Forbrukertilsynet går inn i Vys kontantnekt

<p> Konsernsjef i NSB Geir Isaksen (t.v.) og styreleder Dag Mejdell presenterer i forgrunn av en av selskapets busser. Foto: Berit Roald / NTB scanpix</p>
 Konsernsjef i NSB Geir Isaksen (t.v.) og styreleder Dag Mejdell presenterer i forgrunn av en av selskapets busser. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Tilsynet vil be om informasjon fra Vy for å se om forbrukernes rettigheter svekkes av kontantnekt på flere av selskapets bussruter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi skal se nærmere på saken, sier avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet til ABC Nyheter.

Det er litt over en uke siden det ble kjent at Vy i hele november vil n ekte å akseptere kontant betaling på enkelte av sine bussruter . Dette gjøres som et forsøk, i håp om å kunne skjerme bussjåførene fra å være potensielle ransoffer. I sommer streiket sjåførene mot at de måtte ta i mot kontanter.

Samtidig sier gjeldende finansavtalelov (se faktaboks) at kontanter er et tvunget betalingsmiddel, noe som pålegger de som driver med tjenester eller næringsvirksomhet å akseptere kontanter som betaling. Vy har derimot på sine nettsider, og i intervju med ABC Nyheter, gjort det klart at dersom den reisende ikke har andre betalingsmidler enn kontanter - så får de heller ikke være med på reisen.

Ville straffe nekterne: Finanskomiteen ville ikke stramme inn om kontanter

Kan bli et problem

Gjedrem i Forbrukertilsynet viser til at det er kommet uttalelser fra Justisdepartementets lovavdeling som legger føringer for hvordan loven kan tolkes. Tidligere i år sa Justisdepartmentet at Elkjøp i utgangspunktet kunne avvise kontantoppgjør i sin Phonehouse-kjede såfremt den britisk eide elektrokjempen aksepterte kontanter på sitt hovedkontor på Løren. Det kan bli komplisert for de reisende med Vys busser, enten de reiser fra Notodden eller Fredrikstad.

– I en sak som dette må vi foreta en helhetlig vurdering hvor tema er at betalingen ikke må medføre vesentlig merutgift eller andre ulemper for forbrukerne. Vi vil se på flere ting og få mer informasjon som vi vil be Vy om, sier Gjedrem.

– I utgangspunktet, poengterer han, har man rett til å betale med kontanter. Avdelingsdirektøren sier at her er regelen klar, men det finnes tolkningsmuligheter som utløser tvil. Derfor må det ses på helhetlig.

– Blir det for vanskelig å betale med kontanter, kan det være et problem.

Mange vil beholde kontanter: 3 av 5 vil ikke bytte ut kontanter

Kan ikke svare

Tilsynet mener at om forbrukerne ikke har mulighet til å betale med annet enn kontanter, eller absolutt ikke vil betale på andre måter, må de få mulighet til det.

– Regelen skal være reell. Så langt vi er kommet nå, mener vi det er sterke forbrukerhensyn bak den regelen.

Dersom tilsynet mener Vy opererer i strid med loven, kan de fatte vedtak hvor Vy får beskjed om endre praksis. Skjer ikke det, kan tilsynet utstede en bot.

Da ABC Nyheter tidligere denne uken fikk justisministerens betraktninger knyttet til Vys forsøk, hevdet Jøran Kallmyr (Frp) at han ikke kan uttale seg om hvorvidt Vy bryter loven. Statsråden skriver i en epost til ABC Nyheter at det er åpent for tolkning av både loven og alminnelige prinsipper om betalingsoppgjør. Å vurdere denne konkrete saken, mener justisministeren det er naturlig at Forbrukertilsynet gjør.

Personvernpolicy