MDG og SV ut mot sentralbanksjefen: – Oppskrift på økonomisk ragnarok

VIDEO: Sentralbanksjef Øystein Olsen advarte i sin årstale mot å bruke oljefondet til andre ting enn å tjene penger. Han mener kapitalen kun bør forvaltes med ett mål for øyet, nemlig avkastning.

Sentralbanksjef Øystein Olsen advarte i sin årstale mot å bruke oljefondet politisk, og sier til NRK at det ikke bør brukes aktivt for å skape grønn omstilling. Det får MDG og SV til å reagere. De mener Norge bør trekke oljefondet ut av alle investeringer i fossil energi.

– Tempoet sentralbanksjefen ønsker seg, er oppskriften på en økonomisk ragnarok når vi løser klimaproblemet. Det er positivt at han endelig tar til orde for at vi skal omstille oss vekk fra oljen, men den politikken han advarer mot, er nettopp det vi trenger for å omstille oss i tide, sier Arild Hermstad, nasjonal talsperson i MDG, til ABC Nyheter.

Da sentralbanksjef Øystein Olsen holdt sin årstale om økonomiske perspektiver torsdag kveld, fikk de økonomiske konsekvensene av klimaendringene større plass enn de har gjort i tidligere taler. Han tok til orde for videre norsk omstilling vekk fra oljeavhengighet.

– Vi har ikke tid til å vente på at sentralbanksjefen våkner opp og slutter å tenke kortsiktig. Han er på glid når han sier at omstillingen fra oljen er i gang, at omstillingen er mulig og nødvendig. Olsen påpeker at omstillingen begynte i 2014 med fallet i oljeprisene, og at dette kom som et sjokk. En ansvarlig økonomisk politikk vil være å ha en planlagt og styrt avvikling, heller enn å vente på neste sjokk, sier Hermstad.

Bakgrunn: Olsen ser økt oljerisiko

Vil bruke oljefondet aktivt

MDG og SV mener oljefondet kan være et viktig politisk virkemiddel i en global, grønn omstilling. Arbeiderpartiet har også åpnet døren for dette, og ønsker seg en diskusjon om hvordan oljefondet bør brukes i møte med klimakrisen.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre gjentok et poeng han løftet fram for første gang sist høst i debattprogrammet Politisk kvarter fredag morgen: Vi må være åpne og ærlige om at oljefondet er et politisk redskap, og diskutere fondet på det grunnlaget.

Sentralbanksjef Øystein Olsen sa imidlertid i sin tale at kapitalen i oljefondet skal brukes med ett, og bare ett, mål for øye: høyest mulig avkastning innenfor akseptabel risiko.

Se utdrag fra talen i videoen øverst i artikkelen.

Overfor NRK understreker Olsen at han mener fondet ikke bør brukes aktivt politisk, ei heller til å fremme grønn omstilling ved grønne investeringer i for eksempel fornybar energi.

– Klimarisiko må vi tilpasse oss og ta hensyn til å fondets investeringer. Men det å bruke fondet aktivt som virkemiddel for å gjøre noe med de globale utfordringene, det er noe helt annet. Fondet er ikke et egnet virkemiddel til det, sier Olsen til NRK.

Det er Hermstad uenig i.

– Selvsagt er oljefondet politisk. Det sentrale med «Statens Pensjonsfond Utland» er jo nettopp å sikre fremtidens velferd, ikke kortsiktig gevinst. En viktig start vil være å trekke fondet helt ut av fossile investeringer for å unngå en dobbeltsmell – tap av oljejobber OG avkastning – når oljealderen er over. I tillegg er oljefondet et viktig verktøy for å få verden over på fornybart i et raskere tempo, sier MDG-politikeren.

Les også: 2019 er det beste året i oljefondets historie

Artikkelen fortsetter under.

Nasjonal talsperson Arild Hermstad i MDG. Foto: NTB scanpix
Nasjonal talsperson Arild Hermstad i MDG. Foto: NTB scanpix

SV: – De lønnsomme valgene å ta

MDG-politikeren får støtte av stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV).

– Jeg synes det er problematisk at sentralbanksjef Øystein Olsen later som om det å ikke gjøre noen ting, og bare følge indeksen, ikke er politisk. Selvfølgelig er et fond med 10.000 milliarder kroner som eier 1 prosent av verdens aksjer politisk. Det er helt åpenbart, sier Kaski til ABC Nyheter.

Hun viser til at Stortinget har tatt en rekke politiske avgjørelser på vegne av oljefondet tidligere. Fondet skal for eksempel ikke investere i selskaper som produserer eller selger våpen, eller selskaper som produserer tobakk. De skal heller ikke investere i selskaper som får mer enn 30 prosent av sine inntekter fra kullproduksjon.

– Det er bred enighet om de valgene som er tatt, og at det er riktige, etiske valg. Norge er ikke for bruk av atomvåpen eller kullkraft. Men det er også de lønnsomme valgene å ta. Det er et viktig poeng. Når vi tar til orde for at fondet skal investere i selskaper som opererer i tråd med Parisavtalen, betyr ikke det at vi skal bruke opp fondet for å løse klimakrisen. Men hvis ikke vi tar hensyn til at verden er i endring, kommer ikke oljefondet til å være lønnsomt. Da kaster vi bort fondet.

I likhet med MDG, mener SV at oljefondet bør trekke seg helt ut av alle investeringer i fossil energi i form av olje, kull og gass.

Les mer: Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima

Artikkelen fortsetter under.

Kari Elisabeth Kaski sitter i Finanskomiteen på Stortinget for SV. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Kari Elisabeth Kaski sitter i Finanskomiteen på Stortinget for SV. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Vil investere mer i fornybar

I fjor godkjente Stortinget å la oljefondet investere inntil 120 milliarder kroner i unoterte selskaper som driver med fornybar energi. At et selskap er unotert, betyr at det ikke er på børs. Det er ofte mer krevende å få avkastning og å holde oversikt over investeringsporteføljer i unoterte selskaper.

– Vi foreslår i første omgang å øke investeringsrommet fra to til fem prosent. Det er ikke så mye, men det handler om at vi må bygge opp dette over tid, sier Kaski.

Hun påpeker at oljefondet ikke lenger er verdensledende på grønne investeringer.

– Det er store, globale pensjonsfond og investeringsfond som går mye lenger på klima enn oljefondet gjør, og tar et mye tydeligere standpunkt. Det bør bekymre sentralbanksjefen at oljefondet har sakket akterut her. Vi trenger en sentralbank som tar innover seg den store omstillingen som står på trappene, og hva klimaendringene betyr for norsk økonomi.

Artikkelen fortsetter under.

SE VIDEO: ABC Nyheter forklarer: Hvordan fungerer oljefondet?

Høyre: – Fullstendig uansvarlig

Frp-leder Siv Jensen har tidligere uttalt seg svært kritisk til ideen om å bruke oljefondet som et politisk redskap. Det har også Høyre.

Høyres finanspolitiske talsperson, Mudassar Hussain Kapur, påpeker at det alltid har vært bred politisk enighet om at oljefondet ikke er et politisk redskap.

– Partier som ønsker å få gjennomslag for sine politiske ambisjoner må gjøre det gjennom partiprogrammene sine og gjennom sine budsjetter. Fondets suksess er at vi har hatt denne enigheten og har hatt et evighetsperspektiv, sier Kapur til ABC Nyheter.

Han mener MDG, SVs og Arbeiderpartiets ønske om å gå bort fra denne enigheten, setter Norge i en vanskelig situasjon.

– Det å bruke fellesskapets ressurser til å investere i og gamble på selskaper utifra hva partiprogrammene sier, er fullstendig uansvarlig. Sentralbanksjefen har helt rett når han sier at oljefondet ikke bør brukes politisk aktivt.

Kapur mener Ap-leder Støres standpunkt om at oljefondet er et politisk redskap, skaper usikkerhet.

– Arbeiderpartiet har begynt å vingle i dette. Hva skjer da? Det første som skjer er at SV og MDG kommer på banen med sine særkrav. Vil de kreve dette av Ap hvis de sammen danner flertall for regjering og statsbudsjett? Hva skal Støre si til det?

Artikkelen fortsetter under.

Mudassar Kapur sitter i Finanskomiteen for Høyre på Stortinget, og er partiets finanspolitiske talsperson. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Mudassar Kapur sitter i Finanskomiteen for Høyre på Stortinget, og er partiets finanspolitiske talsperson. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Vil ikke legge føringer for fondet

Kapur skiller mellom politikk og politisk redskap. Stortinget behandler oljefondsmeldingen hvert år, og har blitt enige om retningslinjer for hvordan oljefondet skal operere. På den måten er oljefondet en del av politikken.

– Det er etiske grunner til at vi ikke skal være investert i selskaper som driver med klasevåpen og barnearbeid. Det er forskjell på å ha dette etiske rammeverket, og på å bruke fondet som et politisk redskap for å fremme sin egen politikk.

– Bruker ikke Stortinget fondet som et politisk redskap når de begrenser fondets mulighet til å investere i kullselskaper?

– Også de retningslinjene er etisk motiverte. Samtidig innebærer de ikke at man går helt ut av kullselskaper, men man har laget noen begrensninger for kull- og gruveselskaper.

– Er det ikke en naturlig forlengelse av kullkriteriene at man vurdere å utestenge olje- og gasselskaper også?

– Det er jeg uenig i. Hverken Stortinget eller Etikkrådet har ikke slått fast at olje- og gassvirksomhet er etisk uforsvarlig.

At oljefondet har utvidet sin virksomhet ved å investere i unoterte selskaper som driver med fornybar energi, handler heller ikke om å bruke fondet som et politisk redskap, mener Kapur.

– Oljefondet ønsker å utforske et nytt område og høste erfaringer, men basert på de samme kriteriene som i resten av fondet når det gjelder risiko og avkastning. De gjorde det samme da de begynte å investere i eiendom. Man går ikke inn fordi man vil redde verden med fornybar energi, men fordi man vil høste avkastning.

Les også: Vil gjøre det mye dyrere å forurense – med rettferdig karbonavgift

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13 115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38 Iran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28 Politiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09 Kvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50 Over 70 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes07:43 Fury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24 Golf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58 Verdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54 SAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00 Dette skjer i dag05:57 Passasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54 Sanders vinner nominasjonsvalget i Nevada05:50 Wilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30 Dette skjedde i natt04:48 Ti speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21 Macron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52 Ytterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51 Over 500 virussmittede i Sør-Korea03:32 Fem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18 Mann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30 Sandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:08 Brann på Gran Canaria23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53 Store trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24 Drikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Ikke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37 Passasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35 FN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11 Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55 Klæbo best i prologen på hjemmebane11:15 Mann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15 Demokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07 Ytterligere et virusdødsfall i Italia11:04 Johaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38 Stortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29 Store snømengder stengte Bergensbanen10:14 FN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02 Helsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43 VM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30 Slik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56 Flere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41 Årsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11 1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05 Gjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56 Over 750 virussmittede i Japan07:50 Alpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47 Ubebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42 Tomannsbolig brant ned i Florø07:35 Avtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30 75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00 Johaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55 Enebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53 Kraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51 Bil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45 Mann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17 Leteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15 Nordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10 Dette skjer i dag06:10 Bloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05 Dette skjedde i natt05:50 Zuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23 Stoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17 Kolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24 Mann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20 Nye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59 Kvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32 Gjengen i «Friends» samles igjen02:37 Ytterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08 Klimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver
Siste nytt
10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset09:13Norge115 passasjerer er fortsatt på toget som kjørte inn i snøskred på Bergensbanen08:38PolitikkIran beskylder utenlandske medier for å bruke virus for å skremme bort velgere08:28NorgePolitiet leter etter fører etter at bil kjørte av veien i Lindesnes08:09NorgeKvinner mest klima-bekymret: – Kan handle om tradisjonelle kjønnsroller07:50VerdenOver 70 virussmittede i Italia – fotballkamper utsettes07:43SportFury ny WBC-mester etter oppvisning mot tam Wilder07:24SportGolf-Hovland i drømmeposisjon: – Seier ville vært utrolig06:58SportVerdenscuprenn i slalåm i Japan avlyst, sterke vindkast og tung snø ødela06:54ReiseSAS kansellerer avganger til Gran Canaria06:54VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye coronaviruset06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgePassasjerer tilbrakte natta på tog – kjørte inn i snøskred på Bergensbanen05:54PolitikkSanders vinner nominasjonsvalget i Nevada05:50SportWilder oddsfavoritt før oppgjør mot Fury i Las Vegas05:30NorgeDette skjedde i natt04:48VerdenTi speidere omkom i styrtflod i Indonesia04:21PolitikkMacron usikker på om EU og Storbritannia blir enige om en handelsavtale i år03:52VerdenYtterligere 97 døde av coronaviruset i Kina03:51VerdenOver 500 virussmittede i Sør-Korea03:32NorgeFem tenåringer i bilulykke på Hvam03:18NorgeMann i 40-årene skadd – kjørte rett i tre på Jessheim02:30NorgeSandfaste passasjerer må sove på flyplassen på Kanariøyene00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53NorgeStore trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24NorgeDrikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeIkke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37NorgePassasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35VerdenFN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11NorgeVinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55PolitikkKlæbo best i prologen på hjemmebane11:15NorgeMann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15PolitikkDemokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07VerdenYtterligere et virusdødsfall i Italia11:04SportJohaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38PolitikkStortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29NorgeStore snømengder stengte Bergensbanen10:14VerdenFN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02Helse og livsstilHelsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43SportVM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30MotorSlik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56NorgeFlere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41NorgeÅrsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11Norge1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05SportGjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56VerdenOver 750 virussmittede i Japan07:50SportAlpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47NorgeUbebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42NorgeTomannsbolig brant ned i Florø07:35VerdenAvtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30Norge75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00SportJohaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55NorgeEnebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53VerdenKraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51NorgeBil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45NorgeMann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17NorgeLeteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15NorgeNordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10NorgeDette skjer i dag06:10VerdenBloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05NorgeDette skjedde i natt05:50SportZuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23VerdenStoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17NorgeKolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20VerdenNye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59NorgeKvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32KulturGjengen i «Friends» samles igjen02:37VerdenYtterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08NorgeKlimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver
Populært