Alt om valget
Følg valget:

Europabevegelsen ut mot Trygve Slagsvold Vedums utspill om EØS og EU:

– Dette viser hvor nasjonalt navlebeskuende Senterpartiet er

Hamar 20190322. Senterpartiet (SP) og Trygve Slagsvold Vedum på landsmøtet på Hamar. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Hamar 20190322. Senterpartiet (SP) og Trygve Slagsvold Vedum på landsmøtet på Hamar. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Europabevegelsen rister i Trygve Slagsvold Vedums utspill om å få mer kritisk gjennomgang av EØS-midlene. 

I forrige uke gikk Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum ut i ABC Nyheter og gjorde det klart at det er behov for en mer kritisk gjennomgang av hvordan EØS-midlene benyttes.

Norge har siden etableringen av EØS for 25 år siden bidratt med 56,7 milliarder kroner. I alt har 8376 prosjekter fått tilskudd i denne perioden.

Vedum reagerer blant annet på at 7 millioner euro, altså 70 millioner kroner, er gått til et polsk maritimt museum til oppgradering av ventilasjon og aircondition.

– Det er omtrent hva det vil koste å øve alle HV-soldater fire dager hvert år. Da blir 70 millioner kroner mye. For å holde øvelse hvert år har man ikke råd til, i dag øver de kun to av tre år. Vi vil ha debatt og oversikt over hvordan skattepengene våre brukes, sa Vedum til ABC Nyheter.

Les også: Ungarn vil heller gi norske penger til sigøynerorganisasjoner enn Soros-venner

Best mot arbeidsmigrasjon

Senterpartiet forstår ikke noe av europeisk samarbeid.

Det sier Fredrik Mellem som er generalsekretær i Europabevegelsen.

I en epost til ABC Nyheter skriver Mellem at EU/EØS-samarbeidet handler om å sikre velstandsutvikling i Europa. Dette er prisen Norge betaler for å være en del av det indre markedet.

– Hvis vi ikke ønsker stor intern migrasjon i Europa, med en voldsom arbeidsinnvandring til oss i vest, så må vi ganske enkelt bidra til at det også er vekst og utvikling hos de fattigere landene. Det er faktisk noe av poenget.

At Vedum er kritisk til rehabiliteringen av museet nevnt over, har Mellem en klar oppfatning av.

Endrer holdning: – Oppslutningen om EØS bygger på en myte, viser ny meningsmåling

– Dette viser hvor nasjonalt navlebeskuende Senterpartiet er. Hvis vi ikke vil at alle håndverkere i Sentral- og Øst-Europa skal flytte til oss i Nord- og Vest-Europa, så kan det være en god idé å bidra til et bedre både kultur- og arbeidsliv i hele Europa. Senterpartiets ønsker som kjent å løse problemet ved å si opp EØS-avtalen og stenge Norge både inne og ute. Det vil være en betydelig dyrere politikk.

Finn HV-penger andre steder

Mellem mener at utspillet fra Vedum er avslørende:
– Hvis Senterpartiet mener at vi må slutte å bruke penger på internasjonal solidaritet og sosial utjevning i Europa for å finansiere flere HV-øvelser, fordi disse foregår i distrikts-Norge, viser han til fulle hva slags holdninger partiet hans er laget av.

Penger til HV og resten av det norske Forsvaret bør vi finne fra andre kilder. Et stabilt Europa, med minst mulig sosial uro, der vi også er med og bidrar til utvikling i de fattigere europeiske landene, er ikke bare et spørsmål om solidaritet. Det må også forstås som en naturlig og svært fornuftig del av vår sikkerhetspolitiske tenkning og våre sikkerhetspolitiske interesser, sier han til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden