Høyesterett godtar tvangssalg av «führers» hjem

Fødestedet til «führeren» med minnestenen, der det står: «For fred, og for frihet og demokrati. Aldri mer fascisme. Millioner døde minner oss om det»
Fødestedet til «führeren» med minnestenen, der det står: «For fred, og for frihet og demokrati. Aldri mer fascisme. Millioner døde minner oss om det» Foto: Anton Kurt / CC 3.0
Artikkelen fortsetter under annonsen

Østerriksk høyesterett tar statens side og godkjenner tvangssalg og ombygging av den tyske diktatorens fødested i Braunau am Inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyske «führeren» Adolf Hitler ble født 20. april 1889 i den østerrikske grensebyen i Braunau am Inn, som per i dag har 17.000 innbyggere.

Faren jobbet som tolloffiser i byen, og leide øverste etasje i en bygning fra 1700-tallet i sentrum, før de flyttet ut tre år senere, til Passau, en annen grenseby.

Martin Bormann, sjef for «Parteikanzlei» (partikanselliet) til NSDAP, kjøpte bygningen i 1934, etter at han leste om den i en jubileumsartikkel i en avis.

Bormann gjorde den om til et bibliotek og galleri, som også ble til et slags kultsted for nazisympatisører.

I 1945 tok de Allierte over, og skal ha overført den til den opprinnelige familien som har eid bygningen i 50 år fra før av.

Familien leide ut til staten fra 1972. Etter det har historikere, politikere og andre interesserte diskutert i flere tiår hva bygningen skal brukes til. Den ble først til en fagskole, senere sted for funksjonshemmede ungdommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Riksdagsbrannen kan være oppklart

Behov for remodelering

Samtidig har nazisympatisører hvert år markert fødselsdagen til den tyske dikatoren, rikskansleren og rikspresident i ett i gata utenfor.

I 2011 ble huset forlatt etter en strid mellom eieren og staten om renovering, og etter at eieren nektet å selge. Så, i 2014, ønsket den østerrikske regjeringen å etablere et «Ansvarshus» der ungdom kan lære om historie. De betalte eieren, en 68 år gammel kvinne, 46.000 kroner i måneden for at hun skulle ta vare på det mens debatten raste om hva som skulle gjøres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2016 tok imidlertid innenriksministeriet i Østerrike til orde for å rive det og bygge noe annet.

– En total remodellering er nødvendig for permanent å endre gjenkjennelseseffekten og symbolikken til bygningen, sa minister Wolfgang Sobotka den gangen til avisen Die Presse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsker arkitektkonkurranse

I juli 2016 eksproprierte staten bygningen for 3,1 millioner kroner for eiendommen med gulvflate på 500 kvadratmeter. Dette var altfor for lite, mente eieren og hennes advokat, som krevde 15 millioner. Meglere anslo verdien til mellom 8 og 15 millioner, ifølge Deutsche Welle.

For eksempel følger det med en parkeringsplass til bygningen, som er den største i byen. Totalt sett er eiendommen på 1600 kvadratmeter, ifølge Kurier.

Dessuten reagerte eieren på at det fortsatt ikke er noen politisk enighet om hva eiendommen skal brukes til - hvordan kan den da eksproprieres?

Les også: Selger flere Hitler-malerier og -eiendeler på auksjon

Nå har høyesterett i Wien avgjort ekspropriasjon og at kompensasjonen blir i det nedre sjiktet - 8 millioner, etter en tre års ferd i rettssystemet.

Det nye innenriksministeren, Wolfgang Peschorn, åpner for å la bygningen være, men vil ha en arkitektkonkurranse. Han vil ha bygningen «ugjenkjennelig», skriver Deutsche Welle for å hindre flere «nasjonalsosialistiske» aktiviteter.