USAs landbruksminister advarer Europa

President Donald Trump og landbruksminister Sonny Perdue vil at Europa aksepterer amerikanske landbruksvarer som i dag ikke følger europas produksjonskrav.
President Donald Trump og landbruksminister Sonny Perdue vil at Europa aksepterer amerikanske landbruksvarer som i dag ikke følger europas produksjonskrav. Foto: Jacquelyn Martin / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Europa kommer til å betale prisen for å ha sagt nei til vitenskap, sier USAs landbruksminister Sonny Perdue.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forhold til USA, har Europa strenge restriksjoner for landbruket, både når det gjelder bruk genmodifiserte planter, hormoner, antibiotika og plantevernmidler.

Dette har i årtier vært et problem for handelsforholdet til USA og i en budsjetthøring i Representantenes hus fyrte landbruksminister Sonny Perdue nok en gang fra hofta.

– Det vi ser er at Europa er en teknologi-fri sone i denne sammenhengen, sa han. – De kommer til å betale prisen for dette i framtiden, sa Perdue, da han kommenterte Europas forhold til genmodifiserte planter og striden rundt plantevernmiddelet Roundup, og virkestoffet glyfosat.

Harselerer med europeiske politikere

Han følger dermed opp uttalelsene til en av handelsdepartementets hoverdforhandlere Gregg Doud, som i februar uttalte at det er på høy tid for EU for å gå videre med å godkjenne bioteknologi og genetisk modifikasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mangler ord for å uttrykke min frustrasjon over europeiske landbruksfolk og deres forhold til bioteknologi og hormoner i biff, sa Doud ifølge Reuters.

– Deres politikere svarer sånn; «Kanskje jeg bør spørre Greenpeace først», harselerte Doud.

Bekymret for utfasing

Men nå har glyfosat-krangelen tatt av for alvor også i USA. Den tyske bioteknologigiganten Bayer sine aksjer stupte 12 prosent sist måned etter den siste av en rekke rettssaker. I to saker er juryens foreløpige konklusjon at Roundup har bidratt til at bøndene har fått kreft.

I august i fjor fikk en skolevaktmester fra California tilkjent en erstatning på 78 millioner dollar. Hans advokat anslår overfor CNN at over 4000 lignende saker ligger i saksbunken i diverse delstater i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I flere av dem har produsenten Monsanto, nå eid av Bayer, inngått forlik i multimillionklassen. Patentet har gått ut, men det markedsføres flere patenterte genmodifiserte frø som skal tåle stoffet ekstra godt. Flere andre bedrifter markedsfører glyfosat i dag , blant annet BASF og Dow Agrosciencies, med flere. Stoffet brukes over hele verden, også i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men rettssakene i USA har ført til bekymring i Representantenes hus i USA om at bedrifter vil rett og slett slutte å produsere og markedsføre Roundup og virkestoffet glyfosat av frykt for søksmål.

Aktuelt: Monsanto må betale 81 millioner dollar til kreftsyk pensjonist

– Går til søksmål fordi de tapte debatten

Perdue mener at utfasing av glyfosat vil være ødeleggende for landbruksproduksjonen verden over.

– Det ville ha rasert jordbruket, sa Perdue. – Veksten i avlingene har har økt eksponentiellt etter at denne typen plantevernmidler kom i bruk. – Hvis vi skal fôre ni eller ti milliarder mennesker innen 2050 trenger vi alle verktøyene vi kan få.

– Jeg frykter at motstandere av plantevernmidler, som ikke har klart å vinne den vitenskapelige diskusjonen, velger nå å gå til søksmål. De tar noen triste saker til juryen med folk som har kreft, som har brukt produktet av og til i hagen, og så blir de premiert i multimilliondollarklassen. Jeg håper ankedomstolene ser gjennom dette, sa Perdue

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krangelen som aldri tar slutt

Glyfosat, virkestoffet i verdens mest brukte plantevernmiddel, Roundup, har skapt stor splid og mye dramatikk i EU. Den siste godkjenningen varer til 15. desember 2022. EU-parlamentet har vedtatt en ikke-bindende resolusjon om at den skal fases ut. Mister stoffet godkjenningen i EU, blir det også forbudt i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om miljødepartementer og mattilsyn i både USA og EU har kommet fram til at glyfosat ikke er kreftfremkallende, har WHOs motstand og uregelmessigheter i godkjenningsprosessen ført til at motstandere av plantevernmidler ikke er fornøyde. I mars 2019 ble de i EU-domstolen innrømt innsyn i detaljer rundt flere av studiene og krangelen fortsetter i det uendelige.

Kan snuble handelssamtaler

Utfasingen av glyfosat i Europa vil gjøre det vanskeligere å forhandle med USA om en handelsavtale. Fra før har EU vedtatt forbud mot bruk av hormoner eller store mengder antibiotika, som amerikanske bønder bruker for å få dyrene til å vokse seg større og raskere enn deres genetikk tillater, noe som effektivt sett stopper import av amerikanske landbruksvarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For noen år siden var uenigheten om landbruket en viktig årsak til at de massive forhandlingene om TTIP strandet mellom EU og USA, riktignok godt hjulpet av Donald Trump som gikk til valg på blant annet skepsis mot frihandelsavtaler.

Nå har Trump endret mening og EU og USA bestemt seg for å ta en ny prat. Denne gangen vil EU helst holde landbruket utenfor. Det vil ikke Donald Trump og USA ha noe av.