Siv Jensen: Norge må være med på EU-tiltak mot Sveits - Sp raser

<p>FRP-JENSEN MOT SVEITS: Mens Frp hjemme strir med bompenger, her på et eget landsstyremøte (bildet), ser finansminister Siv Jensen det som nødvendig at Norge er med på EUs maktkamp mot Sveits.</p>
FRP-JENSEN MOT SVEITS: Mens Frp hjemme strir med bompenger, her på et eget landsstyremøte (bildet), ser finansminister Siv Jensen det som nødvendig at Norge er med på EUs maktkamp mot Sveits. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Jeg synes det er et tankekors at regjeringen ikke tør å forsvare sin egen politikk, sier Senterpartiets finanspolitisketalsmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister Siv Jensen bekrefter i et skriftlig svar til stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp) onsdag at Norge forholder seg som EU og ikke lenger vil godkjenne sveitsiske børser som en likeverdig handelsplass for verdipapirer.

Det vekker sterke reaksjoner hos Gjelsvik at regjeringen og Norge dermed deltar i en straffeaksjon fra EU mot Sveits, som har til formål å presse Sveits til gi fra seg mer suverenitet til Brussel som ledd i handelsavtalene dem i mellom.

Finanstilsynet bekreftet overfor ABC Nyheter 27. juni at Norge er involvert i tiltaket EU innførte overfor Sveits fra 1. juli.

Da avviklet de godkjenningen av sveitsiske børser, som et varslet straffetiltak hvis ikke Sveits bøyde seg i handelsforhandlingene dem i mellom.

Gjelsvik spurte utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) om hun syns det er uproblematisk at Norge går til et slikt skritt mot et annet Efta-land.

I stedet fikk han til sin store misnøye et svar fra finansminister Siv Jensen (Frp) som inneholder det Gjelsvik oppfatter som «teknikaliteter».

– Bortforklarer viktig utenrikspolitikk

– Mens handelskrigen mellom USA og Kina preger mediebildet, later den norske regjeringen som om økonomiske straffeaksjoner er teknikaliteter og ikke politikk, sier Senterpartiets finanspolitiker Sigbjørn Gjelsvik i en kommentar til ABC Nyheter.

Gjelsvik stilte i forrige uke Søreide spørsmål rundt blant annet hvorvidt hun mente det var uproblematisk at Norge deltar i EUs straffeaksjon mot Sveits.

– Jeg synes det er et tankekors at regjeringen ikke tør å forsvare sin egen politikk, men forsøker å bortforklare et så viktig utenrikspolitisk spørsmål som en teknikalitet, sier Gjelsvik om svaret.

«Det norske finansmarkedet er gjennom EØS-avtalen en integrert del av det indre markedet. For norsk finansnæring og for norsk økonomi er tilgangen til det indre marked av stor betydning. Tilgang til det indre marked er blant annet viktig for innhenting av kapital til norske bedrifter.», skriver Siv Jensen, som i sin tid var ivrig pådriver for å legge det norske finansmarkedet under EUs lover og tilsyn gjennom EØS-avtalen.

Men nå: Frp åpner for å oppgi suverenitet på mange nye områder

Svekker Norge i frihandelsavtaler?

SVEITS-ALLIERT: – Norge må da ikke gå til straffetiltak for EU mot vår Efta-partner Sveits, mener Sigbjørn Gjelsvik. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SVEITS-ALLIERT: – Norge må da ikke gå til straffetiltak for EU mot vår Efta-partner Sveits, mener Sigbjørn Gjelsvik. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Den økonomiske straffen EU og Norge nå påfører Sveits kommer midt i en forhandlingssituasjon mellom Sveits og EU og tjener til å legge det jeg vil mene er utilbørlig økonomisk press på Sveits i forhandlingene, mener Gjelsvik.

– Det er et alvorlig overtramp mot en langvarig handelspartner av Norge som Sveits er å gjøre dette, legger han til.

Sp-politikeren minner om at Sveits og Norge er de to største medlemmene i frihandelsforbundet Efta.

– Det er avgjort problematisk at det ene av disse landene nå deltar i straffeaksjoner mot det andre, hevder Gjelsvik.

Han frykter at Norges tiltak mot Sveits, som er vår storebror i Efta, kan skade norske interesser i forhandlinger om frihandelsavtaler mellom Efta og blant annet Mercosur i Sør-Amerika.

– Disse forhandlingene er av ytterste viktighet for blant annet norsk landbruk, fiskerinæring og olje- og gassindustrien. Når Norge nå oppfører seg slik som dette mot Sveits, kan vi ikke forvente at Sveits vil være like imøtekommende overfor våre nasjonale interesser som de ellers ville vært, mener Gjelsvik.

Siv Jensen på sin side tror ikke det vil få nevneverdige praktiske konsekvenser for det norske verdipapirmarkedet og norske aktører at likeverdighetsbeslutningen for sveitsiske handelsplasser ikke er forlenget.

Personvernpolicy