Per Olaf Lundteigen setter kniven på Arbeiderpartiets strupe i Finnmark-strid

Lundteigen varsler ultimatum: Senterpartiet vil ikke ha Arbeiderpartiet i regjering hvis de ikke blir med på å opprettholde Finnmark som selvstendig fylke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en video (se over) kommer Senterpartiets stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen med et krystallklart løfte til velgerne - uten at det er avklart med partiledelsen:

– Jeg vil gi Arbeiderparti-folk og Arbeiderparti-ledere et godt råd. Enten blir dere med Senterpartiet for å slåss for å bevare Finnmark, eller så vil Senterpartiet ikke støtte Arbeiderpartiet inn i regjeringskontora.

– Enten sikrer dem Finnmark sammen med Senterpartiet, eller så er Senterpartiet ikke med dem for å få en ny regjering, konkluderer Lundteigen i videoen, som er tatt opp og publisert av partiets finnmarksrepresentant i Stortinget, Geir Adelsten Iversen.

Trøbbel med det aller verste

– Har du partiledelsens støtte for å si dette, Per Olaf Lundteigen?

– Jeg har ikke spurt ledelsen om dette. Dette vokser opp som et krav fra grasrota. Det blir sagt helt tydelig til meg at en ny regjering skal innebære en klar kursendring, svarer han og fortsetter:

– I Buskerud Senterparti er vi i solidaritet med Finnmark. For Finnmark er det aller verste. Vil ikke Ap rette opp Finnmark, er det tegn på at vi vil få trøbbel med å reversere sentralisering og sikre desentralisering på alle andre steder i samfunnet.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum har derimot sagt at Sp ikke vil komme med noe ultimatum før de rødgrønne partiene setter seg ned i eventuelle regjeringsforhandlinger.

– For meg er dette en symbolsak. Da er det viktig å være tydelig så folk i valg kan se hva de forskjellige partiene står for, sier Lundteigen.

– Hvorfor sier jeg det så tøft?

Geir Adelsten Iversen som sitter på Stortingets finnmarksbenk og er styremedlem i organisasjonen For Finnmark, har laget videoen. Han er svært fornøyd med budskapet fra partifellen fra Buskerud.

– Hva sier du til at partileder Vedum ikke ønsker å gå ut med noe ultimatum før eventuelle regjeringsforhandlinger?

– Dette er ikke noe ultimatum. Det er bare konstatering av fakta, sier Iversen til ABC Nyheter.

– Det er tøft sagt. Hvorfor sier jeg det så tøft? sier Lundteigen også i videoen.

– Jo, fordi hvis Arbeiderpartiet ikke er med Senterpartiet for å sikre Finnmark, så kommer de ikke til å være med oss for å sikre andre distrikter i Norge. De kommer ikke til å være med oss på å stoppe sentraliseringa, fortsetter han.

Vedum: – Ap støttespiller for Finnmark

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum svarer ikke på spørsmålet om Sp ikke vil ha Ap i regjering dersom Ap gir opp kampen for å bevare Finnmark som eget fylke.

– Poenget er at jeg har opplevd oss som den tydeligste røsten mot tvangssammenslåing av Finnmark og Troms, men med Ap etter hvert som en lagspiller i diskusjonen om Finnmark og Troms, sier Vedum til ABC Nyheter.

– Dette handler ikke om regjeringsmakt, men om Finnmark som eget fylke. Det har vært litt sterkere meningsbrytning i Ap enn i Senterpartiet, men når de har konkludert, har de konkludert sammen med oss, legger han til.

– Nasjonalt har jeg opplevd Ap noe mer uklart enn i Finnmark. Det mest skuffende til slutt, var KrF, som valgte å lime seg til Frp, V og Høyre. Høyre liker å kalle seg et konservativt parti. Men her er det voldsom endring på kort tid, et skandaløst prosjekt fra Ernas side – fullstendig kunnskapsløst.

– Ap vår klareste medspiller

– Geir Iversen sier at Lundteigens utspill ikke er et ultimatum, bare konstatering av fakta. Hva sier du til det?

– Geir og jeg har reist rundt i Finnmark og er nære allierte i denne saken. Noen saker er Ap og vi opplagt forskjellige på, slik som tilslutningen til EUs energibyrå ACER. I spørsmålet om tvangssammenslåing av Troms og Finnmark konkluderer vi likt.

– Har du ikke lyst til å svare på om fortsatt kamp for å omgjøre tvangssammenslåingen er et ultimatum fra Senterpartiets side?

– Det blir hypotetisk. Ap er den sterkeste og klareste medspilleren vil har i det spørsmålet, framholder Sp-lederen.

Les også: Solberg ut mot Støres Finnmark-protest: – Kan torpedere alt

Personvernpolicy