Lasse Andresen - rockeren som ble stjerne i Silicon Valley

<p>Stavangermannen Lasse Andresen er i ferd med å skape en "unicorn" - en oppstartsbedrift verdsatt til over en milliard dollar - med selskapet Forgerock i Silicon Valley.</p>
Stavangermannen Lasse Andresen er i ferd med å skape en "unicorn" - en oppstartsbedrift verdsatt til over en milliard dollar - med selskapet Forgerock i Silicon Valley. Foto: Andreas Klemsdal, Finansavisen

Fondet som tok Facebook på børs satser stort på en nordmann. Lasse Andresen fra Stavanger er blitt stjerne i Silicon Valley.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAN FRANSISCO, USA (Finansavisen); Han gikk på hundrevis av konserter, spilte keyboard og hadde eget band. Musikken var den store lidenskapen. Det var rock’n’roll fra morgen til kveld.

– Jeg drømte vel om å bli rockestjerne jeg også, som så mange andre, sier Lasse Andresen til Finansavisen.

Han titter opp på sort-hvitt-bildene av Jimi Hendrix som henger på den hvite kontorveggen.

Lasse Andresen fra Stavanger kan kunsten å drømme stort. Det kan ha hjulpet ham, for nå har han for alvor slått gjennom, i en litt annen bransje.

Han har bygget opp en teknologisuksess i Silicon Valley, har verdens mest kjente firmanavn på kundelisten og har hentet inn 450 millioner kroner i tre emisjoner. Selskapet heter Forgerock, produktet er en programvare for identifisering og kapitalen kommer blant annet fra et av verdens mest kjente venturefond, Accel. Fondet hadde regien da Facebook gikk på børs.

Les også: Mer krevende å komme inn på NTNU

- Stjal barnas sparepenger

Det er flaks at vi får treffe ham, han har 260 reisedøgn i året. Han er kledd i olabukse, t-skjorte og spisse sko. Visstnok har han pyntet seg, for han startet dagen med et foredrag.

Nå vil folk vite hvordan han har fått det til.

Det startet i 2003, da han fikk en ganske ordinær IT-jobb i Sun Microsystems i Oslo. Han gjorde en god karriere i det amerikanske IT-selskapet, fikk tillit og ble etter hvert teknologidirektør for Nord-Europa.

Det ble mange turer til vestkysten, hvor hans sjefer holdt til. Han blomstret i amerikansk innovasjonskultur. Sun hadde en flat organisasjon. Ingen høytidelige koder. Det holdt å være flink. I 2010 ble det klart at Oracle skulle kjøpe Sun.

– Da var jeg ikke i tvil, jeg ville gjøre noe annet.

Sun hadde vært verdens nest største bidragsyter til åpen kildekode. Mye av teknologien som var utviklet var tilgjengelig for alle. Andresen kjente den bedre enn noen.

– Begynnelsen for oss var teknologi som var utviklet i Sun. Det ga oss en god start.

Forgerock ble stiftet i februar 2010. Siste helgen før Sun Microsystems var historie.

I to år drev Andresen selskapet alene, uten noen form for finansiering. Ingen forretningsengler og ingen offentlig støtte.

– Vi levde på småpenger og tomflasker. Vi stjal barnas sparepenger, smiler Andresen.

Barna bør ikke være bekymret, for etter kort tid kom altså en av verdens mest suksessfulle venturefond på banen. I dag har Forgerock hentet inn 52 millioner dollar. Syv i første runde, 15 i andre runde og 30 i siste runde.

Vi får ikke vite den eksakte prisingen av selskapet, heller ikke Andresens eierandel. Vi er i USA, tross alt. Her er ting «private».

Les også: Mye større enn mange tror

- Må treffe!

STORE STEG: Lasse Andresen gikk fra å være lønnsmottaker i et IT-selskap til å bli teknologistjerne i Silicon Valley. Foto: Andreas Klemsdal, Finansavisen
STORE STEG: Lasse Andresen gikk fra å være lønnsmottaker i et IT-selskap til å bli teknologistjerne i Silicon Valley. Foto: Andreas Klemsdal, Finansavisen

Men Forgerock har selv sendt ut pressemelding om at omsetningen i fjor nådde 106 millioner dollar. Stort sett alt er inntekter som kommer igjen, år etter år. Det er heller ingen hemmelighet at selskapet har 420 ansatte og ti kontorer verden rundt.

Konkurrenten Okta er verdsatt til 16 milliarder kroner på Nasdaq-børsen. En annen konkurrent, Ping Identity, har omtrent samme omsetning som Forgerock, og ble priset til rundt 5 milliarder kroner i forbindelse med et oppkjøp i fjor.

– Vi har gjort det bra både i USA og Europa. Det som skjer nå er at vi også begynner å få fart i Asia og Australia. Det begynner å bli mange, lange flyreiser.

– Hva er hemmeligheten?

– Produktet er selvsagt alt. Du må treffe. I tillegg ser venturefondene etter gründerteamet, gjennomføringsevnen og timing - og det kan jo være vanskelig nok. Men du er også nødt til å være tilstede her i Silicon Valley. Det nytter ikke å komme hit i to, tre måneder og tror at du skal få napp. Jeg har bodd her nå i fem år. Vil du hit så må du hit. Det finnes ingen investorer her som har lyst til å fly til Norge for å gå i styremøte. De har knapt nok lyst til å kjøre bil fra Paulo Alto og opp til San Francisco.

Les også: To Facebook-triks du bør kunne

-Flinke dataingeniører kjøpes raskt av andre

Forgerock er et rent softwareselskap. For å bruke bransjens eget språk, en rendyrket ISV (independent software vendor). Programvaren som er utviklet håndterer identitet og sikkerhet for alt som går på nett.

Banken, forsikringsselskapet og bilprodusenten trenger å vite hvem du er og hvor du er, med høy sikkerhet. Logger du inn med MinID i Norge er det Lasses teknologi som ligger bak. Det ene er ren innlogging, det neste, det store er å koble alt sammen, brukere og enheter. Da kan man lage nye tjenester på nett.

Kundelisten er en rockestjerne verdig. Forgerock har 700 til 800 kunder. Bankene har omfavnet produktet hans. På kundelisten finner vi storheter som Capital One, Morgan Stanley og HSBC. Forsikringsselskapene har også hoppet på. Her finner vi Geiko og State Farm. Men det er kunder i alle kategorier. Toyota, Vodaphone, Cisco og BBC.

Han nevner nærmest i en bisetning at de har opprettet tre utviklingssentre, i Portland, Bristol og Grenoble. Ikke i San Francisco.

– Å bygge opp et senter med dataingeniører her er nesten håpløst. Det ene er kostnaden. En ganske ordinær utvikler kan koste 180.000 dollar i årslønn, pluss frynsegoder. Det andre er stabiliteten. Hvis det viser seg at de er flinke får de raskt et tilbud fra andre arbeidsgivere.

Og disse kan hete Facebook og Google.

– I stedet har vi bevisst etablert utvikling i hyggelig byer hvor folk trives med å bo, byer som også har gode universiteter. På den måten får vi stabil arbeidskraft til en rimeligere pris.

Norge kunne absolutt vært et sted for en slik utviklingsavdeling. Vi har gode utviklere, som de siste årene er blitt rimeligere relativt til andre. Men slik ble det ikke, denne gangen.

– I Norge er vi flinke på utvikling, vi har mye talent. Men mange velger jobber i consulting, fremfor å bygge opp noe selv. Det er få selskaper med egenutviklet teknologi som greier å skalere. Det er, som jeg bruker å si, litt for mange som jobber med å skifte skriverkassett for HP, sier Andresen.

Heldigvis har vi en håndfull som prøver seg i Silicon Valley, og mange av disse snakker med Andresen.

Roser delingskulturen

– Det gir energi å snakke med gründere som har en lidenskap og som ønsker å skape noe. For meg er det å lade batteriene, det gir meg glede og er bare hyggelig.

Det summer av aktivitet i etasjen som Forgerock disponerer. Møterommene er fulle, og folk står og diskuterer med hverandre i gangene, med en mac i den ene armen og en kaffe i den andre.

Adgangskortet rundt halsen er utformet som et «backstage-pass». Ute i gangene henger det plakater som forteller om selskapets firmaturer, som i all beskjedenhet er utformet som turneplakater, navngitt som «world rock tour». Nyansatte blir ønsket velkommen med «welcome to the band» og de beste selgerne blir selvsagt utnevnt til «rock stars». Vil du bruke bedriftens gjestenettverk er passordet «browselikearockstar».

Men ordet «rock» hinter også til ordet stein. I bedriftens logo er det spor av Kjeragbolten, innerst i Lysefjorden i Stavanger.

For Lasse glemmer ikke hjemstedet. Han er fortsatt, på et eller annet vis, bosatt i Norge.

– Jeg er den eneste i slekten som er født og oppvokst i Stavanger. Min onkel startet bilbergingsselskapet Falken og da han skulle utvide spurte han min far om han kunne bygge opp en avdeling i Stavanger.

– Hva har du med deg hjemmefra?

– Jeg tror jeg har en grunnleggende innstilling til at ting er mulig å få til. Hvis folk kommer til meg og sier at det ikke er mulig, da blir jeg ekstremt motivert.

– Det beste med San Francisco?

– Delingskulturen. Jeg kan lese en artikkel i Techcrunch og ta en kaffe med kilden i artikkelen dagen etter. Folk bryr seg ikke om jobbtitler og nivå, de stiller opp og deler erfaringer med hverandre.

– Og det verste?

– Situasjonen for de hjemløse. Her ser du dem på ethvert gatehjørne og mange lever i håpløshet. Det er også utrolig kort avstand fra rik til fattig, det er bare noen kvartaler fra den mest eksklusive merkevaregaten til det verste crack-området.

Les også: Cruisearving har en milliard i cash

- I fremtiden er vi også gjenstander

Lasse Andresen har ikke tenkt til å gå av scenen med det første. Han trives her. Det er mye som gjenstår.

– I fremtiden skal vi ikke bare identifisere personer, men også gjenstander. Et av mange eksempler er medisinsk utstyr. Det er like viktig for et sykehus å vite at de kommuniserer med riktig enhet, som det er for banken å identifisere kunden som logger seg inn. Så når vi ser spådommene som ekspertene kommer med for fremtidens marked så er det hinsides, det er Donald Duck-tall. Milliarder av enheter skal kobles opp mot internett de neste årene.

Her er det han vil være.

– Jeg blir her så lenge det er gøy. Det er ikke vanskelig å motivere seg for å gå på jobb, når du jobber her.

Utfordringen nå er bare å få nok mannskap med.

– Vi har 90 ledige stillinger, smiler Andresen.

Denne artikklen ble først publisert i Finansavisen

Lasse Andresen


Alder: 53 år.

Sivilstand: Ugift, tre barn.

Stilling: Gründer og teknologidirektør i Forgerock.

Bakgrunn: Livets skole.
Teknologidirektør i Sun Microsystems.

Stortingets talerstol blir din. Hvilken sak tar du opp? Slutt å klandre hverandre for feil. Begynn å snakke om hva dere ønsker å få til.

Hva bør Norge bruke mindre penger på? Investeringer i oljerelatert næring.

Hvilken bok ville du lest om igjen? Biografien om Freddy Mercury, vokalisten i Queen.

Din dårligste investering? Jeg har gjort mye dumt i mitt liv. En Mercedes-Benz AMG kommer høyt på listen, men enda dyrere ble det da jeg bygget om en speedbåt på et skipsverft for å få den raskeste båten på Gandsfjorden. Vi fikk kink i nakken da vi ga gass.

Hvor drømmer du om å reise? Seilferie rundt øyene i Det karibiske hav.

Personvernpolicy