The Guardian: Rapport viser russiske skip ved en nordkoreansk havn

Rapporten viser bilder av tre russiske skip som laster containere ved Nord-Koreas gjenopplivede havn Najin.
Rapporten viser bilder av tre russiske skip som laster containere ved Nord-Koreas gjenopplivede havn Najin. Foto: UK Ministry of Defence
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea anklages for å sende våpen til Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia har presentert satellittbilder av nordkoreanske leveranser til Russland til et panel av FN-eksperter.

Ifølge The Guardian skal det være en del av et forsøk på å utløse en offisiell etterforskning av våpenhandel i strid med internasjonale sanksjoner.

Nord-Korea er anklaget for å levere ballistiske missiler og hundretusenvis av artillerigranater til den russiske regjeringen for krigen i Ukraina, siden Vladimir Putin møtte Kim Jong-un i Russlands fjerne øst i september.

Se video: Russland: Hevder disse videoene ble skjult med vilje

Tre skip

The Guardian skal ha lest en upublisert britisk etterretningsrapport som viser bilder av tre russiske skip som lastet containere ved Nord-Koreas havn Najin, før de seilte til russiske havner.

Britisk etterretning sier at det ikke kunne identifisere hva som var i containere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

The Guardian knytter imidlertid rapporten til en kunngjøring fra USA forrige uke om at ballistiske missiler fra Nord-Korea har blitt brukt av Russland i Ukraina.

I en uttalelse onsdag fordømte Norge Nord-Koreas overføring av ballistiske raketter til Russland, og Nord-Koreas test av en ballistisk rakett tidligere i januar.

Forholdet utvider seg

Forholdet mellom Nord-Korea og Russland ser ut til å utvide seg. Putin møtte Nord-Koreas utenriksminister, Choe Son-hui, i Kreml denne uken under en sjelden utenlandstur for ministeren.

De to skal ha diskutert videre utvikling av deres bilaterale forbindelser, ifølge en talsperson for Kreml.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig takket Putin for en invitasjon til Nord-Korea og sa han ønsket å reise dit snart, ifølge Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA.

Mandag sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov at Russland håper at Putin kan besøke Nord-Korea, men at ingen dato var avtalt. Forhåpentligvis kan et besøk skje i overskuelig framtid, ifølge Peskov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Russlands bruk av nordkoreanske våpen i Ukraina er en krenkelse av flere FN-resolusjoner. Det undergraver internasjonale forsøk på å hindre spredning av kjernevåpen og avslører hvor desperat Russland har blitt i sitt mislykkede invasjonsforsøk. Dette og andre bevis som er lagt frem for FNs sanksjonskomité, bør utløse en full etterforskning av Russland og Nord-Koreas åpenbare brudd på internasjonale sanksjoner, sa en FN representant ifølge The Guardian.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, ønsker Nord-Koreas utenriksminister Choe Son Hui velkommen til deres samtaler i Moskva. Foto: Maxim Shemetov / AP
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, ønsker Nord-Koreas utenriksminister Choe Son Hui velkommen til deres samtaler i Moskva. Foto: Maxim Shemetov / AP

Økt skipstrafikk

De tre skipene, Maia, Angara og Maria, ble alle satt under sanksjoner av den amerikanske regjeringen i 2022 for deres koblinger til det russiske forsvarsdepartementets rederi, Oboronlogistika OOO.

To av de tre skipene ble også identifisert i en nylig rapport fra tenketanken Royal United Services Institute. Den viste en økning i skipstrafikken fra Nord-Korea til Russland og hevder at Russland sannsynligvis har begynt å motta nordkoreanske våpen i stor skala.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påtalemyndigheten i Kharkiv forteller til The Guardian at fragmenter av Iskander-missiler mistenkt for å være produsert i Nord-Korea, har blitt sendt til Kyiv for analyse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En uttalelse fra åtte medlemmer av sikkerhetsrådet, inkludert Storbritannia og USA, konkluderer med at russiske angrep i Ukraina er delvis utført ved bruk av ballistiske missiler skaffet fra Nord-Korea.

Det hvite hus' seniorrådgiver for våpenkontroll, Pranay Vaddi, advarte denne uken om at russisk militær støtte til Nord-Korea kunne undergrave USAs nukleære avskrekkingspolitikk i Sør-Korea og Japan.

– Jeg tror karakteren av Nord-Korea som en trussel i regionen kan endre seg drastisk i løpet av det kommende tiåret som et resultat av dette samarbeidet, sa han til tenketanken Center for Strategic and International Studies.