Meny

– Millionsmell for befolkningen når Troms og Finnmark slås sammen

FORVENTER SMELL: – For oss i Rødt er det viktig å klargjøre situasjonen vi kommer i etter nyttår i Troms og Finnmark, framholder Jens Ingvald Olsen.
FORVENTER SMELL: – For oss i Rødt er det viktig å klargjøre situasjonen vi kommer i etter nyttår i Troms og Finnmark, framholder Jens Ingvald Olsen. Foto: Terje Mortensen / VG/NTB scanpix

Fylkessammenslåingen i nord vil føre til store kutt fra nyttår av, advarer Jens Ingvald Olsen (Rødt). Overføring av oppgaver fra Statens Vegvesen og Kystverket til fylkene kan koste flesk.

Befolkningen i Finnmark og Troms har store kutt i vente fra nyttår som følge av tvangssammenslåingen av de to nye fylkene.

Det advarer fylkestingspolitiker Jens Ingvald Olsen (Rødt) i Troms om foran et møte i fellesnemnda for sammenslåing av Troms og Finnmark som skal finne sted i Kirkenes 12. og 13. juni.

– Det vil bli en kjempealvorlig økonomisk situasjon, sier Olsen til ABC Nyheter.

– Når fellesnemnda neste uke skal behandle anbefaling til budsjettene for 2020, ligger det an til at veiinvesteringer for 1,3 milliard i Finnmark og 1,2 milliard i Troms blir strøket, sier Olsen til ABC Nyheter.

Dette er imidlertid ikke det som alarmerer Rødt-politikeren mest. Mer om det siden.

«Mens det i lang tid har vært en helt nødvendig debatt om de politiske, organisatoriske og demokratiske konsekvensene av fylkessammenslåinga, har økonomiske forhold vært noe i skyggen».

Det skrev Jens Ingvald Olsen i Nordnorsk debatt nylig.

Må finne kutt for oppimot 200 millioner

Nå klargjør han hva som virkelig uroer ham med fylkesbudsjettet som fellesnemnda skal lage utkast til, men det nye fylkestinget for Troms og Finnmark fylke skal vedta endelig i desember.

For nå begynner de økonomiske realitetene ved sammenslåinga av Troms og Finnmark å bli tydelige:

– Vi vil mangle 100-200 millioner kroner, som må tas fra resten av driftsbudsjettet. Hvorfra? Det ønsker jeg å få klarlagt, framholder Rødt-politikeren.

Deler av Olsens bekymring bekreftes også av økonomi- og analysesjef Ole Stian Søyseth i Finnmark fylke:

– Fylket får overført en oppgave fra staten du ikke er garantert å få fullfinansiert, sier Søyseth til ABC Nyheter.

Fløy for 6200 kroner til ett møte

For det første slår Jens Ingvald Olsen fast at de 30 millionene staten gir Finnmark og Troms til selve sammenslåingsprosessen, ikke blir på langt nær nok.

– Bare det å samkjøre IT-løsningene i de to fylkene koster mer enn 30 millioner, sier han.

Han legger til at reisekostnadene både til det forberedende arbeidet med sammenslåing og deretter i det nye storfylket, blir skyhøye.

– Forleden ble jeg hasteinnkalt til et møte i arbeidsutvalget i fellesnemnda, i Vadsø. Reisa dit fra Tromsø koster nesten det samme som å fly jorda rundt - 6200 kroner, forteller han.

Utgiftene til disse reisene i fellesnemnda går altså inn i de 30 millionene de to fylkene får. Ifølge Olsen har kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland blitt oppfordret til å bidra med mer, noe hun avslo.

– Det må legges inn mer penger til reising i det nye storfylket, mener Olsen.

Overtar veiarbeid - får ikke dekning

VANVITTIG: – Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland
(H) legger opp til et vanvittig løp og vil ikke fullfinansiere
kostnadene til tvangssammenslåtte Troms og Finnmark, hevder Jens
Ingvald Olsen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
VANVITTIG: – Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) legger opp til et vanvittig løp og vil ikke fullfinansiere kostnadene til tvangssammenslåtte Troms og Finnmark, hevder Jens Ingvald Olsen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Videre innebærer reformen at fylkene skal overta driften av fylkesveier fra Statens Vegvesen.

– Regjeringen har beslutta et helt vanvittig opplegg. Pengene til fylkene for å håndtere dette, omfatter bare kostnadene til lønn for de personene som følger med over fra Statens Vegvesen. Men fylkeskommunene har ingen garanti for at alle de ansatte vil søke seg over. Da må fylket ansette andre og ta lønn til de øvrige som trengs, fra andre budsjettposter, forklarer Olsen.

Ifølge ham tyder signalene fra de ansatte i Trøndelag så langt på at kun 24 av 200 vil følge med over. Men søknadsfristen er ikke før til høsten.

I tillegg bruker Vegvesenet også ressurser på å leie inn konsulentselskaper, noe fylkene trolig må gjøre også, uten at det følger penger med til det.

– Hva betyr det at staten lover å betale for alle ansatte i Statens Vegvesen som blir med over til fylkeskommunen, økonomi- og analysesjef Ole Stian Søyseth?

– Det betyr at fylket får en oppgave du ikke er garantert fullfinansiert. Vi vet ikke hvor mange som blir med over til fylket, men må uansett oppbemanne til å dekke oppgavene, bekrefter også han.

Fiskerihavner fra Kystverket til fylket

Troms og Finnmark har i motsetning til innlandsfylker også mange fiskerihavner. Også disse vil bli et pengesluk for det nye storfylket ifølge Rødt-politikeren. For ansvaret overføres fra Kystverket til fylket.

– Vel vitende om overføringa har Kystverket den siste tida har stoppet å prosjektere og videreutvikle fiskerihavnene. Det har blitt et etterslep og det er ikke kommet signaler om statlige midler til å dekke dette, framholder Jens Ingvald Olsen.

Blåste opp investeringsbudsjettene

Før jul vedtok begge fylkene å blåse opp sine investerinsbudsjetter til veiformål, vel vitende om den forestående tvangssammenslåinga.

ABC Nyheter spurte økonomi- og analysesjef Ole Stian Søyseth om forslagene til kutt i investeringene for sammenslåtte Troms og Finnmark fylkeskommune skyldes stramme rammer for det sammenslåtte fylket eller ønske om en sunnere økonomi?

– Begge deler. Det henger sammen med at begge fylkestingene og Finnmark spesielt før jul vedtok ekspansive investeringsbudsjetter. Prosjekt som var i handlingsprogram ble fremskyndet i økonomiplanprogrammet, svarer han.

Det mest betente i Troms

Rødt-politikeren Jens Ingvald Olsen ser det ikke som dramatisk å redusere de foreslåtte veiinvesteringene i Finnmark.

– Det mest politisk betente skjer i Troms. Begrunnelsen for dette kuttet er et selvforskyldt vedtak, at eierskapet fylkeskommunen har i Troms Kraft, skal endres slik at det framtidige fylket ikke skal få andel i utbyttet, sier han til ABC Nyheter.

Forslaget til fellesnemndas møte onsdag og torsdag, er å fjerne en milliardinvestering til Langsundforbindelsen mellom Ringvassøya og Reinøya i Karlsøy kommune.

Her hadde man sett for seg et årlig utbytte på 30 millioner fra Troms Kraft til å betjene fylkets andel av investeringen.

– Signalene tyder på at fylkestingets flertall likevel vil opprettholde investeringen i Langsundsforbindelsen. Det betyr at det må hentes 30 millioner fra andre deler av budsjettet. Jeg spør: Hvorfra? Hva skal kuttes? sier Olsen.

Kent Gudmundsens (H) gladmelding

Jens Ingvald Olsen reagerer også på uttalelser fra Høyres stortingsrepresentant Kent Gudmundsen, som kunne fortelle i Nordlys 25. mai at regjeringens nye omfordeling ville gi 76,4 millioner kroner mer til Troms og Finnmark.

Olsen er nemlig kjent med at regjeringen også fra 2022 vil endre andre kriterier for frie midler til fylkene. På et møte i fellesnemnda fikk han bekreftet at dette ville gå omtrent opp i opp.

– Hvorfor sier ikke Gudmundsen noe om det? spør Olsen.

Økonomi- og analysesjef Ole Stian Søyseth klargjør:

– Omlegginga av inntektssystemet fra 2020 gir en pluss på rundt 74,6 millioner kroner året over fire år. Men så har regjeringen varslet en omlegging i inntektssystemet fra 2022. Der foreslår de i Tabell C særskilte tillegg, å legge om til større vekt på innbyggertall. Det vil gi en årlig minus for Troms og Finnmark på rundt 70 millioner kroner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn17:21 – De nye reglene vil skape forskjeller17:12 Harnes frikjent for cannabisdyrking16:43 Sydney erklærer klimakrise16:20 Mann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18 Lommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06 Bompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39 Jemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30 Angivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20 Real Madrid avviste Ødegaard-salg15:19 To jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08 Thon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50 Kypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07 Ber om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43 Benitez ferdig som Newcastle-manager13:40 Kvinne gjenglemt på fly13:39 Ett år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37 Ebola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21 Dansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01 EU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44 Bilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42 Hurtigruteskip fikk motorstans12:39 OUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39 Svenskene stadig mer positive til OL12:07 Vestlig taushet etter Mursis død12:06 FN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54 Forsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51 – Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40 Drastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34 Trusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06 Vil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05 Hunt kaller Johnson feig10:47 Tre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18 Nav-brukere stort sett fornøyde10:17 Kvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16 Gutt døde etter badeulykke09:58 – Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57 Taliban truer afghanske medier09:38 Ingrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37 Pompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32 Forsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12 Lege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10 Iran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56 Danske Bank sparker toppsjef08:43 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42 Norge tredje dyrest i Europa08:19 Bruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18 Argentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40 Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39 Liverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00 Nordmenn kutter i feriebudsjettet06:53 Sverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45 Få amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36 Hjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13 24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12 Skjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00 Kjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00 – Utfordringene er store og det går for sakte05:50 Dette skjer i dag05:33 24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30 Dette skjedde i natt05:12 Australia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26 Minst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17 Mexico har styrket grensekontrollen sørover04:12 – Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift03:35 Mann alvorlig skadd i voldsepisode med kniv i Oslo02:51 Frankrike slet seg til kvartfinale02:48 Donald Trump avviser amerikansk Khashoggi-etterforskning02:29 Frp faller kraftig på meningsmåling i Agder01:53 Tysk kullprodusent vil rettsforfølge klimaaktivister01:42 Kristiansand kan utrede varmere badestrender med spillvarme00:50 Bolig i Nesbyen overtent – beboere hoppet ut av vinduene00:30 Venstre avviser samarbeid med bompengelisten i Oslo23:30 Netanyahu vil «vurdere» USAs fredsplan22:57 Messi og Argentina videre i Copa America22:33 Flammende feiring hele sankthanshelgen22:18 Fra trenerkritikk til matchvinner-status for Branns Koomson22:15 Houthi-opprørere angrep flyplass i Saudi-Arabia21:57 Militær hacking kan lamme samfunnet21:57 Økning i antall eiendomsmeglere som har brutt god meglerskikk21:57 USA beredt på å forhandle med Iran
Siste nytt
23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn17:21Motor– De nye reglene vil skape forskjeller17:12NorgeHarnes frikjent for cannabisdyrking16:43VerdenSydney erklærer klimakrise16:20VerdenMann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18PengerLommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06NorgeBompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39NorgeJemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30VerdenAngivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20SportReal Madrid avviste Ødegaard-salg15:19VerdenTo jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08MotorThon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50VerdenKypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07NorgeBer om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43SportBenitez ferdig som Newcastle-manager13:40ReiseKvinne gjenglemt på fly13:39VerdenEtt år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37Helse og livsstilEbola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21VerdenDansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01Helse og livsstilEU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44MotorBilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42NorgeHurtigruteskip fikk motorstans12:39NorgeOUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39SportSvenskene stadig mer positive til OL12:07VerdenVestlig taushet etter Mursis død12:06VerdenFN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54PengerForsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51Penger– Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40VerdenDrastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34PolitikkTrusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06PengerVil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05PolitikkHunt kaller Johnson feig10:47NorgeTre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18PengerNav-brukere stort sett fornøyde10:17NorgeKvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16NorgeGutt døde etter badeulykke09:58Norge– Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57VerdenTaliban truer afghanske medier09:38SportIngrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37VerdenPompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32NorgeForsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12NorgeLege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10VerdenIran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56PengerDanske Bank sparker toppsjef08:43SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42PengerNorge tredje dyrest i Europa08:19NorgeBruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18SportArgentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40NorgeTillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39SportLiverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00PengerNordmenn kutter i feriebudsjettet06:53SportSverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45VerdenFå amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36SportHjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13Verden24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12NorgeSkjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00SportKjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00Norge– Utfordringene er store og det går for sakte05:50NorgeDette skjer i dag05:33Norge24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenAustralia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26VerdenMinst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17VerdenMexico har styrket grensekontrollen sørover04:12Motor– Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift03:35NorgeMann alvorlig skadd i voldsepisode med kniv i Oslo02:51SportFrankrike slet seg til kvartfinale02:48VerdenDonald Trump avviser amerikansk Khashoggi-etterforskning02:29PolitikkFrp faller kraftig på meningsmåling i Agder01:53VerdenTysk kullprodusent vil rettsforfølge klimaaktivister01:42NorgeKristiansand kan utrede varmere badestrender med spillvarme00:50NorgeBolig i Nesbyen overtent – beboere hoppet ut av vinduene00:30NorgeVenstre avviser samarbeid med bompengelisten i Oslo23:30VerdenNetanyahu vil «vurdere» USAs fredsplan22:57SportMessi og Argentina videre i Copa America22:33NorgeFlammende feiring hele sankthanshelgen22:18SportFra trenerkritikk til matchvinner-status for Branns Koomson22:15VerdenHouthi-opprørere angrep flyplass i Saudi-Arabia21:57VerdenMilitær hacking kan lamme samfunnet21:57NorgeØkning i antall eiendomsmeglere som har brutt god meglerskikk21:57VerdenUSA beredt på å forhandle med Iran
Populært