Meny

Senterpartiet: – Oljefondet bør inn i børsen

Oslo 20171123. SPs finanspolitiske talsmann Sigbjørn Gjelsvik under fremleggelsen av Senterpartiets budsjett på Stortinget torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Oslo 20171123. SPs finanspolitiske talsmann Sigbjørn Gjelsvik under fremleggelsen av Senterpartiets budsjett på Stortinget torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Senterpartiet frykter at utenlandske selskap får kontrollen på Oslo Børs, men handelsplassen er trolig på utenlandske hender før årsskiftet.

Det er stor interesse for å kjøpe Oslo Børs VPS. De siste ukene har nederlandske Euronext og amerikanske Nasdaq konkurrert om å tilby høyest mulig pris for børsen.

Euronext sonderte først med styret i Børsen før selskapet gikk rett på aksjonærene og ga bud på 145 kroner per aksje. Så kom den amerikanske børsgiganten Nasdaq på banen og la inn et bud på 152 kroner per aksje. Mandag skrev Dagens Næringsliv at Euronext økte sitt bud til 158 kroner aksjen. Dermed er Oslo Børs VPS nå verdsatt til nær 6,8 milliarder kroner av beilerne.

DN skriver at den europeiske budgiveren har sikret seg forhåndsaksept fra over halvparten av aksjonærene i Børsen. Styret i Oslo Børs VPS på sin side, støtter budet fra amerikanerne. Nasdaq eier blant annet børsen i Stockholm fra før av.

Sp: – Vi er motstandere av et salg

På Stortinget sitter finanspolitisk talsmann Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet og ser med bekymring på at markedsplassen for norske aksjer kan havne under kontrollen til et utenlandsk børskonsern.

Vi er motstandere av et salg. Vi snakker om 200 år med en selvstendig børs som har tjent norsk næringsliv godt, sier Gjelsvik til ABC Nyheter, og viser til at Oslo Børs er størst i verden på sjømat og stor på energi og shipping.

Gjelsvik mener det er paradoksalt at vi på den ene siden har et oljefond som har investert rundt om i verden og som nå må sitte på gjerdet mens Oslo Børs VPS selges ut.

Folketrygdfondet burde sett på mulighetene til å kjøpe seg opp. Dette burde vi se på, for i dag har ikke fondet mulighet til å gjøre dette. De gjør investeringer på vegne av deg og meg i aksjer som selges på Oslo Børs, og skulle et nytt eierskap føre til at det går dårlig på børsen, blir vi skadelidende. Vi mener det er naturlig å åpne for at Folketrygdfondet skal få kjøpe seg inn i Oslo Børs, selv om Børsen ikke er et børsnotert selskap.

Aktuelt: Euronext vurderer å øke bud på Oslo Børs

Vil sikre verdier

Folketrygdfondet får ikke handle i noterte aksjer, selv om det finnes åpninger for det.

Det handler om å sikre verdier.

Gjelsvik stiller seg kritisk til om de to budgiverne er egnet. Han viser til at Euronext bak styrets rygg ga bud direkte til aksjonærene. I tillegg opplever han at ingen av de to budgiverne har en god strategi knyttet til et eierskap av Oslo Børs VPS. Derfor mener han at Finansdepartementet må gjøre en grundig vurdering av egnetheten til budgiverne.

Senterpartiets finanspolitiske talsmann mener det også er betydelig frykt for at Oslo Børs blir et underbruk av Stockholmsbørsen. Nasdaq, sier han, har uttrykt ambisjoner om å få flere selskap inn på børsen i Sverige.

– Hva da om Oslo blir et underbruk av Stockholm på bekostning av disse vekstambisjonene.

– Dette høres ut som proteksjonisme, Gjelsvik?

– Nei, det er ikke det. Vi sier ikke nei til utenlandske investorer i Norge. Men det er noe helt annet å selge Oslo Børs ut av landet.

Blant de 20 største aksjonærene på Oslo Børs VPS er 12 utenlandske. Fire fra USA.

Folketrygdfondet sier til ABC Nyheter at de ikke ønsker å kommentere saken, og henviser til politiske myndigheter.

De 10 største eierne på Oslo Børs VPS

DNB Livsforsikring 19,82 prosent

KLP 10 prosent

Pareto Invest 8,52 prosent

Euronext 5,23 prosent

Arendals Fossekompani 4,64 prosent

UBS AG 4,2 prosent

Morgan Stanley & Co 3,97 prosent

State Street Bank and Trust comp 3,49 prosent

RBC Investor Services Trust 2,44 prosent

Ennismore Smaller Com 2,31 prosent

Ikke politisk oppgave

Gjelsvik har stilt finansminister Siv Jensen spørsmål om nettopp dette i Stortinget. Der fikk han til svar at: «Folketrygdfondet bør imidlertid ikke pålegges føringer om investeringer i markedsplasser for å nå andre politiske målsettinger.»

Her kan du lese hele svaret fra finansministeren

E24 omtalte dette først.

Blant kollegene på Stortinget er det ikke stor begeistring å spore. Kårstein Eidem Løvaas (H) i næringskomiteen på Stortinget mener fondet ikke bør benyttes i så øyemed.

Jeg ser at styret enstemmig anbefaler Nasdaqs bud. Jeg har selvfølgelig tillit til Oslo Børs’ styre sine vurderinger. Forøvrig er det min mening at vi ikke skal bruke Folketrygdfondet for å drive prisen ytterligere opp, skriver han i en SMS.

Næringspolitisk talsmann Morten Ørsal Johansen i Fremskrittspartiet er enig med Løvaas i at politikerne ikke bør detaljstyre

– Jeg er helt sikker på at Folketrygdfondet er fullt ut kapable til selv å vurdere hvordan og hvor de vil investere sin portefølje. Så lenge de følger det rammeverket de har å forholde seg til har jeg ikke tenkt å legge meg opp i det, og det behøver heller ikke andre forståsegpåere på stortinget å gjøre heller.

Les også: – Vi er nesten så rike at vi må skamme oss

Mener dagens lovverk bør gjelde

Hos opposisjonspartiet Arbeiderpartiet mener finanspolitisk talsperson Rigmor Aasrud at eierskapsbegrensningene bør gjelde. I dag er lovverket klart i at ingen får eie mer enn 10 prosent av aksjene i Oslo Børs VPS. At DNBs post er større stammer fra fusjonen mellom DNB og Sparebanken NOR.

– Det er en god modell å begrense. Det ville vært aller beste for børsen, men i situasjonen nå er vanskelig å se det blir realitet. Vi regner uansett med at departementet vurderer dette når de skal vurdere konsesjon. De må se på om det som skjer er hensiktsmessig eller om eierskapsbegrensningen i lovverket har noe å si.

Hva angår folketrygdfondet mener Aasrud er et lenger lerret å bleke. For om fondet får kjøpe unoterte aksjer oppstår diskusjonen om det er snakk om Oslo Børs isolert, eller om det også gjelder andre aksjer i gråmarkedet.

Aktuelt: Oljefondet kjøper eiendom på Champs-Élysées i Paris

De to største går for amerikanerne

KLP er landets største pensjonsselskap. De er også den nest største eieren i Oslo Børs VPS med ti prosent av aksjene. KLP-sjef Sverre Thornes sier til DN at de stiller seg bak budet fra Nasdaq. ABC Nyheter har sendt flere spørsmål til Thornes knyttet til Gjelsviks forslag.

– Vi velger å følge anbefalingen til styret i Oslo Børs. Det som har vært viktig for oss er at en eventuell ny eier vil bidra til å utvikle Oslo Børs som en velegnet markedsplass for alle norske selskaper, både de store, mellomstore og små. Styret i Oslo Børs mener at Nasdaqs bud er godt, både industrielt og finansielt. Den vurderingen deler vi, og ønsker ikke å gå ytterligere inn i denne diskusjonen, skriver Thornes i en epost til ABC Nyheter.

Thornes styrer 10 prosent av aksjene i Oslo Børs VPS. KLP har bundet seg til budet fra Nasdaq ut året. Går handelen gjennom innebærer det at pensjonsselskapet får 653 millioner kroner.

Også største eier DNB har bundet seg til budet. For banken innebærer det nesten 1,3 milliarder kroner. Budgiver Euronext har også en aksjepost og er i skrivende stund fjerde største eier.

Konserndirektør Thomas Midteide skriver i en SMS til ABC Nyheter at de har ingen synspunkter knyttet til forlaget fra Senterpartiet.

Dermed ser Gjelsviks ønske om å beholde Børsen på norske hender ut til å være i det blå. For nederlandske Euronext har inngått avtale med aksjonærer som representerer 45,5 prosent av aksjene - skriver E24.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:31 SV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15 Canadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54 Ingen enighet om Oslo-budsjettet23:02 Shanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59 Sykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41 Abbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36 Over 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36 Antonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21 Bompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14 Semenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07 Vindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06 USA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12 Lysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01 Bergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04 Gerrard henter Liverpool-ving på lån19:52 Trumps forsvarsminister trekker seg19:45 Støre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24 Kongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59 Brannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20 Eli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18 Filmregissør Knut Andersen er død18:10 Abbasi-familien ønsker ro18:09 Pride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59 Derfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50 UD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48 FN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11 123 døde: Nå granskes myndighetene17:01 Hvem trekker først - Iran eller USA?16:42 Trump møter Xi under G20-toppmøtet16:40 Regjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40 Ap vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31 Abbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10 Norske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04 Irsk motstand for Brann i europaligaen15:47 Karaktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46 Irland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45 Kraftig jordskjelv i Japan15:37 Durek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27 Rosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04 Million-toalett med dritt-problemer14:46 – Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43 Legemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38 Skjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10 Foreslår at prøveløslatte nektes pass14:06 Norgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03 Filmregissør Knut Andersen er død13:51 Bane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51 Draghi åpner for nye rentekutt13:48 Varaordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene11:57 EUs handelsoverskudd med USA øker11:57 Forskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36 Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34 – Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33 Jemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 Platini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Truende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag
Siste nytt
00:31NorgeSV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15VerdenCanadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54NorgeIngen enighet om Oslo-budsjettet23:02VerdenShanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59NorgeSykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41PolitikkAbbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36VerdenOver 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36SportAntonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21PolitikkBompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14SportSemenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07NorgeVindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06PolitikkUSA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12PolitikkLysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01NorgeBergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04SportGerrard henter Liverpool-ving på lån19:52PolitikkTrumps forsvarsminister trekker seg19:45PolitikkStøre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24NorgeKongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59VerdenBrannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20Helse og livsstilEli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18KulturFilmregissør Knut Andersen er død18:10PolitikkAbbasi-familien ønsker ro18:09PolitikkPride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59VerdenDerfor går hundene på vannet – ikke en god nyhet17:50PolitikkUD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48VerdenFN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11Norge123 døde: Nå granskes myndighetene17:01VerdenHvem trekker først - Iran eller USA?16:42PolitikkTrump møter Xi under G20-toppmøtet16:40NorgeRegjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40ReisenyheterAp vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31PolitikkAbbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10NorgeNorske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04SportIrsk motstand for Brann i europaligaen15:47NorgeKaraktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46MotorIrland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45VerdenKraftig jordskjelv i Japan15:37KulturDurek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27SportRosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04ReiseMillion-toalett med dritt-problemer14:46Helse– Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43Helse og livsstilLegemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38PolitikkSkjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10NorgeForeslår at prøveløslatte nektes pass14:06NorgeNorgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03KulturFilmregissør Knut Andersen er død13:51NorgeBane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51PengerDraghi åpner for nye rentekutt13:48NorgeVaraordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene11:57PengerEUs handelsoverskudd med USA øker11:57Helse og livsstilForskere: Flere barnefødsler ikke god butikk for Norge11:36KulturSnart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34Norge– Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33NorgeJemtlands ektemann viste retten hvordan han mener skuddet gikk av11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37SportPlatini avhørt i korrupsjonssak, avviser alle anklager10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeTruende mann skutt i beinet av politiet i Oslo09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36PolitikkTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30PolitikkAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26PengerAsiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag
Populært