Konservativ seier i Finland – ekspert spår kronglete regjeringsforhandlinger

Samlingspartiet-leder Petteri Orpo får en gruppeklem fra nestlederen og flere andre etter å ha erklært seier i det finske valget søndag kveld.
Samlingspartiet-leder Petteri Orpo får en gruppeklem fra nestlederen og flere andre etter å ha erklært seier i det finske valget søndag kveld. Foto: Antti Aimo-koivisto / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringsskifte og intense forhandlinger venter i Finland etter et jevnt valg, der de store høyrepartiene vant fram.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kringkasteren Yles oversikt etter at alle stemmene er telt opp, viser at Samlingspartiet blir det største partiet med 48 av 200 representanter i riksdagen. Det betyr trolig at det konservative partiets leder Petteri Orpo tar over statsministerstolen etter Sanna Marin, som med sitt SDP fikk 43 mandater.

Det er tre færre enn Sannfinnene på ytre høyre fløy, som lenge ledet stort, og var nære på å bli valgets største parti før innspurten av opptellingen.

Alle de tre største partiene gikk betydelig fram fra forrige valg, men Orpos parti økte aller mest.

– Det ble et klart valg mellom høyre og venstre. Økonomi, skillet mellom fløyene og statsministerposten dominerte det som utvilsomt ble et av de mest spennende valgene siden tidlig 70-tall, sier professor Göran Djupsund ved Kungliga Akademien i Åbo til nyhetsbyrået TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror Marin fortsetter

I Finland er det tradisjon at lederen av partiet som får størst andel av stemmene, får i oppdrag å danne regjering.

– Vi fikk det største mandatet. Vi kommer til å forhandle fram en ny koalisjonsregjering, sa Orpo da seieren var i boks sent søndag kveld.

Rundt samme tid erkjente statsminister Marin valgnederlaget. I en tale takket hun partifellene og alle som har jobbet med det finske valget. Videre gratulerte hun Samlingspartiet og Sannfinnene med valgseieren.

Djupsund er ikke i tvil om at Marin fortsetter som SDP-leder.

– Uten henne hadde nok sosialdemokratene gått kraftig tilbake i valget. I stedet gikk de fram, noe som er uvanlig for et regjeringsparti.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg gratulerer

Høyre-leder Erna Solberg var tidlig ute med å gratulere det finske søsterpartiet.

– Gratulerer til Petteri Orpo og vennene våre i Kokoomus! Harde forhandlinger er i vente, men seieren var viktig. Vi er klare til å fortsette det verdifulle samarbeidet vårt med en ny regjering, skrev hun på Twitter søndag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store forskjeller

Tradisjonen i Finland er at regjeringer dannes på grunnlag av brede flertall fra både høyre og venstre, men dette valget kan markere begynnelsen på en blokkpolitikk. Årsaken er at Marin har stengt døra for samarbeid med Sannfinnene og dets leder Riikka Purra.

– Og nå starter problemene, ifølge Djupsund.

Professoren tror regjeringsforhandlinger mellom Samlingspartiet og Sannfinnene blir vanskelige.

– Samlingspartiet ser behov for arbeidsinnvandring. Det er noe Sannfinnene går hardt imot, sier han.

– Partiveteranene liker det ikke

Centeret, som ble valgets fjerde største parti, og som er med i den avtroppende regjeringen, har antydet at partiet motsetter seg å være del av en regjering ledet av Samlingspartiet.

– Det varslet partileder Annika Saarikko allerede på valgnatten, påpeker Djupsund.

– I tillegg vil heller ikke Svenska folkpartiet, som også har samarbeidet med Marin, være med i en høyreregjering. Men det er det mange partiveteraner som ikke liker, fortsetter professoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens de tre største partiene opplevde økende oppslutning i valget, gikk alle de mellomstore partiene – Centern, Vänsterförbundet, Gröna forbundet og Svenska folkpartiet – tilbake.

Nato og Russland

Det venter altså tøffe forhandlinger for at Orpo skal få de nødvendige 101 mandatene for å få flertall i riksdagen.

– Men de blir nok ferdige før sommeren. Kabalen bør helst være klar allerede i mai, sier Djupsund.

Samtidig som Oropo må i gang med forhandlinger, vil Finland formelt bli medlem av forsvarsalliansen Nato. Dette spørsmålet var ikke sentralt i valgkampen, siden det i dag er bred politisk enighet om Nato-medlemskapet.