– Det er trolig et voksende sinne i Russland, som vi ennå ikke ser

Vladimir Putin styrer Russland med jernhånd. Spørsmålet er hva som skjer dersom Russland taper krigen, og hvordan den russiske befolkningen reagerer på de enorme tap av menneskeliv. - Konsekvensene er skumle for det russiske samfunnet nesten uansett hvordan krigen går, sier sjefsforsker ved FFI, Tor Bukkvoll.
Vladimir Putin styrer Russland med jernhånd. Spørsmålet er hva som skjer dersom Russland taper krigen, og hvordan den russiske befolkningen reagerer på de enorme tap av menneskeliv. - Konsekvensene er skumle for det russiske samfunnet nesten uansett hvordan krigen går, sier sjefsforsker ved FFI, Tor Bukkvoll. Foto: Sergei Guneyev / AP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland står overfor en nasjonalt traume som kan bli svært vanskelig å håndtere uansett utfallet av krigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mener sjefsforsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), Tor Bukkvoll.

Han tror det russiske samfunnet er blitt en trykkoker som før eller siden kan boble over og eksplodere som følge av Vladimir Putins brutale krigføring, store russiske tap, innenlands sensur og kollektiv fornekting av krigens realiteter.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina!

– Det er trolig et voksende sinne i Russland, som vi ennå ikke ser. Det henger nok sammen med den massive propagandaen, og trusselen om strenge fengselsstraffer hvis du sier noe negativt om krigen. Det blir en form for kollektiv fornektelse av det som skjer, og den kan se ut til å være betydelig utbredt. Hvis denne fornektelsen brister etter at krigen er over, er det mange russere som vil slite med å leve med dette, sier Russland-eksperten til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For grusomt å ta inn over seg krigens realiteter

Opprørspoliti arresterer demonstranter under en protest i Moskva, onsdag 21. september 2022, etter at Russlands president Vladimir Putin ga ordre om en delvis mobilisering av reservister, med umiddelbar virkning. Hundretusener av russerer rømte landet. Foto: AP
Opprørspoliti arresterer demonstranter under en protest i Moskva, onsdag 21. september 2022, etter at Russlands president Vladimir Putin ga ordre om en delvis mobilisering av reservister, med umiddelbar virkning. Hundretusener av russerer rømte landet. Foto: AP

– Men tror russerne selv på Putins narrativ og virkelighetsforståelse?

– Ja, en betydelig andel gjør nok det. Propagandaen er så sterk at det er vanskelig å stå imot. Noen ønsker kanskje å tro på det. Men hvis de ikke tror på det, er det for grusomt å ta inn over seg krigens realiteter.

– Hva hvis Russland får et regimeskifte, vil det kunne føre til positive endringer?

– Vi kan håpe at det blir det, men det er helt avhengig av hvilket regime vi får. Hvis det russiske folk får vite om det som faktisk har skjedd, kan det føre til voldsomt sinne. Ikke bare i forhold til antall døde og sårede, men også med tanke på alle de som kommer hjem med krigstraumer og kan bli voldelige. Ringvirkningene innenriks etter at krigen er over vil være store. Konsekvensene er skumle for det russiske samfunnet nesten uansett hvordan krigen går, avslutter sjefsforsker ved FFI, Tor Bukkvoll.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis du kan angripe på bakken med støtte fra lufta, blir det noe helt annet

Hvorvidt kampfly vil kunne endre maktbalansen, stiller sjefsforskeren seg mer tvilende til.

– Begge parter har et sterkt luftvern. Jeg tror derfor ikke fly sannsynligvis vil ha en større rolle i krigen enn det har hatt til nå. Effekten vil ikke være null, men den vil heller ikke være veldig stor. Dersom en av partene får luftherredømme, hvis det var mulig, ville kampfly bety enormt. Hvis du kan angripe på bakken med støtte fra lufta, blir det noe helt annet. Dersom Ukraina får MIG-fly fra Polen og Slovakia er disse mye enklere å ta i bruk da dette er fly som de er vant til fra sitt eget flyvåpen.

(Artikkelen fortsetter under video).

Video: Putin raser mot minister

– Det vil være bedre for dem å tape for Nato enn Ukraina

– Hva med Nato, er det sannsynlig at alliansen vil involvere seg sterkere i krigen, og vil det kunne eskalere til en åpen konfrontasjon med Russland?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror ikke Nato vil bli mer involvert enn de har vært hele tiden. Nato støtter Ukraina med våpen, penger og trening. Å skulle gå inn med egne styrker vil være et veldig prinsipielt skille. At Russland roper opp om krig med Nato er ikke noe nytt, det gjorde de også lenge før krigen. Det avspeiler ingen endring i virkeligheten, mener Bukkvoll, og legger til:

– Russland mener at krigen i stor grad er Vestens skyld, og at vi har lurt dem. De mener at de er i krig og konflikt med Nato. Hvis det skulle gå skeis, og Russland taper krigen, vil det være bedre for dem å tape for Nato enn Ukraina. Det handler i stor grad om prestisje, mener FFI-forskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tviler på at Kina har nok innflytelse til å få slutt på krigen

Bukkvoll tviler på at Kina sitter med jokeren for å stanse blodbadet. Han tror imidlertid Kina kan bidra til å eskalere krigen til nye høyder dersom de velger å se bort fra USAs advarsler om ikke å støtte Putins regime.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Xi Jinping var nylig i Moskva hvor landene signerte omfattende avtaler.

Les også: Tryglet Putin om hjelp – nå er nesten alle soldatene døde

– Jeg tviler på at Kina har nok innflytelse til å få slutt på krigen. Jeg tror de hverken vil si til Moskva eller Kyiv at krigen må ta slutt. Det avgjørende er om de bestemmer seg for å gi Russland våpen. Det vil selvsagt være en gamechanger. Andre tenkelige scenario er dersom støtten fra USA blir borte, eller at det finner sted en eller annen form for sammenbrudd på russisk side, sier Tor Bukkvoll.

Les også: Tidligere FSB-topp: – Putin er fryktelig redd og vet at han er i trøbbel

Video: Putin er ikke den eneste som har blitt beskyldt for å ha brukt dobbeltgjengere