Kjønnsnøytrale toaletter i Ukraina skaper kontrovers i Russland: – Svært vanskelig

Ifølge den russiske presidenten er blant annet toaletter for begge kjønn en av grunnene til at russere vender tilbake til hjemlandet.
Ifølge den russiske presidenten er blant annet toaletter for begge kjønn en av grunnene til at russere vender tilbake til hjemlandet.  Foto: Tomas Urbelionis / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En kommentar fra en russisk guvernør som kritiserte kjønnsnøytrale toaletter i Ukraina, slo tilbake da en kollega minnet han på problemer som preger Russland. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

St. Petersburg-guvernøren Alexander Beglov hevder i et innlegg på Telegram at russiske tropper har sett kjønnsnøytrale toaletter på ukrainske skoler, og at de derfor «forstår veldig godt hva Russland kjemper for».

Det skriver Newsweek.

«Det er ikke nødvendig å forklare hvilke verdier vi forsvarer for disse gutta, som i stedet for to toaletter på skolene (ett for jenter og ett for gutter) har sett tre toaletter: ett for jenter, ett for gutter og ett for kjønnsnøytrale personer», skriver Beglov og forteller at han har besøkt sårede russiske soldater på sykehus og snakket om saken.

Se video: Går rett i fella til politiet

Boris Vishnevsky, medlem av St. Petersburgs lovgivende forsamling, reagerte på Beglovs uttalelser og skriver i et eget Telegram-innlegg at «en fjerdedel av russerne ikke har sentralisert avløp», med henvisning til data fra Rosstat, Russlands statlige statistikktjeneste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Og i utgangspunktet er det vanskelig å forestille seg noe mer kjønnsnøytralt enn et latrinetoalett i bakgården», la han til.

Russlands president Vladimir Putin så også ut til å blande seg inn i saken under et møte med kommunale tjenestemenn, og antydet der at russere som flytter utenlands, ønsker å vende hjem på grunn av kjønnsnøytrale toaletter i andre land.

– Du vet, delte toaletter for gutter og jenter og andre slike ting. Dette har blitt et dagligdags, ordinært fenomen, sa den russiske presidenten.

– Og mange av dem som av ulike grunner forlot Russland, vender nå tilbake eller vurderer å gjøre det. Det er svært vanskelig å leve under slike forhold for mennesker med tradisjonelle, normale, menneskelige verdier, fortsatte han.