Nyhetsbyrå: Russland vil styrke militær kapasitet i nordvest som svar på finsk Nato-medlemskap

Nato-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB
Nato-sjef Jens Stoltenberg. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland vil styrke sin militære kapasitet i nord og nordvest som svar på Finlands innlemmelse i Nato, ifølge nyhetsbyrået Ria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er viseutenriksminister Aleksandr Grusjko som opplyser dette til det russiske nyhetsbyrået.

– Vi vil styrke vårt militære potesiale i vestlig og nordvestlig retning. Dersom styrker og ressurser fra andre Nato-land blir utplassert i Finland, vil vi gå til ytterligere skritt for å sikre Russlands militære sikkerhet, sier Grusjko til Ria mandag.

Finland og Sverige søkte om å bli Nato-medlemmer etter Russlands invasjon av Ukraina i fjor. Mandag kunngjorde Nato-sjef Jens Stoltenberg at Finland offisielt blir medlem av alliansen tirsdag.

Finland har Europas lengste landegrense mot Russland, 1.340 kilometer. Med Finland som Nato-medlem, har alliansen nærmest doblet sin grense mot Russland.

– Historisk uke

– Dette er en historisk uke, sa Stoltenberg da han presenterte nyheten på en pressekonferanse i Brussel mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyheten bekreftes også av Finlands presidentkontor. Samme dag som finnene blir medlem, møtes forsvarsalliansens utenriksministre i den belgiske hovedstaden.

– I morgen vil vi ønske Finland velkommen som det 31. Nato-medlemmet. Det vil gjøre Finland tryggere og vår allianse sterkere. Vi vil heise det finske flagget for første gang her på Nato-hovedkvarteret, sier Stoltenberg.

Niinstö reiser ned

Han legger til at dette også vil styrke sikkerheten til Sverige, selv om landet ennå ikke er formelt medlem av Nato.

Det er Finlands president Sauli Niinistö som deltar i den offisielle tiltredelsesseremonien i Natos hovedkvarter, opplyser hans eget kontor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag forrige uke fikk finnene ja fra Ungarns nasjonalforsamling, og torsdag fulgte Tyrkia etter. Dermed har samtlige 30 medlemsland i Nato godkjent Finlands søknad.

Stoltenberg peker på at Finlands tiltredelsesprosess er den raskeste i Natos historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelig prosess

Finnene og Sverige snudde i Nato-spørsmålet etter Russlands invasjon av Ukraina i februar i fjor. De to landenes søknader ble akseptert under Nato-toppmøtet i Madrid i juni og har siden i tur og orden blitt ratifisert av medlemslandenes nasjonalforsamlinger.

I Ungarn og Tyrkia har prosessen imidlertid blitt trenert, og Tyrkia har stilt en rekke krav til de nordiske landene. Blant annet krever tyrkerne at Sverige må utlevere en rekke personer med tilknytning til kurdiske organisasjoner og Gülen-bevegelsen.

I midten av mars sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at han var rede til å slippe inn Finland, men ikke Sverige.

– Sverige svært integrert

På mandagens pressekonferanse ble Stoltenberg spurt om han er skuffet over at Sverige ikke blir med samtidig.

– Jeg er helt overbevist om at også Sverige snart blir medlemmer, sier Nato-sjefen og understreker at han vil jobbe hardt for å få svenske inn i alliansen.

Selv om Sverige fortsatt står på utsiden som følge av Ungarn- og Tyrkia-nei, mener Stoltenberg at svenskene allerede er «svært integrert i Nato».