Forlater argumentet om eldre busspassasjerer

Jøran Kallmyr vil ikke si hva han mener om at Vy dropper kontanter

<p>Justisminister Jøran Kallmyr mener lovgivningen er uklar og han vil ikke kommentere om Vy bryter loven eller ei. Foto: Martin Huseby Jensen</p>
Justisminister Jøran Kallmyr mener lovgivningen er uklar og han vil ikke kommentere om Vy bryter loven eller ei. Foto: Martin Huseby Jensen

I mai var justisminister Jøran Kallmyr opptatt av at eldre skulle få betale med kontanter på bussen, nå virker ikke det så viktig lenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen i mai, fikk ABC Nyheter et lenger intervju med den da ferske justisminister Jøran Kallmyr. Vi var opptatt av hvilke tanker justisministeren gjorde seg om bedrifter som ikke lenger aksepterte kontanter som betalingsmiddel, slik loven krever.

Kallmyr viste da, og senere i Stortinget, til at finansavtaleloven – som regulerer dette – var under gjennomgang. Både Kallmyr og andre medlemmer av regjeringspartiene har i intervjuer sagt at det jo ikke nytter å betale med kontanter på alle tjenester. Som netthandel. Men noen ting i samfunnet må det kunne forventes å betale med kontanter, sa justisministeren.

Bakgrunn : Justisministeren lover klarhet om kontanter

– På ene siden går samfunnet mer og mer over til å bruke elektronisk betaling, som er effektivt og lett tilgjengelig. Samtidig er det også slik at eldre damer ikke får tatt bussen, fordi de ikke får betalt billetten siden kontanter ikke aksepteres. Det er to hensyn. Det er ingen tvil om at samfunnet går over til å bli mer og mer kontantløst, sa justisminister Kallmyr til ABC Nyheter i mai.

Fredag kunne ABC Nyheter fortelle at Vy dropper kontanter på flere av sine bussruter gjennom hele november. Som et forsøk på å se om de kan kjøre uten kontanter. Tanken er at sjåførene skal skjermes for ran. Dersom den reisende ikke har andre betalingsmidler enn nettopp kontanter, blir de stående igjen.

Dropper kontantene: Vy dropper kontanter – Trolig helt i grenseland juridisk

– Det er trolig i grenseland juridisk, sa stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas (H) til ABC Nyheter.

– Uklar lov

Før helgen spurte vi Kallmyr per epost hvilke tanker han gjør seg om at et statseid selskap valgte å ignorere loven. Mandag ettermiddag svarte han.

– Jeg kan ikke uttale meg om det i en konkret sak som dette foreligger brudd på finansavtaleloven. I hvilken utstrekning en forbruker kan foreta oppgjør med kontanter i forbindelse med en konkret avtale om kjøp av varer eller tjenester fra en næringsdrivende motpart, vil bero på en tolkning både av finansavtaleloven og mer alminnelige prinsipper om betalingsoppgjør. Den konkrete vurderingen må første omgang gjøres av forbrukertilsynet som tilsynsmyndighet, skriver justisministeren i en epost.

Er det dermed likevel akseptabelt at eldre damer ikke får betalt for bussbilletten dersom de bare har kontanter? Kallmyr gir uttrykk for at loven, som riktignok begynner å bli gammel, kan tolkes som man vil.

– Det som likevel viser seg er at rettstilstanden oppleves uklar, blant annet på grunn av nye teknologiske løsninger for betaling. Jeg mener at det er et behov for å se på om de nåværende reglene i finansavtaleloven § 38 er hensiktsmessige. Det er flere hensyn som må vektes. Jeg mener likevel at kontantene fortsatt har en viktig rolle. Både i beredskapssammenheng, men også for enkeltmennesker.

Mange vil beholde kontantene: 3 av 5 vil ikke bytte ut kontanter

– Viker unna

Svaret får finanspolitisk talsperson Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet til å reagere. Han mener justisministeren holder seg til sin gamle historie og viker unna konkrete spørsmål som berører folk i hverdagen.

Les også: Senterpartiet vil straffe de som ikke tar imot kontanter

– Spesielt alvorlig når det er et statlig eid selskap som burde gå foran i å sikre interessene til vanlige folk i deres hverdag og følge norsk lov, sier han og legger til et spark mot justisministeren: – Og han har jo selv påpekt konsekvensene for for eksempel eldre folk som skal ta bussen tidligere.

Personvernpolicy