ISW: Ukraina rykker frem – russerne sliter

Soldater fra den 47. mekaniserte brigaden fotografert i nærheten av Robotyne. Bildet er frigitt 28. august 2023 av det ukrainske forsvaret.
Soldater fra den 47. mekaniserte brigaden fotografert i nærheten av Robotyne. Bildet er frigitt 28. august 2023 av det ukrainske forsvaret. Foto: Ukrainian Ministry Of Defence / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ukrainske fremrykkingen fortsetter langs flere akser. Samtidig meldes det at Ukraina slåss jevnbyrdig med russerne i forhold til artilleri.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Institute for the Study of War fortsetter de ukrainske bakkestyrkene motoffensiven i flere parallelle operasjoner ved Bakhmut i Donetsk Oblast og i vestlige Zaporizhzhia Oblast.

«De rykker frem på begge sektorer av fronten» heter det i ISW sin siste rapport.

Les alt om krigen i Ukraina her

Utslitte russere mangler ammunisjon

Den ukrainske viseforsvarsministeren Hanna Maliar Foto: Sergei Supinsky / AFP
Den ukrainske viseforsvarsministeren Hanna Maliar Foto: Sergei Supinsky / AFP

Dette bekreftes også av den ukrainske viseforsvarsministeren Hanna Maliar, skriver Ukrainska Pravda.

I tillegg har ukrainske styrker angivelig nådd et nivå som er i ferd med, eller allerede har, utlignet overtaket russerne hadde i forhold til artillerikapasitet, melder Kyiv Independent.

Det har også kommet flere meldinger om at russernes mangler ammunisjon og utstyr. Dessuten skal moralen være lav i deler av den russiske hæren. Mange har slåss i månedsvis uten å ha blitt erstattet av uthvilte reserver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har slått hull på russernes forsvarslinjer

Ifølge kilder CNN har vært i kontakt med skal ukrainske styrker ha slått hull på russernes forsvarslinjer flere steder i landets sørøstlige regioner. Det skriver både russiske og ukrainske militærbloggere.

– Det har vært noen suksesser, spesielt i retning Novodanylivka-Novoprokopivka, skriver viseforsvarsministeren Hanna Maliar på meldingstjenesten Telegram.

Hun viser spesifikt til to sørøstlige landsbyer i Zaporizjzja-regionen. Det er her ukrainske brigader presser på for å slå en kile inn i de russiske forsvarslinjene, for deretter å rykke inn og sikre områdene, før neste angrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: Her ruller de russiske soldatene unna flammene

Har blikket vendt mot Tokmak

Ifølge den ukrainske generalstaben skal fremrykkingen i hovedsak ha vært vellykket.

«Våre styrker konsoliderer posisjonene sine og påfører artilleriild mot identifiserte fiendtlige mål.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

ISW skriver at den ukrainske hæren har fokus på den strategiske byen Tokmak, som fungerer som et logistikksenter for russiske styrker med depot og jernbanetransport av – drivstoff og ammunisjon.

– De må ha kamppause

En ukrainsk soldat slipper ut en drone nær Bakhmut i Øst-Ukraina. Foto: Libkos / AP / NTB
En ukrainsk soldat slipper ut en drone nær Bakhmut i Øst-Ukraina. Foto: Libkos / AP / NTB

Den danske forsvarsanalytiker Hans Peter Michaelsen mener det nå er et konstant behov for nye soldater ved frontlinjen i Ukraina.

– Noe tyder på at Ukraina lykkes med å rotere styrkene sine i frontlinjen slik at de ikke er i kamp hele tiden. De må ha kamppause en gang i blant. Dette krever at det kommer nye soldater, for selvfølgelig er det tap med døde og sårede. Så det trengs nye soldater for å opprettholde presset på russerne i frontlinjen, sier Hans Peter Michaelsen til dansk TV 2.

Kreml strammer grepet om bloggerne

Samtidig strammer Kreml grepet om de russiske militærbloggerne. Fram til nå har de kunnet rapportere relativt fritt om bevegelsene langs den lange frontlinjen. Men den siste tiden er flere profilerte bloggere med hundretusenvis av følgere blitt arrestert.

«Russiske militærbloggere hevdet at sjefen for den 205. separate motoriserte infanteribrigaden, og en russisk militærtjenestemann på høyt nivå, beordret russisk militær kontraetterretning om å arrestere tre russiske militærbloggere som nylig har vært kritiske til det russiske forsvaret,» skriver ISW ifølge Sky News.