Senterpartiet: – Oljefondet bør inn i børsen

Oslo 20171123. SPs finanspolitiske talsmann Sigbjørn Gjelsvik under fremleggelsen av Senterpartiets budsjett på Stortinget torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Oslo 20171123. SPs finanspolitiske talsmann Sigbjørn Gjelsvik under fremleggelsen av Senterpartiets budsjett på Stortinget torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Senterpartiet frykter at utenlandske selskap får kontrollen på Oslo Børs, men handelsplassen er trolig på utenlandske hender før årsskiftet.

Det er stor interesse for å kjøpe Oslo Børs VPS. De siste ukene har nederlandske Euronext og amerikanske Nasdaq konkurrert om å tilby høyest mulig pris for børsen.

Euronext sonderte først med styret i Børsen før selskapet gikk rett på aksjonærene og ga bud på 145 kroner per aksje. Så kom den amerikanske børsgiganten Nasdaq på banen og la inn et bud på 152 kroner per aksje. Mandag skrev Dagens Næringsliv at Euronext økte sitt bud til 158 kroner aksjen. Dermed er Oslo Børs VPS nå verdsatt til nær 6,8 milliarder kroner av beilerne.

DN skriver at den europeiske budgiveren har sikret seg forhåndsaksept fra over halvparten av aksjonærene i Børsen. Styret i Oslo Børs VPS på sin side, støtter budet fra amerikanerne. Nasdaq eier blant annet børsen i Stockholm fra før av.

Sp: – Vi er motstandere av et salg

På Stortinget sitter finanspolitisk talsmann Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet og ser med bekymring på at markedsplassen for norske aksjer kan havne under kontrollen til et utenlandsk børskonsern.

Vi er motstandere av et salg. Vi snakker om 200 år med en selvstendig børs som har tjent norsk næringsliv godt, sier Gjelsvik til ABC Nyheter, og viser til at Oslo Børs er størst i verden på sjømat og stor på energi og shipping.

Gjelsvik mener det er paradoksalt at vi på den ene siden har et oljefond som har investert rundt om i verden og som nå må sitte på gjerdet mens Oslo Børs VPS selges ut.

Folketrygdfondet burde sett på mulighetene til å kjøpe seg opp. Dette burde vi se på, for i dag har ikke fondet mulighet til å gjøre dette. De gjør investeringer på vegne av deg og meg i aksjer som selges på Oslo Børs, og skulle et nytt eierskap føre til at det går dårlig på børsen, blir vi skadelidende. Vi mener det er naturlig å åpne for at Folketrygdfondet skal få kjøpe seg inn i Oslo Børs, selv om Børsen ikke er et børsnotert selskap.

Aktuelt: Euronext vurderer å øke bud på Oslo Børs

Vil sikre verdier

Folketrygdfondet får ikke handle i noterte aksjer, selv om det finnes åpninger for det.

Det handler om å sikre verdier.

Gjelsvik stiller seg kritisk til om de to budgiverne er egnet. Han viser til at Euronext bak styrets rygg ga bud direkte til aksjonærene. I tillegg opplever han at ingen av de to budgiverne har en god strategi knyttet til et eierskap av Oslo Børs VPS. Derfor mener han at Finansdepartementet må gjøre en grundig vurdering av egnetheten til budgiverne.

Senterpartiets finanspolitiske talsmann mener det også er betydelig frykt for at Oslo Børs blir et underbruk av Stockholmsbørsen. Nasdaq, sier han, har uttrykt ambisjoner om å få flere selskap inn på børsen i Sverige.

– Hva da om Oslo blir et underbruk av Stockholm på bekostning av disse vekstambisjonene.

– Dette høres ut som proteksjonisme, Gjelsvik?

– Nei, det er ikke det. Vi sier ikke nei til utenlandske investorer i Norge. Men det er noe helt annet å selge Oslo Børs ut av landet.

Blant de 20 største aksjonærene på Oslo Børs VPS er 12 utenlandske. Fire fra USA.

Folketrygdfondet sier til ABC Nyheter at de ikke ønsker å kommentere saken, og henviser til politiske myndigheter.

De 10 største eierne på Oslo Børs VPS

DNB Livsforsikring 19,82 prosent

KLP 10 prosent

Pareto Invest 8,52 prosent

Euronext 5,23 prosent

Arendals Fossekompani 4,64 prosent

UBS AG 4,2 prosent

Morgan Stanley & Co 3,97 prosent

State Street Bank and Trust comp 3,49 prosent

RBC Investor Services Trust 2,44 prosent

Ennismore Smaller Com 2,31 prosent

Ikke politisk oppgave

Gjelsvik har stilt finansminister Siv Jensen spørsmål om nettopp dette i Stortinget. Der fikk han til svar at: «Folketrygdfondet bør imidlertid ikke pålegges føringer om investeringer i markedsplasser for å nå andre politiske målsettinger.»

Her kan du lese hele svaret fra finansministeren

E24 omtalte dette først.

Blant kollegene på Stortinget er det ikke stor begeistring å spore. Kårstein Eidem Løvaas (H) i næringskomiteen på Stortinget mener fondet ikke bør benyttes i så øyemed.

Jeg ser at styret enstemmig anbefaler Nasdaqs bud. Jeg har selvfølgelig tillit til Oslo Børs’ styre sine vurderinger. Forøvrig er det min mening at vi ikke skal bruke Folketrygdfondet for å drive prisen ytterligere opp, skriver han i en SMS.

Næringspolitisk talsmann Morten Ørsal Johansen i Fremskrittspartiet er enig med Løvaas i at politikerne ikke bør detaljstyre

– Jeg er helt sikker på at Folketrygdfondet er fullt ut kapable til selv å vurdere hvordan og hvor de vil investere sin portefølje. Så lenge de følger det rammeverket de har å forholde seg til har jeg ikke tenkt å legge meg opp i det, og det behøver heller ikke andre forståsegpåere på stortinget å gjøre heller.

Les også: – Vi er nesten så rike at vi må skamme oss

Mener dagens lovverk bør gjelde

Hos opposisjonspartiet Arbeiderpartiet mener finanspolitisk talsperson Rigmor Aasrud at eierskapsbegrensningene bør gjelde. I dag er lovverket klart i at ingen får eie mer enn 10 prosent av aksjene i Oslo Børs VPS. At DNBs post er større stammer fra fusjonen mellom DNB og Sparebanken NOR.

– Det er en god modell å begrense. Det ville vært aller beste for børsen, men i situasjonen nå er vanskelig å se det blir realitet. Vi regner uansett med at departementet vurderer dette når de skal vurdere konsesjon. De må se på om det som skjer er hensiktsmessig eller om eierskapsbegrensningen i lovverket har noe å si.

Hva angår folketrygdfondet mener Aasrud er et lenger lerret å bleke. For om fondet får kjøpe unoterte aksjer oppstår diskusjonen om det er snakk om Oslo Børs isolert, eller om det også gjelder andre aksjer i gråmarkedet.

Aktuelt: Oljefondet kjøper eiendom på Champs-Élysées i Paris

De to største går for amerikanerne

KLP er landets største pensjonsselskap. De er også den nest største eieren i Oslo Børs VPS med ti prosent av aksjene. KLP-sjef Sverre Thornes sier til DN at de stiller seg bak budet fra Nasdaq. ABC Nyheter har sendt flere spørsmål til Thornes knyttet til Gjelsviks forslag.

– Vi velger å følge anbefalingen til styret i Oslo Børs. Det som har vært viktig for oss er at en eventuell ny eier vil bidra til å utvikle Oslo Børs som en velegnet markedsplass for alle norske selskaper, både de store, mellomstore og små. Styret i Oslo Børs mener at Nasdaqs bud er godt, både industrielt og finansielt. Den vurderingen deler vi, og ønsker ikke å gå ytterligere inn i denne diskusjonen, skriver Thornes i en epost til ABC Nyheter.

Thornes styrer 10 prosent av aksjene i Oslo Børs VPS. KLP har bundet seg til budet fra Nasdaq ut året. Går handelen gjennom innebærer det at pensjonsselskapet får 653 millioner kroner.

Også største eier DNB har bundet seg til budet. For banken innebærer det nesten 1,3 milliarder kroner. Budgiver Euronext har også en aksjepost og er i skrivende stund fjerde største eier.

Konserndirektør Thomas Midteide skriver i en SMS til ABC Nyheter at de har ingen synspunkter knyttet til forlaget fra Senterpartiet.

Dermed ser Gjelsviks ønske om å beholde Børsen på norske hender ut til å være i det blå. For nederlandske Euronext har inngått avtale med aksjonærer som representerer 45,5 prosent av aksjene - skriver E24.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:43 Biden gjør byks på måling02:40 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver
Siste nytt
02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:40NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver
Populært