Senterpartiet svarer på kritikken fra Europabevegelsen: – Må være mulig å ha to tanker i hodet samtidig

<p>Marit Arnstad mener det må være lov å be om en kritisk gjennomgang av EØS-midlene uten av man blåser seg opp av den grunn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix</p>
Marit Arnstad mener det må være lov å be om en kritisk gjennomgang av EØS-midlene uten av man blåser seg opp av den grunn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Europabevegelsen ønsker gjerne å ta en diskusjon, men ikke med noen som allerede har bestemt seg. 

– Det er totalt uforståelig at de blåser seg opp fordi noen fremmer et ønske om å diskutere pengebruken av EØS-midlene, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet til ABC Nyheter.

Hun reagerer på generalsekretær Fredrik Mellem i Europabevegelsens utspill om at Senterpartiet er navlebeskuende etter at partileder Trygve Slagsvold Vedum i forrige uke etterlyste debatt om hvordan EØS-midlene brukes.

– Dette viser hvor nasjonalt navlebeskuende Senterpartiet er. Hvis vi ikke vil at alle håndverkere i Sentral- og Øst-Europa skal flytte til oss i Nord- og Vest-Europa, så kan det være en god idé å bidra til et bedre både kultur- og arbeidsliv i hele Europa, sa Mellem til ABC Nyheter og fortsatte:

Senterpartiets ønsker som kjent å løse problemet ved å si opp EØS-avtalen og stenge Norge både inne og ute. Det vil være en betydelig dyrere politikk.

Les også: – Regjeringen misbruker EØS til privatiseringspress på kommunene

Enorme summer

Før helgen gikk partileder Vedum ut i ABC Nyheter og krevde en kritisk gjennomgang av hvordan EØS-tilskuddene brukes.

Siden EØS ble opprettet for 25 år siden har Norge bidratt med 56,7 milliarder kroner. I alt har 8.376 prosjekter fått tilskudd i denne perioden. Går du til Eriksens svar vil du finne lenker til oversikt over de forskjellige prosjektene.

– Det er enormt mye penger som er gitt fra Norge til EØS, og det er altfor lite debatt om det. Når for eksempel 70 millioner brukes til å sette i stand museet i Gdansk, så er det stor satsing som det er for lite debatt om bruk av offentlige midler, sier partileder Vedum til ABC Nyheter.

Vil ha gjennomgang: Vedum krever kritisk gjennomgang av EØS-midlene

Prosjektene virker funnet opp

Senterpartiets Marit Arnstad stusser over at Europabevegelsens generalsekretær reagerer på en slik måte. Hun, som partilederen før henne, understreker at det nok er penger som går til fornuftige tiltak, men ikke alle.

– Midlene går til en hel masse rare prosjekter. Det virker som om disse er funnet opp for å få tilgang til midlene. Det må være lov å stille spørsmål om penger som kommer fra statskassen.

Arnstad mener at hvordan midlene brukes er unndratt norsk offentlig debatt, og at det må være rom for å kunne etterlyse dette uten at det fremstilles som navlebeskuende.

Hun poengterer at partiet er for å bruke penger på felles forskning og utdanning. – Og er det knyttet til fattigdomsbekjempelse og utvikling, er det fornuftig bruk. Det virker som om Europabevegelsen ønsker å kvelde debatten med utgangspunkt i uenighet.

Vil ha annen fordeling: Ungarn vil heller gi norske penger til sigøynerorganisasjoner enn Soros-venner

Kan godt diskutere

– Det er ikke ønsket om en diskusjon om pengebruken vi reagerer på, sier generalsekretær Fredrik Mellem i Europabevegelsen.

Han viser til at et naturlig tema kunne være det at både Polen og Ungarn treffer høyt på korrupsjonsmålinger. Det åpnet for at pengebruken i disse landene ble gransket nærmere. På Transparency Internationals målinger av korrupsjon i forskjellige land scorer de to landene med henholdsvis 60 og 46. I land som får null, er korrupsjonen høy.

– Men når Vedum mener man ikke skal bruke penger på et museum i Polen fordi han vil ha flere HV-øvelser, da ønsker han ikke å diskutere, men avslutte avtalen. Han vil heller kutte EØS-midlene.

– Vedums konklusjon er allerede klar - han vil kutte den, det står i Sps program, sier Mellem.

Senterpartiet ønsker å erstatte dagens EØS-modell med handelsavtaler med EU. Partiet ønsker også en fremtidig folkeavstemning om EØS-avtalen.

– Men vil dere ha en offentlig debatt om hvordan EØS-midlene brukes?

– Ja, det er så mye penger det er snakk om at alt annet ville være uansvarlig. Det er så store beløp at de bør diskuteres i norsk offentlighet, men da vil vi gjøre det med noen som ikke har konklusjonen klar og vil kutte ut det europeiske samarbeidet, svarer Mellem.

Og selv om Norge i stor grad påvirker hvordan EØS-midlene benyttes, er disponeringen av EØS-midlene er resultater av forhandlinger mellom EU og EØS-landene. Det er ikke EU som bestemmer alene, konkluderer Mellem.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært