Russiske eksperter tar til orde for å frigjøre Finland

Finlands president Sauli Niinisto (t.h.) og Russlands president Vladimir Putin (t.v.).
Finlands president Sauli Niinisto (t.h.) og Russlands president Vladimir Putin (t.v.). Foto: Aleksander Nemenov / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter Tyrkia godkjente Finlands Nato-medlemskap forrige uke, diskuterte eksperter på russisk stats-TV hvorvidt man burde frigjøre «broderfolket» i Finland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke stemte Tyrkias parlament for å godkjenne Finlands søknad om å bli medlem av Nato. Godkjenning av Sveriges søknad lar fortsatt vente på seg.

Da Nato-sjef Jens Stoltenberg mandag kunngjorde at Finland offisielt blir medlem av alliansen tirsdag, svarte Russland med å annonsere at de vil styrke sin militære kapasitet i nord og nordvest.

Godkjennelsens er uten tvil et stort tilbakeslag for Russland og president Vladimir Putin. Før invasjonen av Ukraina ble nettopp bekymringer for militæralliansens ekspansjon østover brukt som en unnskyldning for opprusting langs grensen.

Med Finland inn i Nato, har russiske eksperter begynt å diskutere mulighetene for å frigjøre Finland.

Det skriver Newsweek.

Hevdet Finland historisk sett tilhører Russland

Under en debatt på det russiske TV-programmet «60 minutes» på statlig russisk TV tok programleder Olga Skabejeva til orde for at Russland måtte ta grep om Finlands Nato-medlemskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun hevdet Finland historisk sett tilhørte Russland, og sa Russland måtte «frigjøre det finske broderfolket».

En av ekspertene til stede, Dmitrij Abstjalov, beskrev Finland-situasjonen som et «rot» og allerede ut av Russlands hender. Han mente også russiske styrker burde fokusere på den pågående invasjonen.

– La oss først frigjøre alt annet, og så ta oss av det finske broderfolket, sa Abstjalov.

Se video: Dette har Putin, Hitler og Stalin til felles

Sa det samme om Ukraina

Et videoklipp av seansen er oversatt og delt på Twitter-kontoen til Anton Gerashchenko, en rådgiver for Ukrainas innenriksminister.

(Artikkelen fortsetter under innlegget)

«Vær oppmerksom Finland! Russiske propagandister snakker om å ‘frigjøre det finske broderfolket’,» tvitret han.

Russland har brukt lignende retorikk rundt Ukraina , i deres forsøk på å rettferdiggjøre invasjonen av landet. Russiske myndigheter har blant annet sagt at de skal frigjøre det ukrainske folk fra de nazistiske lederne. Dette til tross for at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er jødisk.