NHO: – Motbakkene i norsk økonomi melder seg

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO maler ikke fanden på veggen, men konkluderer med at veksten i norsk økonomi vil fortsette tilbakegangen de neste årene.
Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO maler ikke fanden på veggen, men konkluderer med at veksten i norsk økonomi vil fortsette tilbakegangen de neste årene.  Foto: Martin Huseby Jensen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NHO venter flere oppsigelser neste år og at det er mest sannsynlig at Norges Bank neste gang kutter i styringsrenten fremfor å øke den.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når begynner det svake rundt oss å slå inn i norsk økonomi? Svaret er at det begynner å melde seg nå, sa NHOs sjeføkonomi Øystein Dørum da han onsdag presenterte NHOs utsikter for den norske økonomien i 2020.

Norge har ifølge sjeføkonomen gått motstrøms i 2019 med en vekst på 2,6 prosent. Neste år vil veksten dempes til 2,3 prosent, før den avtar til 1,7 prosent i 2021 og flater ut, fastslår NHO i sin konjunkturrapport.

– Det er svakere, men ikke svakt i den forstand. Det er først og fremst utsiktene som er svake, ikke situasjonen akkurat nå.

Det er en gjennomgående svakere situasjon nå enn for ett år siden. Nedgangen er også bred, forklarte Dørum. De eksportrettede bedriftene var mer positive for ett år siden enn nå. Sjeføkonomen påpekte at troen på fremtiden har gradvis svekket gjennom året og at det har gått tre kvartaler med tilbakegang. Da er det neppe tilfeldigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser at pessimistene eter seg inn i populasjonen av optimister i markedsutsiktene.

Tilbake i 2017: Frykter ikke boligboble: – Finansiering er billig

Rentekutt mest sannsynlig

Jobbmarkedet karakteriserer han som overraskende friskt. På de siste tre årene er det kommet til 150.000 nye jobber netto. Sysselsettingen øker fortsatt.

Bedriftene som har svart på NHOs undersøkelse forteller at det er flere som ønsker å øke andelen ansatte enn å redusere.

– Tendensen er likevel at litt færre bedrifter som sier at de skal øke antall ansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dørum viser til at andelen bedrifter som sliter med å skaffe kvalifisert arbeidskraft flater ut. Antall ledige stillinger er litt opp på industri, men totalen flater ut.

– Akkurat nå er det et kjedelig boligmarked, og det er et godt marked egentlig. Vi venter lavere vekst, sa Dørum og viste til utviklingen og Norges Banks styringsmål: – Neste renteendring fra Norges Bank er det lite sannsynlig at går opp, vi mener det er mer sannsynlig at renten kuttes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Investeringene i boligmarkedet er på vei ned og veksten er lavere enn forøvrig.

Trump bidrar

Dørum venter høyere og mer toll fra USA og president Donald Trump. Det faller inn i et mønster, åpnet han presentasjonen av utsiktene for neste års økonomi. Og begynte der han også startet gjennomgangen i fjor. Med den amerikanske presidenten.

– Selv om vi aner stabilisering i vekst rundt oss, er bildet i industrien i land der ute på minusnivå og i tjenestesektoren er stemningen forverret, forklarte sjeføkonomen i møtet med presse onsdag formiddag.

Dørum viste til at den globale handelsveksten er under null, noe som er farget av blant annet handelskrigen og utfordringene bilindustrien står overfor.

– Det er ikke et spørsmål om industrien er i tilbakegang eller ei, men heller spørre om hvilken grad dette vil bre seg ut videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reddes av sentralbankene

For det er flere usikkerhetsmomenter. Brexit den nærmest forestående. For Storbritannia har ennå ikke forhandlet om handelsavtaler med EU.

Godt over halvparten av sentralbankene har ifølge Dørum kommet til unnsetning og kuttet i styringsrenten, men nå er det ikke mer å ta av i EU eller i USA. Da pekes det mot økonomistyringen.

Samfunnet har vært gjennom den svakeste økonomiske veksten siden finanskrisen, og det er ikke ventet endringer i veksten neste år heller, men litt lavere.

Neste år er det ventet at økonomien i verden vil vokse med 3,2 prosent litt høyere enn i år. Men i industrilandene vil veksten bli mindre. Det er ventet en økning på 1,4 prosent neste år, mot 1,6 prosent i år.