Venezuela nektes corona-støtte fra IMF: – ikke klarhet om anerkjennelse av presidenten

VENEZUELA: Et medisinutsalg i Caracas i det utarmede landet Venezuela, der det også er innført sterke corona-tiltak.
VENEZUELA: Et medisinutsalg i Caracas i det utarmede landet Venezuela, der det også er innført sterke corona-tiltak. Foto: Ariana Cubillos / AP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det internasjonale pengefondet IMF avviser Venezuelas søknad om bidrag fra fondets corona-krisefond. Begrunnelsen er USA og andre lands avvisning av president Nicolás Maduro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. mars kunngjorde IMF-direktør Kristalina Georgieva at 50 milliarder dollar stilles til disposisjon som kriselån til fattige land for å bekjempe corona-pandemien, med renter helt ned mot 0 prosent.

15. mars søkte Venezuela, som i årevis har vært i økonomisk krise på grunn av vanstyre og internasjonale sanksjoner, om å få låne 5 milliarder til å bekjempe virusutbruddet i landet.

Svaret skal ifølge internasjonale medier ha vært «nei», fordi rundt 50 land anført av USA, ikke anser president Nicolás Maduro som landets president, men hevder at opposisjonslederen Juan Guaidó er den legitime lederen av landet.

Landets utenriksminister Jorge Arreaza la 17. mars Maduros brev ut på twitter:

IMF: Presidenten ikke anerkjent

Nå får ABC Nyheter bekreftet fra IMF at forklaringen er USAs og andre lands motvilje mot president Maduro som ligger bak avslaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg vil først og fremst gjenta vår sympati for Venezuelas folk under denne humanitære og økonomiske krisen som er under utvikling», innleder kommunikasjonsrådgiver Raphael Anspach i IMF på en epost til ABC Nyheter.

«Som vi sa forrige uke, er vi klar over ønsket fra Nicolás Maduro om finansiering for å bidra til å håndtere de helsemessige og økonomiske virkningene av COVID-19-pandemien i Venezuela.

Dessverre er ikke Fondet i posisjon til å vurdere denne søknaden. Et IMF-engasjement i medlemsland forutsetter en offisiell anerkjennelse av regjeringen fra det internasjonale samfunnets side. Det er for tiden ikke klarhet om anerkjennelse», klargjør Anspach i svaret på ABC Nyheters spørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han besvarer ikke spørsmålet om IMF kan samarbeide med noe land som USA har sanksjoner mot.

EU og FN: La også Venezuela og Iran få corona-støtte

EU, som støtter Guaidó i Venezuela, går i motsetning til USA og IMF inn for å gi corona-bistand også til land som Vesten har støtt ut i mørket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en artikkel publisert 23. mars om at verden ikke vil bli den samme etter corona-krisen, slår EU fast at land som Iran og Venezuela må få støtte, så de ikke kollapser. Når det gjelder Iran, slår EU fast at humanitær handel må kunne skje trass i USAs sanksjoner.

Tirsdag rykket FNs høykommissær for mennesekerettigheter, Michelle Bachelet, ut med en appell om å lette sanksjonene en rekke land er utsatt for, som ledd i kampen mot coronaviruset.

– I denne skjebnesvangre tiden bør sektorvise sanksjoner lettes eller oppheves. I en situasjon med global pandemi, øker det risikoen for oss alle å hemme den medisinske innsatsen i ett land, sier Bachelet i en pressemelding.