Meny

Politisk uvær i Finnmark da Ap ga opp kampen om tvangssammenslåing med Troms

HAVNET I MÆLANDS GARN: Under Arendalsuka i august sa Tarjei Jensen Bech plent nei til kommunal- og moderniseringsminister Monica Mælands sammenslåingsplaner. Til slutt følte han at kampen var tapt.
HAVNET I MÆLANDS GARN: Under Arendalsuka i august sa Tarjei Jensen Bech plent nei til kommunal- og moderniseringsminister Monica Mælands sammenslåingsplaner. Til slutt følte han at kampen var tapt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skjellsordene hagler mot Arbeiderparti-politikere i Finnmark etter at et splittet fylkesstyre sa ja til å forestå tvangssammenslåingen med Troms.

Arbeiderpartiet i våre to nordligste fylker gir etter og har avtalt at de trass i tidligere vedtak vil delta i en fellesnemnd for å forestå tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark.

Den er som kjent tvunget gjennom av regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti på Stortinget, til svært sterke folkelige protester i fylkene som omfattes.

Kommunal og moderniseringsminister Monica Mæland (H) har etter forgjeves forsøk på å få til et fellesnemndsmøte i hele år, innkalt til møte i Tromsø 17. desember, og får det nå som hun vil.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg i sosiale medier.

"Svikere". "De solgte mitt Finnmark. Hvordan kunne de? Hvorfor ble de så feige? Nå er jeg dypt skuffet." "Helt sykt Når folket har stemt nei!! E nesten redd for borgerkrig."

Slike meldinger florerer.

Denne uka er det også tillyst demonstrasjon i Vadsø med krav om at finnmarkspolitikerne heller skal gå til rettssak mot staten med krav om å oppheve tvangssammenslåingen som ulovlig.

Også Ap selv er sterkt splittet, idet vedtaket ble fattet med fem mot fire stemmer i styret.

Les også: Finnmark bør varsle søksmål mot staten, mener Ap-topp i fylket

Elsker Finnmark, føler seg tvunget

– Jeg har full forståelse for at folk i Finnmark har masse følelser rundt dette. Ingen av oss vil dette. Men sammenslåingen er nå behandlet for fjerde gang i Stortinget. Vi har rett og slett måttet gå en runde. Dette handler om å ha en hånd på rattet.

Det sier mannen som mer enn de fleste har symbolisert motstanden i Finnmark, fylkesvaraordfører Tarjei Jensen Bech, til ABC Nyheter.

På sin facebookvegg har han skrevet om det såre dilemmaet som førte til at Ap nå resignerer.

– Jeg elsker fylket mitt Finnmark og mener fortsatt at Finnmark bør bestå som eget fylke, skriver han og fortsetter:

– Situasjonen vi har havnet i må Høyre, FrP, Venstre og KrF ta ansvaret for. Det er de som har tredd nedover vedtaket på oss finnmarkinger.

Les også: Finnmark Ap venter med søksmål mot staten

Slik fordeler de to fylkene

Arbeiderpartiene i de to fylkene går også inn for at det nye storfylket skal styres etter regjeringsmodellen, og ikke etter formannskapsmodellen som nå.

Det innebærer blant annet mindre offentlig innsyn i budsjett- og andre politiske prosesser.

Både administrasjon og politiske organer skal deles på de to forhenværende fylkene.

Avtalen gir Finnmark like mange medlemmer i fellesnemnda som Troms. Ifølge Tarjei Jensen Bech skal nemnda bestå av 19 personer fra hvert fylke, men selve avtalen (som gjengis nederst her) oppgir ikke tall.

Videre skal de to fylkene ved førstkommende fylkestingsvalg i 2019 fordele kandidatene likt.

Les også: Solberg ut mot Støres Finnmark-protest: – Kan torpedere alt

Ga bort styringsmodellen til Troms

Tarjei Jensen Bech forteller at representantskapet i Finnmark Ap i november ga styret i mandat å beslutte hva man skulle gjøre i saken. Styret delte seg altså i fem mot fire.

– Jeg er fortsatt imot sammenslåinga, men da Troms gikk med på 19-19 i fellesnemnda og ytterligere styrke Vadsø og få bedre fordeling på administrativ og politisk ledelse, tenker jeg det beste resultatet vi kunne oppnådd, sier han.

– Hvorfor har dere valgt en regjeringsmodell i stedet for det tradisjonelle styringssystemet?

– I forhandlinger er man nødt til å gi og ta. Finnmark var imot, men Troms gikk sterkt inn for det, svarer Tarjei Jensen Bech.

– Du får en ekstrem politisk maktkonsentrasjon

Rødts fylkestingsrepresentant Jens Ingvald Olsen i Troms er sterkt kritisk til Aps rundsnu og modellen de har valgt:

– Det vil bety en kraftig svekking av det folkevalgte demokratiet. Du får en ekstrem politisk maktkonsentrasjon, sier han til ABC Nyheter.

Han påpeker at antall partier som blir representert med åtte fylkesråder vil bli redusert. Med dagens mandater vil Ap blir dominerende med fire av åtte heltidspolitikere.

– Det store problemet med parlamentarisk modell er at det blir en fåtallig forsamling med all politisk makt der fylkestinget blir et sandpåstrøingsorgan. Flertallet i fylkestinget vil uansett forsvare fylkesrådet. Forestillingen om at de kan kastes i perioden, er avhengig av at partiene som støtter dem, rakner, sier Olsen.

Han mener at et fylkesråd i tillegg til et fylkesting vil bli dyr moro for befolkningen:

– Med en politisk ledelse på åtte personer med ca. 1 million i lønn hver, pluss rådgivere, blir det en dyr styringsform som vil koste minst 12 millioner kroner mer i året, sier Olsen.

Her er avtalen mellom Troms og Finnmark Ap:

1. Troms og Finnmark Ap er enige om at det skal arbeides videre opp mot beslutningstakere i Stortinget for å få opphevet tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark fylke.

2. Troms og Finnmark Ap er enige om at man samtidig skal forholde seg til Stortingets vedtak og starte arbeidet i fellesnemda.

3. Troms og Finnmark Ap er enige om liketall for de to fylkene i fellesnemnda, og vil straks fremme sak for å endre dette.

4. Styringsmodellen i det nye fylket skal være parlamentarisme. Rådet skal bestå av 8 fylkesråder, hvorav 4 fra Finnmark og 4 fra Troms. Dette fordi dette gir best mulighet til rettferdig fordeling av ansvars- og beslutningsmyndighet mellom de to fylkene.

5. Troms og Finnmark Ap er enige om å gjennomføre strengt nødvendige tiltak for å gjennomføre Stortingets vedtak om tvangssammenslåing før 1.1.2020.

Videre settes det i gang et prosjekt for å beskrive status og kartlegge mulighetsrommet for de sammenslåtte fylkene. Herunder fremme forslag om funksjons- og oppgavefordeling. Fellesnemnda innstiller, forslagene skal behandles av det nye fylkestinget når det trer sammen, og det skal tas sikte på en rettferdig og hensiktsmessig fordeling, som også ivaretar Stortingets anmodning om å særlig ta hensyn til Finnmark. Det skal være politisk og administrativ ledelse både i Vadsø og i Troms. Fylkeshovedstaden skal være i Tromsø.

6. Det skal snarest ansettes en ekstern prosjektleder for å forberede gjennomføringen av tvangssammenslåingen.

7. Troms og Finnmark Arbeiderparti er enig om at dersom det er uenighet mellom Arbeiderpartiets nemndsmedlemmer, skal de respektive fylkesstyrene involveres før saken behandles i fellesnemnda.

8. Leder i fellesnemnda skal være fra Troms. Nestleder i fellesnemnda skal være fra Finnmark.

9. Det tas sikte på lik fordeling av kandidater fra Finnmark og Troms på fylkesvalgslista.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:33 Tre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22 Frp samler landsstyret til bompengemøte11:13 Titusener marsjerer i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige11:04 Nytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23 Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20 Støre: – Vi styrer mot en krise09:54 Sekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26 Trønder kåret til årets sykkeltalent09:19 Elden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07 Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12 Savnet person i Kristiansand funnet i live08:00 Minst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41 Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38 Tre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52 63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul06:40 Savnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08 Carlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52 Berge og Genk vant stort22:35 Ødegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35 Petter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14 Amandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02 Kiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42 Norge gratulerer det sudanske folk21:42 Reitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40 Tre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04 Salvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00 Déjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48 Dæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39 Mann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30 Frekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51 Rosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40 Person raspet med kniv i Oslo sentrum19:22 Elden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19 Ajer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57 Haaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55 Real Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55 Siv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52 Politiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42 Eiking med etappeseier i Arctic Race18:41 Folket feirer «et nytt Sudan»18:39 Mané-perle frelste Liverpool18:28 Svensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13 Ny seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01 King åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58 Naglestad scoret hattrick for Egersund17:57 Tredje strake tap for Florø17:55 Ny seier for Asker17:49 Igjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46 Opseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35 Trump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24 Aalesund fortsatte seiersrekken17:24 Aalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22 Mjelde reddet poeng for Sandefjord17:04 LSK vant «hatkampen» mot VIF16:57 Røa seiret hjemme mot Stabæk16:52 Klepp-seier over Avaldsnes16:51 Uavgjort mellom Fart og Lyn16:48 Norsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43 Jensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33 Manshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33 Nytt tap for Kolbotn16:12 Erna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10 Flo avgjorde for Sotra15:59 Ny seier for Levanger15:59 – Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52 LSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40 Venstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18 Bayern henter fransk stortalent15:13 Åpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00 Al-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31 Neymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29 Avtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20 Økning i antall harepest-tilfeller13:43 XXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09 Skyting over grensa i Kashmir13:00 Per Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46 Vys billettsystem brøt sammen12:35 Person omkom etter fall fra bygning12:22 Syklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10 Forklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09 Lærere demonstrerer i Hongkong
Siste nytt
12:33VerdenTre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22PolitikkFrp samler landsstyret til bompengemøte11:13NorgeTitusener marsjerer i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige11:04NorgeNytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23NorgeFem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20PolitikkStøre: – Vi styrer mot en krise09:54MotorSekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26SportTrønder kåret til årets sykkeltalent09:19NyheterElden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07PengerFacebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12NorgeSavnet person i Kristiansand funnet i live08:00VerdenMinst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41ReiseWiderøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38VerdenTre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52Verden63 drept av selvmordsbombe under bryllup i Kabul06:40NorgeSavnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03PengerHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av23:08SportCarlsen startet med remis i Sinquefield Cup22:52SportBerge og Genk vant stort22:35SportØdegaard med gult kort i uavgjortdrama22:35KulturPetter Vennerød vant Amandakomiteens ærespris22:14KulturAmandaprisen: «Ut og stjæle hester» den store vinneren22:02SportKiplesund satte norsk rekord i lengde med 8,1021:42VerdenNorge gratulerer det sudanske folk21:42SportReitan tre slag bak lederen i Tsjekkia21:40VerdenTre raketter avfyrt fra Gazastripen21:04VerdenSalvini ga etter for press – lot 27 barn gå i land21:00SportDéjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen20:48SportDæhli-misser ødela VM-stafetten: – Hadde ikke peiling på hvor jeg var20:39NorgeMann funnet etter leteaksjon i Steinkjer20:30SportFrekk hælflikk fra Hovland sørget for poengdeling i Skien19:51SportRosenborg er ubeseiret på seks kamper19:40NorgePerson raspet med kniv i Oslo sentrum19:22NorgeElden blir bistandsadvokat for Per Orderud19:19SportAjer og Celtic måtte slite i ligacupen18:57SportHaaland vippet ned fra måltoppen tross to fulltreffere18:55SportReal Madrid åpnet sesongen med sterk borteseier18:55PolitikkSiv Jensen er uønsket i byen av Sarpsborg Frp18:52NorgePolitiet mener Manshaus' forklaring styrker deres teorier18:42SportEiking med etappeseier i Arctic Race18:41VerdenFolket feirer «et nytt Sudan»18:39SportMané-perle frelste Liverpool18:28SportSvensk gull i o-VMs kvinnestafett, Norge utenfor pallen18:13SportNy seier, og Arsenal kan ha funnet gull18:01SportKing åpnet målkontoen i Bournemouth-seier17:58SportNaglestad scoret hattrick for Egersund17:57SportTredje strake tap for Florø17:55SportNy seier for Asker17:49VerdenIgjen skryter Donald Trump av størrelsen17:46SportOpseth nummer sju i SGP-kvalifisering17:35PolitikkTrump: – Håper på fredsavtale med Taliban17:24SportAalesund fortsatte seiersrekken17:24SportAalesund stakk ytterligere ifra etter seier og Sandefjord-poengtap17:22SportMjelde reddet poeng for Sandefjord17:04SportLSK vant «hatkampen» mot VIF16:57SportRøa seiret hjemme mot Stabæk16:52SportKlepp-seier over Avaldsnes16:51SportUavgjort mellom Fart og Lyn16:48SportNorsk tredjeplass i Sommer Grand Prix16:43PolitikkJensen: Naturlig med landsstyremøte når avklaring nærmer seg16:33NorgeManshaus oppsøkte læstadianske menigheter16:33SportNytt tap for Kolbotn16:12SportErna Solberg åpnet tredje etappe av sykkelrittet Arctic Race16:10SportFlo avgjorde for Sotra15:59SportNy seier for Levanger15:59Penger– Gjør at vi selger konkurransefortrinnet til utlandet15:52SportLSK slo Vålerenga på hjemmebane15:40PolitikkVenstre: Uaktuelt med bompengetiltak som fører til økt trafikk15:18SportBayern henter fransk stortalent15:13VerdenÅpnet internasjonalt møte om handel med truede arter15:00NorgeAl-Noor-moskeen åpnet dørene for pressen14:31SportNeymar fortsatt ute av PSG-troppen14:29VerdenAvtale om maktdeling undertegnet i Sudan14:20NorgeØkning i antall harepest-tilfeller13:43PengerXXL-sjefen bekrefter prisjuks13:09VerdenSkyting over grensa i Kashmir13:00Helse og livsstilPer Sandberg om Charterfeber: – Du vinner hver dag der. Bryter barrierer og bygger selvtillit12:46PengerVys billettsystem brøt sammen12:35NorgePerson omkom etter fall fra bygning12:22MotorSyklisten ser på bilen – så bare rister hun på hodet12:10VerdenForklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen12:09VerdenLærere demonstrerer i Hongkong
Populært