SV: – Vi bør bruke en stor andel av krisepengene til grønn omstilling

Stortingspolitiker Lars Haltbrekken (SV) (til venstre) mener Norge bør bruke en stor andel av økonomiske krisepakker i kjølvannet av coronakrisen på grønne investeringer og grønn omstilling. Han får støtte fra MDGs Arild Hermstad og Aps Espen Barth Eide.
Stortingspolitiker Lars Haltbrekken (SV) (til venstre) mener Norge bør bruke en stor andel av økonomiske krisepakker i kjølvannet av coronakrisen på grønne investeringer og grønn omstilling. Han får støtte fra MDGs Arild Hermstad og Aps Espen Barth Eide. Foto: NTB scanpix

Partiet mener coronakrisen er en anledning til å kutte utslipp, skape arbeidsplasser og sikre en mer rettferdig fordeling av samfunnets ressurser. De får støtte fra Arbeiderpartiet og MDG.

Lederen for det Internasjonale energibyrået (IEA) mener coronavirus-pandemien gir myndigheter verden over en historisk mulighet til å akselerere overgangen til fornybar energi, ved å stimulere fornybar-næringen økonomisk når krisen er over.

Flere norske partier ønsker å følge opp denne oppfordringen.

– Vi må tenke at vi skal bruke denne krisen til å kutte utslipp, skape arbeidsplasser og sikre en mer rettferdig fordeling av samfunnets ressurser. De tre tingene må være ledetråden for oss framover, sier stortingspolitiker i Energi- og miljøkomiteen Lars Haltbrekken (SV) til ABC Nyheter.

Mens de foreløpige tiltakene for å takle coronavirus-pandemien handler om å holde folk hjemme, og fører til brems i økonomien, kan krisepakker på sikt stimulere norsk økonomi til å komme i gang igjen så fort utbruddet er over. Den muligheten mener SV Norge bør bruke til å få til en enda raskere omstilling til grønn industri enn planen er i dag.

Helt konkret ønsker partiet at Norge gjennom framtidige, økonomisk krisepakker sprøyter inn ekstra penger i tre næringer.

  • SV ønsker en storstilt satsing på energieffektivisering av den eksisterende bygningsmassen i form av etterisolering og installering av solcellepaneler for å skape nye arbeidsplasser i bygg- og anleggsbransjen.
  • Partiet vil investere mer penger i havvind og maritim industri.
  • De vil finansiere de to prosjektene på Klemetsrud og i Breivik for CO2-fangst- og lagring.

– Det er ting vi nå jobber for å få inn i krisepakkene som har til hensikt å holde hjulene i økonomien i gang. Det vil gjøre norsk økonomi mindre sårbar for klimautfordringer og den klimakrisen vi står foran.

– Vi bør bruke en stor andel av krisepengene til grønn omstilling, understreker Haltbrekken.

Les også: Når krisen rammer, går klimagassutslippene ned

Les også: Klimakampen taper momentum i møte med coronaviruset

Ap: – Viljen til å åpne pengesekken er større

Stortingspolitiker Espen Barth Eide (Ap) i Energi- og miljøkomiteen mener det er både klimapolitisk og næringspolitisk klokt å bruke anledningen til å få fortgang i det grønne skiftet.

– Det handler om å bygge for fremtiden og samtidig ta vare på dagens arbeidsplasser. Bredt definert er maritime næringer et godt utgangspunkt for denne omstillingen. Mye av leverandørindustrien i Norge er egentlig akkurat den du gjerne skulle hatt hvis du har lyst til å begynne med havvind. Vi har den kompetansen som trengs, sier Barth Eide til ABC Nyheter.

(Saken fortsetter under)

Stortingspolitiker Espen Barth Eide (Ap). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Stortingspolitiker Espen Barth Eide (Ap). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Norsk økonomi har blitt rammet av en oljekrise på toppen av en global helsekrise med coronavirus-pandemien. Barth Eide påpeker at det viser hvor sårbare Norge er, fordi økonomien vår er så avhengig av oljeprisen.

– Vi er altfor avhengige av prisen på én vare til å være et så avansert og moderne land som vi er. Den lærdommen må vi ta med oss, og bruke den til å se hvor vi skal på lang sikt. Samlet pågår det nå en krise som er veldig alvorlig, men det er også en mulighet. Viljen til å åpne pengesekken er mye større i krisetider. Staten kan ikke bruke milliarder av kroner i investeringer på en vanlig dag, men det er mulig i krisetider, sier Ap-politikeren.

Arbeiderpartiet har foreløpig ikke spesifisert hvor de mener staten bør gjøre grønne investeringer i framtidige, økonomiske krisepakker, men Barth Eide sier de jobber med det.

MDG: – Bør ikke gjenopprette økonomien som den var

Nasjonal talsperson i Miljøpartiet de Grønne, Arild Hermstad, advarer mot å legge bort klimapolitikken på grunn av coronakrisen.

– Dette er en tragedie for fryktelig mange mennesker. Samtidig må man bestemme seg for å bruke den krisen som en mulighet til å faktisk tenke nytt. Det er mange gode grunner til å la være å gjenopprette økonomien som den var. Den viktigste er klimaendringene, som er en like akutt krise, men som ikke behandles akutt fordi man tror man har god tid, sier Hermstad til ABC Nyheter.

Etter at finanskrisen rammet i 2008, gikk de globale utslippene ned med 1,2 prosent. Da myndigheter verden over sprøytet inn penger for å få økonomien opp igjen, økte imidlertid de globale utslippene med over 5 prosent i 2010. Flere klimaforskere frykter at det samme vil skje igjen etter denne krisen. Det gjør også Arild Hermstad.

– Krisepakken etter finanskrisen gikk veldig mye ut på å reetablere en ikke-bærekraftig økonomi. Det var en tapt mulighet. Jeg tror dessverre det er veldig lett for politikere å prøve å reetablere det som har vært. Det er de som har de sterkeste stemmene i kampen om ressursene, sier han.

Han viser til oljeindustrien og luftfarten som eksempler på etablerte industrier som har sterk innflytelse.

Les også: Staten har inngått avtaler med flyselskapene

– De er på politikerne med én gang for å få masse milliarder i særtilskudd til sine bransjer. Det bør være omstilling som gjelder. Staten bør sette utslippskriterier for krisestøtte. Man kan ikke legge bort klimapolitikken i en så viktig stund. Derfor er vi mot å fjerne CO2-avgiften midlertidig for eksempel.

MDG støtter SVs forslag om økte investeringer i energieffektivisering, havvind og CO2-fangst- og lagring.

– Samtidig viser denne krisen at lokalsamfunnet er ekstremt viktig for folk. Jeg tror at også de korte hverdagsreisene er viktige å prioritere. Skal man bruke mer offentlige skattepenger på investeringer, må det handle om å gjøre tiltak som kutter utslipp. Pengene bør kanaliseres til kollektivtransport, sykkelveier og gangtiltak. MDG bestemmer mye i veldig mange byer. Vi kommer til å spille inn hvilke behov vi har lokalt.

Rotevatn: – Regjeringen leverer

Klima- og miljøminister Svenung Rotevatn (V) påpeker at regjeringen sannsynligvis er tidlig i rekken av mange tiltakspakker i møte med coronakrisen.

– Ting skjer fort, og det vil skje mer framover. Det er to hensyn som er særlige viktige nå: Å stoppe smitten, og sørge for at lønnsomme bedrifter ikke går overende, slik at flest mulig har en jobb å gå tilbake til, sier Rotevatn til ABC Nyheter.

Statsråden understreker videre at regjeringens arbeid med klima og miljø ikke stanser opp selv om landet opplever en krisesituasjon.

– Vi jobber for fullt med en svær plan, vår klimaplan for 2030, basert på Klimakur-rapporten. Den omfatter en rekke sektorer der målet er grønn omstilling. Det er ingen endringer i våre planer for dette arbeidet. Vi skal nå våre ambisiøse klimamål.

(Saken fortsetter under)

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V). Foto: Klima- og miljødepartementet
Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V). Foto: Klima- og miljødepartementet

Rotevatn mener det ikke er noe nytt med SVs forslag om hvor pengene bør investeres.

– Det er dette vår regjering satser på. Vi har nettopp investert i verdens største flytende havvind-park. Hvilke investeringer vi gjør i de to eksisterende prosjektene for CO2-fangst- og lagring tar vi sikte på å beslutte i år, og senest neste år. Energieffektivisering bruker vi betydelige midler på gjennom Enova, som har fått økt sine investeringsmidler hvert år, sier ministeren.

Han utelukker ikke at grønne investeringer kan bli en del av fremtidige krisepakker, men sier det ikke er der regjeringens hovedfokus ligger nå.

– Enn så lenge kommer disse partiene med noen overordnede betraktninger, som jeg deler langt på vei. Jeg tror alle er enige om at vi trenger flere bein enn olje å stå på fremover. Men jeg mener regjeringen leverer på disse områdene allerede i dag, og at vi skal gjøre det framover. Det store, systematiske arbeidet med klimaplenen er en nøkkel, og Stortinget skal snart få mulighet til å diskutere denne planen.

SE VIDEO: Slik skal Norge halvere sine klimautslipp på ti år.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:49 Bursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot å spille til 2023 – ikke bitter etter marerittet06:46 Kritisk for countrylegenden John Prine06:46 Velfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29 Haaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25 Dette skjer i dag06:03 Venter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38 Dette skjedde i natt05:37 Brøt karantenen tre ganger – pågrepet av politiet05:35 Operasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30 Ap samler 200 deltakere til landsstyremøte på nett05:30 Biden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18 4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00 Over 40 prosent av verdens befolkning er i koronakarantene05:00 SV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:57 To biler fikk skader i påsatt brann på Hovseter i Oslo04:37 Nord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35 Ferjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49 Bolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av korona03:47 Donald Trump vil holde USA stengt til 30. april03:02 Michelin-restauranter vil ha fritak fra moms og arbeidsgiveravgift02:47 Virussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:37 Børsen i Tokyo faller over 3 prosent02:17 Garasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54 Hurtigtest godkjent i USA01:19 Regjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12 Barnelegeforeningen anbefaler ikke å skille koronasyk mor og nyfødt baby23:55 Tørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22 Aukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19 Erik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53 Farmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37 92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46 Coronaundersøkelse: Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02 Helsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59 Coronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39 Eksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11 Seksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57 Frida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54 Boris til britene: Det blir verre18:48 Enighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41 756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38 Mæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36 Ambulansefly styrtet i Filippinene18:35 Orbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36 Pelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33 Frykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58 Gareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39 Letingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12 Over 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10 Elleve under 40 år på intensiv15:56 Xavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52 209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50 110 døde corona-smittede i Sverige15:37 Én av tre synes coronareglene er uklare15:34 Kriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04 Tysk minister tok sitt eget liv14:45 Fra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04 Alta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04 Første katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02 Krisesamtaler om lokale karanteneregler11:51 Fremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44 Flere ber om mathjelp11:07 Spansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01 Svenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43 Ungarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06 En hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02 Nord-Korea sendte opp to nye raketter06:51 Saudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34 Hellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52 Vedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52 Kona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Forhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45 Den maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45 4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08 Over 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05 Grønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15 Studentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56 Koronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38 Klopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35 Neville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09 Saudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55 Få nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25 Mann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24 Over 30.000 coronadødsfall i verden21:22 Eldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56 Svensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22 Langrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20 – Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58 Spania innfører to ukers karantene19:57 319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27 Glem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27 Uvær stenger veier i Nord-Norge18:58 Trump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38 Person tatt av ras ved Rjukan18:36 «Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine
Siste nytt
06:49SportBursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot å spille til 2023 – ikke bitter etter marerittet06:46VerdenKritisk for countrylegenden John Prine06:46NorgeVelfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29SportHaaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25NorgeDette skjer i dag06:03VerdenVenter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38NorgeDette skjedde i natt05:37NorgeBrøt karantenen tre ganger – pågrepet av politiet05:35VerdenOperasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30NorgeAp samler 200 deltakere til landsstyremøte på nett05:30VerdenBiden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18Norge4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03VerdenTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00VerdenOver 40 prosent av verdens befolkning er i koronakarantene05:00NorgeSV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:57NorgeTo biler fikk skader i påsatt brann på Hovseter i Oslo04:37VerdenNord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35NorgeFerjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49VerdenBolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av korona03:47VerdenDonald Trump vil holde USA stengt til 30. april03:02NorgeMichelin-restauranter vil ha fritak fra moms og arbeidsgiveravgift02:47NorgeVirussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:37VerdenBørsen i Tokyo faller over 3 prosent02:17NorgeGarasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54VerdenHurtigtest godkjent i USA01:19NorgeRegjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12NorgeBarnelegeforeningen anbefaler ikke å skille koronasyk mor og nyfødt baby23:55NorgeTørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22SportAukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19KulturErik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53KulturFarmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37Helse og livsstil92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35VerdenTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46PrivatøkonomiCoronaundersøkelse: Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02Helse og livsstilHelsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59Helse og livsstilCoronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39MakroøkonomiEksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11LivetSeksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57SportFrida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54Helse og livsstilBoris til britene: Det blir verre18:48Helse og livsstilEnighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41Helse og livsstil756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38ReisenyheterMæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36VerdenAmbulansefly styrtet i Filippinene18:35PolitikkOrbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36Helse og livsstilPelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33Helse og livsstilFrykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58Helse og livsstilGareth løper maraton i sin egen hage - over 1000 runder16:39NorgeLetingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12Helse og livsstilOver 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10Helse og livsstilElleve under 40 år på intensiv15:56SportXavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52Helse og livsstil209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50Helse og livsstil110 døde corona-smittede i Sverige15:37Helse og livsstilÉn av tre synes coronareglene er uklare15:34NorgeKriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04VerdenTysk minister tok sitt eget liv14:45SportFra drømmeår i 2019 til stor usikkerhet i 2020 for Magnus Carlsen14:43NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger14:04PengerAlta-kafé ble hardt rammet - så måtte den få tilbake permitterte13:04Helse og livsstilFørste katt med corona-arvestoff funnet i Belgia13:02NorgeKrisesamtaler om lokale karanteneregler11:51NorgeFremdeles mange kommuner uten påvist coronasmitte11:44NorgeFlere ber om mathjelp11:07SportSpansk avis: Real Madrid vil ha Ødegaard og Haaland til neste sesong10:01VerdenSvenske hyttekommuner ønsker norske tilstander09:43VerdenUngarsk unntakslov kan gi enevelde på ubestemt tid08:06VerdenEn hel generasjon kjenner ingen annen virkelighet enn Putin som «den naturlige lederen»07:02VerdenNord-Korea sendte opp to nye raketter06:51VerdenSaudi-Arabia skjøt ned raketter over Riyadh06:34NorgeHellandsbygd fortsatt isolert etter steinras05:52NorgeVedum vil granske beredskapen etter viruskrisen05:52VerdenKona til Canadas statsminister friskmeldt fra covid-1905:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27SportForhandlinger om ny OL-dato i siste fase04:45NorgeDen maritime næringen tror ikke krisepakke vil hjelpe04:45Norge4.107 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 26203:08NorgeOver 20.500 studenter og ansatte klare til å hjelpe helsevesenet03:05VerdenGrønland forbyr alkohol under koronakrisen01:15NorgeStudentsamskipnaden SiO permitterer 350 ansatte00:56NorgeKoronanyheter kan gi ny omtalerekord i norske medier22:38SportKlopp om Liverpool-Atletico Madrid: Kampen burde aldri blitt spilt22:35SportNeville foreslår tiltak for å fullføre fotballsesongen i England22:09VerdenSaudi-Arabia har avskåret raketter over Riyadh21:55PrivatøkonomiFå nordmenn har tillit til at Nav klarer å håndtere coronakrisen21:25NorgeMann i 40-årene antatt omkommet etter snøskred ved Rjukan21:24Helse og livsstilOver 30.000 coronadødsfall i verden21:22Helse og livsstilEldre person med coronasmitte døde på omsorgssenter i Kristiansand20:56Helse og livsstilSvensk studie: Mye pollen øker corana-faren20:22SportLangrenn: Dyrhaug vraket fra landslaget20:20Politikk– Gi Israel beskjed om å fjerne restriksjonene som rammer Gazas helsevesen19:58Helse og livsstilSpania innfører to ukers karantene19:57Helse og livsstil319 nye coronadødsfall i Frankrike19:27Helse og livsstilGlem dorullene - nå bør du kanskje hamstre kondomer19:27NorgeUvær stenger veier i Nord-Norge18:58Helse og livsstilTrump vurderer å sette New York og omegn i karantene18:38NorgePerson tatt av ras ved Rjukan18:36Helse og livsstil«Vi balanserer på en knivsegg»: Kappløpet mot en corona-vaksine
Populært