ISW: Vladimir Putin kan ha overvurdert det russiske militærets egne evner igjen

– Russiske styrkers kulminasjon kan da skape gunstige forhold for ukrainske styrker å utnytte i sin egen motoffensiv på senvåren eller sommeren 2023 etter å ha innlemmet vestlige tankleveranser, skriver tankesmia Institute for the study of war.
– Russiske styrkers kulminasjon kan da skape gunstige forhold for ukrainske styrker å utnytte i sin egen motoffensiv på senvåren eller sommeren 2023 etter å ha innlemmet vestlige tankleveranser, skriver tankesmia Institute for the study of war. Foto: Efrem Lukatsky / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finner ingen bevis for at russiske styrker har gjenopprettet tilstrekkelig kampkraft til å bryte gjennom Ukrainas styrker på østflanken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyheten om at Russland kan være i ferd med å bygge opp en styrke bestående av en halv million mann under våpen, har vakt oppsikt.

Dersom tallet medfører riktighet vil det kunne utgjøre en formidabel trussel. Russland mobiliserer nå for fullt, og det produseres våpen og ammunisjon i stor skala.

Les alt om krigen i Ukraina

Likevel er det reist tvil om de nye rekruttenes evne til å slåss. det er rapportert om kaos under den russiske mobiliseringen, og det er også usikkert om det er nok våpen til alle.

Stor tap blant Putins offiserer

I tillegg er et stort antall offiserer drept i den snart ett år lange krigen. Mange av Russlands beste kampavdelinger har måttet ta betydelige tap, og Russlands kampevne er kraftig svekket.

Nå prøver Putin og hans generaler å komme på offensiven igjen. Det skjer etter at Ukraina har gjenerobret landområder, mens russerne i stor grad har stått på stedet hvil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainernes kampvilje og moral har overrasket en hel verden, inkludert russerne. Nå legger Putin alt han har tilgengelig for å oppnå seier i Øst-Ukraina. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har nylig advart mot at Russland fortsatt har ambisjoner om ta kontroll over hele Ukraina.

Lite sannsynlig at Russland vil lykkes med ny storoffensiv

Den amerikanske tenketanken Institute for the study of war (ISW ) er imidlertid ikke overbevist om at Putins krigsplaner lar seg gjennomføre. Tvert imot mener de det er lite sannsynlig at Russland vil lykkes med den varslede storoffensiven som er ventet å starte i februar eller mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Putin kan ha overvurdert det russiske militærets egne evner igjen, slik ISW tidligere har vurdert. ISW har ikke observert noen bevis for at russiske styrker har gjenopprettet tilstrekkelig kampkraft til å beseire Ukrainas styrker i det østlige Ukraina, skriver ISW i sin siste krigsanalyse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Ukrainas president Volodymyr Zelensky under et tidligere besøk i den gjenerobrede byen Izyum i Kharkiv-regionen. Foto: Str / AFP
Ukrainas president Volodymyr Zelensky under et tidligere besøk i den gjenerobrede byen Izyum i Kharkiv-regionen. Foto: Str / AFP

Russland har gitt ordre om mobil-nekt

Ifølge ukrainsk etterretning skal Russlands president ha beordret det russiske militæret til å erobre Donetsk- og Luhansk-oblastene innen mars 2023. Da har Putins styrker det travelt.

Russiske styrker skal være i ferd med å omplasserer ytterligere uspesifiserte angrepsgrupper, enheter, våpen og militært utstyr til uspesifiserte områder i det østlige Ukraina, sannsynligvis i Luhansk Oblast-området.

Andre tegn som tyder på at russerne har en større operasjon på gang er rapporter om at den eneste mobilcelletjenesteleverandøren i den russisk-okkuperte Luhansk Oblast vil suspendere all mobilinternettdekning i Luhansk Oblast fra og med 11. februar. Det skjer etter ordre fra det russiske departementet for digital utvikling, kommunikasjon og massemedier.

– Russiske styrkers kulminasjon kan skape gunstige forhold for ukrainske styrker

Russiske soldater bruk av mobiltelefoner har tidligere avslørt russiske styrkers posisjoner, noe som har gjort det mulig for ukrainske styrker å slå til med overraskelsesangrep med store russiske tap. Dette ønsker russiske generaler å hindre at skjer igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ISW har tidligere vurdert at en stor russisk offensiv før april 2023 sannsynligvis vil kulminere for tidlig i løpet av vårregnsesongen i april, kanskje tidligere, før den oppnår operasjonelt signifikante effekter.

– Russiske styrkers kulminasjon kan da skape gunstige forhold for ukrainske styrker å utnytte i sin egen motoffensiv på senvåren eller sommeren 2023 etter å ha innlemmet vestlige tankleveranser, skriver tankesmia.

Video: Har observert mistenkelig russisk skip utenfor USA