Alt om valget
Følg valget:

Vedum krever kritisk gjennomgang av EØS-midlene

<p>Trygve Slagsvold Vedum reagerer på at Norge ikke har råd til å la HV-soldatene øve hvert år, men bruker 70 millioner på et museum i Polen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix</p>
Trygve Slagsvold Vedum reagerer på at Norge ikke har råd til å la HV-soldatene øve hvert år, men bruker 70 millioner på et museum i Polen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Trygve Slagsvold Vedum mener nok er nok og vil ha kritisk gjennomgang av hvordan EØS-tilskuddene brukes. – Det er mange skattekroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er enormt mye penger som er gitt fra Norge til EØS, og det er altfor lite debatt om det. Når for eksempel 70 millioner brukes til å sette i stand museet i Gdansk, så er det stor satsing som det er for lite debatt om bruk av offentlige midler, sier Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum til ABC Nyheter.

Partilederen har i skriftlig spørsmål til statsminister Erna Solberg bedt om oversikt over hvor mye penger Norge har bidratt med til EØS-finansieringsordningene, og hva disse pengene har gått til. Spørsmålet er sendt videre fra statsministeren til utenriksministeren.

For inneværende avtale, som går fra 2016 til 2024, har Norge forpliktet å stille nesten 25,5 milliarder kroner til disposisjon for de 15 landene med lavest BNP per innbygger. Dette har Senterpartiet stemt i mot.

Vedum viser til at det er gått 7 millioner euro til et polsk maritimt museum, altså 70 millioner kroner, til oppgradering av ventilasjon og aircondition.

– Det er omtrent hva det vil kost å øve alle HV-soldater fire dager hvert år. Da blir 70 millioner kroner mye. For å holde øvelse hvert år har man ikke råd til, i dag øver de kun to av tre år. Vi vil ha debatt og oversikt over hvordan skattepengene våre brukes, sier Vedum.

Les også: Trolig ny EØS-kurs for LO

Mange skattekroner

Ukritisk pengebruk, sier han og viser til prosjekter som Gjøkens dag i Romania. Dette prosjektet er belønnet med én million kroner. Det er en måte å bruke penger på som Vedum mener vi ikke ville gjort i Norge.

I inneværende statsbudsjett er det lagt opp til kostnader på 1.377 milliarder kroner. Da ser 70 millioner til et museum i Polen lite ut.

– Det er veldig skremmende om det er slik, for det er skattekroner. En hjemmesykepleier som betaler 76.000 kroner i skatt, det blir mange som jobber i hjemmesykepleiere for å dekke opp dette. Folk betaler skatt fordi det er riktig å være med på spleiselaget.

Vedum og Senterpartiet mener regjeringen er for ukritiske i møtet med EU. Og at de er for EU-lojale i prosjektene.

Vi mener nok er nok. Avtalen som gjelder nå er inngått for flere år, dermed er det en stund til neste runde, da må vi være mer kritiske og sørge for ikke å øke bidragene fra år til år.

Senterpartilederen legger til at det er prosjekter som er gode å bidra til, som om Italia skal ha hjelp til å håndtere båtflyktninger, men ikke gjøkunger.

Beholder avtale: Stortingsflertallet vil ikke utrede alternativer til EØS-avtalen

56,7 milliarder

Og utenriksminister Ine M. Eriksen Søreide har svart på Vedums to enkle spørsmål, men svarene er langt mer omfattende. For enkelhets skyld; i de 25 årene EØS har eksistert har Norge bidratt med 56,7 milliarder kroner.

I alt har 8.376 prosjekter fått tilskudd i denne perioden. Går du til Eriksens svar vil du finne lenker til oversikt over de forskjellige prosjektene.

«EØS-finansieringsordningene har hatt betydelig positiv effekt og resultater. Eksempelvis har i perioden 2009– 2014 nesten 2,7 millioner mennesker fått bedre tilgang til helse-, sosial-, utdannings- og rettslige tjenester gjennom midlene. Mer enn 136.000 personer i mottakerlandene har mottatt opplæring og økt sin kompetanse gjennom programmene.» skriver utenriksministeren i sitt svar til Vedum.

Personvernpolicy