Fred. Olsen vil at plastproduksjonen skal stoppe helt

Fred. Olsen mener å ha det han karakteriserer som en åpenbar løsning – å slutte plastproduksjonen.
Fred. Olsen mener å ha det han karakteriserer som en åpenbar løsning – å slutte plastproduksjonen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skipsreder Fred. Olsen mener løsningen på plast i naturen er å stanse all produksjon av ny plast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vi går inn for å løse problemet ved å gjenbruke plasten. Hittil har vi ikke lykkes. Vi har i dag plastavfall på verdenshavene i store flytende øyer, vi har det på havbunnen, på strender, i elvene. Vi har til og med mikroplast som har falt ned på de høye toppene i Rocky Mountains», skriver skipsreder Fred. Olsen i en kronikk i Dagens Næringsliv, og spør retorisk hva kan så gjøres.

Vil ikke ha: Indonesia returnerer 547 konteinere med søppel

Hvert år havner åtte millioner tonn plast i havet. Ifølge en rapport fra World Economic Forum vil plasten i havet innen 2050 veie mer enn fisken. Med mindre dagens forbruk og vaner endres. Men ifølge en artikkel i Forskning.no er det usikkerhet knyttet til dette tallet da ingen med nøyaktighet kan si hvor mye plast som befinner seg der.

Kutte om fem år

Fred. Olsen mener å ha det han karakteriserer som en åpenbar løsning – å slutte plastproduksjonen. Altså ikke produsere mer ny plast. Noe som ikke er enkelt, for som Olsen selv påpeker så finnes det nesten ingen produkter som ikke har plast i seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Kan vi få en enighet, før det er for sent, om at totalproduksjonen av plast-råstoff i løpet av en femårsperiode reduseres til null?» spør Olsen.

Storproduksjon : Hvert år blir 2.000 tonn landbruksplast ikke levert til retur

«Følgen av dette vil jo være at de som på det nåværende tidspunkt må ha plast i sine produkter, vil kjøpe opp det som er allerede er produsert og brukt, og som er tilgjengelig, både på havet og på land. De som kan betale mest for plasten, får det som allerede er produsert. Vi får en effektiv resirkulering.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Skipsreder og vindkraft-eier Fred. Olsen mener vi bør stanse all produksjon av ny plast. Her fra en konferanse i 2010. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Skipsreder og vindkraft-eier Fred. Olsen mener vi bør stanse all produksjon av ny plast. Her fra en konferanse i 2010. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Fred. Olsen er selv involvert i oljeindustrien, som leverer til plastindustrien, gjennom Dolphin Drilling. Og nettopp industrien med olje vil miste et ben å stå på om man slutter å produsere ny plast. Det må til, skriver Olsen. Dessuten mener han jordens energibehov kan dekkes av fornybare kilder. En industri familieselskapet også er sterkt involvert i gjennom store investeringer i vindkraft på land og til havs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil resirkulere: Vil bygge Norges første gjenvinningsanlegg for plast

Ingen vil ha plasten

Ulempen med Olsens forslag ligger i å finne produsenter som vil ha plasten. I fjor gjennomførte KS Bedrift avfall en undersøkelse blant sine medlemmer som viste at avfallsanleggene har opphopning av plast som ikke blir brukt til gjenvinning.

– Til i dag har vi sett det er mye plast som dukker opp og som markedet ikke vil ha, sier direktør Svein Kamfjord til ABC Nyheter. Han forteller at deres medlemmer samler inn husholdningsavfallet og sørger for at det blir sendt tilbake til ny produksjon. Ulempen er at det ikke er noen som står å tar i mot materialene.

Bakgrunn : Vil ha bredt plastforbud på Svalbard

– Våre medlemmer kan ikke trylle med plasten som ikke lar seg materialgjenvinne, og når vi står overfor myndighetenes krav om å bidra til 65 prosent materialgjenvinning, er det i dag altfor store mengder plast i markedet som ingen vil ha, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ekstremt

Problemet er at en del av plastavfallet ikke er produsert med tanke på å bli gjenvunnet. Det er blant annet blandet med kjemikalier som i verste fall gjør plasten ubrukelig i ettertid. I beste fall er det vanskelig å materialgjenvinne. Å brenne opp plasten for å få energi ut av det, er dessverre da alternativet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kamfjord mener det bør stilles krav til produsentene av plast, og at disse bør stilles nå med mål om innføring fram i tid slik at plastprodusentene får mulighet til å omstille seg.

– Olsens forslag er et ekstremt tiltak, som jeg ikke ser på som realistisk. Plast er et nyttig materiale. Det må bare produseres med tanke på materialgjenvinning. Vi har også foreslått en rekke tiltak vi mener er full gjennomførbare, fordi det allerede finnes virkemidler som er tatt i bruk på avfallsområdet.

Kamfjord sikter blant annet til avgift på materialer, krav til blanding i nye produkter. Krav om å tenke materialgjenvinning.