveste oljepris siden 200307:59 Intensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18 To amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49 Bursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot å spille til 2023 – ikke bitter etter marerittet06:46 Kritisk for countrylegenden John Prine06:46 Velfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29 Haaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25 Dette skjer i dag06:03 Venter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38 Dette skjedde i natt05:37 Brøt karantenen tre ganger – pågrepet av politiet05:35 Operasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30 Ap samler 200 deltakere til landsstyremøte på nett05:30 Biden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18 4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00 Over 40 prosent av verdens befolkning er i koronakarantene05:00 SV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37 Nord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35 Ferjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49 Bolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av korona03:47 Donald Trump vil holde USA stengt til 30. april03:02 Michelin-restauranter vil ha fritak fra moms og arbeidsgiveravgift02:47 Virussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:37 Børsen i Tokyo faller over 3 prosent02:17 Garasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54 Hurtigtest godkjent i USA01:19 Regjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12 Barnelegeforeningen anbefaler ikke å skille koronasyk mor og nyfødt baby23:55 Tørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22 Aukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19 Erik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53 Farmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37 92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46 Coronaundersøkelse: Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02 Helsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59 Coronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39 Eksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11 Seksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57 Frida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54 Boris til britene: Det blir verre18:48 Enighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41 756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38 Mæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36 Ambulansefly styrtet i Filippinene18:35 Orbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36 Pelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33 Frykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58 Gareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39 Letingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12 Over 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10 Elleve under 40 år på intensiv15:56 Xavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52 209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50 110 døde corona-smittede i Sverige15:37 Én av tre synes coronareglene er uklare15:34 Kriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04 Tysk minister tok sitt eget liv14:45 Fra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04 Alta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04 Første katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02 Krisesamtaler om lokale karanteneregler11:51 Fremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44 Flere ber om mathjelp11:07 Spansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01 Svenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43 Ungarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06 En hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02 Nord-Korea sendte opp to nye raketter06:51 Saudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34 Hellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52 Vedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52 Kona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Forhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45 Den maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45 4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08 Over 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05 Grønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15 Studentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56 Koronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38 Klopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35 Neville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09 Saudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55 Få nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25 Mann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24 Over 30.000 coronadødsfall i verden21:22 Eldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56 Svensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22 Langrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20 – Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58 Spania innfører to ukers karantene19:57 319 nye coronadødsfall i Frankrike
Siste nytt
08:25NorgeFire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04NorgeSjögren ikke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03NorgeUD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02PengerLaveste oljepris siden 200307:59NorgeIntensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18VerdenTo amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49SportBursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot å spille til 2023 – ikke bitter etter marerittet06:46VerdenKritisk for countrylegenden John Prine06:46NorgeVelfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29SportHaaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25NorgeDette skjer i dag06:03VerdenVenter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38NorgeDette skjedde i natt05:37NorgeBrøt karantenen tre ganger – pågrepet av politiet05:35VerdenOperasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30NorgeAp samler 200 deltakere til landsstyremøte på nett05:30VerdenBiden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18Norge4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03VerdenTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00VerdenOver 40 prosent av verdens befolkning er i koronakarantene05:00NorgeSV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37VerdenNord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35NorgeFerjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49VerdenBolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av korona03:47VerdenDonald Trump vil holde USA stengt til 30. april03:02NorgeMichelin-restauranter vil ha fritak fra moms og arbeidsgiveravgift02:47NorgeVirussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:37VerdenBørsen i Tokyo faller over 3 prosent02:17NorgeGarasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54VerdenHurtigtest godkjent i USA01:19NorgeRegjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12NorgeBarnelegeforeningen anbefaler ikke å skille koronasyk mor og nyfødt baby23:55NorgeTørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22SportAukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19KulturErik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53KulturFarmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37Helse og livsstil92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35VerdenTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46PrivatøkonomiCoronaundersøkelse: Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02Helse og livsstilHelsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59Helse og livsstilCoronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39MakroøkonomiEksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11LivetSeksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57SportFrida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54Helse og livsstilBoris til britene: Det blir verre18:48Helse og livsstilEnighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41Helse og livsstil756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38ReisenyheterMæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36VerdenAmbulansefly styrtet i Filippinene18:35PolitikkOrbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36Helse og livsstilPelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33Helse og livsstilFrykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58Helse og livsstilGareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39NorgeLetingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12Helse og livsstilOver 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10Helse og livsstilElleve under 40 år på intensiv15:56SportXavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52Helse og livsstil209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50Helse og livsstil110 døde corona-smittede i Sverige15:37Helse og livsstilÉn av tre synes coronareglene er uklare15:34NorgeKriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04VerdenTysk minister tok sitt eget liv14:45SportFra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04PengerAlta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04Helse og livsstilFørste katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02NorgeKrisesamtaler om lokale karanteneregler11:51NorgeFremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44NorgeFlere ber om mathjelp11:07SportSpansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01VerdenSvenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43VerdenUngarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06VerdenEn hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02VerdenNord-Korea sendte opp to nye raketter06:51VerdenSaudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34NorgeHellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52NorgeVedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52VerdenKona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27SportForhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45NorgeDen maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45Norge4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08NorgeOver 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05VerdenGrønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15NorgeStudentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56NorgeKoronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38SportKlopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35SportNeville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09VerdenSaudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55PrivatøkonomiFå nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25NorgeMann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24Helse og livsstilOver 30.000 coronadødsfall i verden21:22Helse og livsstilEldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56Helse og livsstilSvensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22SportLangrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20Politikk– Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58Helse og livsstilSpania innfører to ukers karantene19:57Helse og livsstil319 nye coronadødsfall i Frankrike
Populært