172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt

Juletre og julegåver har vore med å gjere jula til ei familiehøgtid. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix/ NPK
Juletre og julegåver har vore med å gjere jula til ei familiehøgtid. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix/ NPK Foto: Gorm Kallestad / NPK
Artikkelen fortsetter under annonsen

I svært mange norske hjem vil julen bli feiret på kreditt. 172.000 sier de regner med å kjøpe gaver, ribbe, øl og dram med lånte penger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele 172.000 nordmenn regner med å ta opp lån eller kreditt for å dekke alle utgiftene julen bringer med seg. Det viser en undersøkelse Respons Analyse har utført på vegne av Sparebank 1.

Bankgrupperingens forbrukerøkonom Magne Gundersen sier til ABC Nyheter at noen nok vil slite med regningene i januar, selv om gjeldsregisteret skal bidra til å dempe dem som vil låne mer.

– Dette er første jula det ikke nytter «å glemme» alle opplysninger når man søker om usikrede lån. Alle som gir lån kan se hva du har i gjeld. Så det snører seg til for de som er glad i å låne.

Selv om registeret er på plass, er Gundersen usikker på hvilken effekt det vil ha.

Som ABC Nyheter tidligere har fortalt, er det en svak vekst i volumet på forbrukslån. Især trukket opp av utenlandske nisjebanker.

Les mer: Tror svenske forbruksbanker tar over Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høysesong for kreditt

Kanskje er det ikke så overraskende at så mange svarer ja på spørsmål om de vil låne penger eller handle på kreditt. Julen er en høytid som fort blir dyr. Særlig med barn.

– Dessuten er desember høysesong for kredittkort. De som tar opp forbrukslån tror jeg bruker penger på konkrete ting, som oppussing. Kredittkortene står nok for hovedveksten av usikret gjeld i juleforbruket, sier Gundersen.

I undersøkelsen svarer altså fire prosent ja på spørsmålet. Hvilket tilsvarer 172.000 nordmenn. Og her er tallene helt like hva gjelder kjønn. Tre prosent svarer vet ikke. Tallet høres lavt ut, men det tilsvarer 121.000 nordmenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ikke enkelttilfeller, men mange tusen som ikke har midler og trolig må låne for å dekke utgiftene til jul, sier Gundersen.

Les også: Uføretrygdet med lav inntekt: – Jeg gruer meg til jul

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere vil låne til jul enn til sommerferie

Da banken gjennomførte en tilsvarende spørreundersøkelse om å lånefinansiere sommerferien, svarte to prosent ja, og seks prosent kanskje/vet ikke. Altså er dobbelt så mange villige til å låne penger til jul som til sommerferien.

– Det er kanskje enda større press på en ordentlig fin julefeiring. Folk ønsker god mat og fine gaver som man strengt tatt ikke har råd til, sier Gundersen.

Forbrukerøkonomen råder folk til å være flinke til å planlegge julehandelen, slik at det er lettere å få oversikt over kostnadene. I tillegg mener han det er en fordel å begynne kjøp av gaver tidligere på året. På den måten spres kostnadene over flere måneder.

Han påpeker at ikke alle gavene må koste penger. Det er mulig å gi tjenester som barnevakt eller maling av hus i gave.

Det er blant de mellom 18 og 24 år hvor flest svarer ja på spørsmålet om julefeiring på kreditt. Hver tiende i denne aldersgruppen regner med å måtte gjøre det. I motsatt ende, i aldersgruppen 65 +, er det flest som svarer nei (97 prosent).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: I snart 400 år har de fått 500 kilo mel til jul – det skal de få til evig tid

Ikke veldig nervøs

– Det er veldig synd at noen må finansiere julen på kreditt. Men jeg blir ikke overrasket over tallene, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet til ABC Nyheter.

Han peker på at samtidig som desember er høytid for kredittkortkjøp, er det også måneden da de fleste lønnsmottakere får mer utbetalt enn ellers i året.

– Det er noe med tæring etter næring, og vet jeg ikke helt om jeg blir veldig nervøs av fire prosent. Det blir spennende å se hvordan kredittkortgjelden ser ut i januar, sier Jensen.

Les også: – Det er ingen rettighet å få byttet julegaver