Ukraina har tatt i bruk et nytt, selvutviklet laservåpen: – Jeg tenkte «hva i helvete»

– Det er ukrainernes eget våpen. Det er noe de produserer selv. Her er det et annet stridshode som monteres enn når det skal treffe stridsvogner. Dette eksploderer som en vanlig bombe, som en håndgranat, forklarer den danske majoren Karsten Marrup. (Skjermdump fra sosiele medier)
– Det er ukrainernes eget våpen. Det er noe de produserer selv. Her er det et annet stridshode som monteres enn når det skal treffe stridsvogner. Dette eksploderer som en vanlig bombe, som en håndgranat, forklarer den danske majoren Karsten Marrup. (Skjermdump fra sosiele medier)

«Dødsstrålen» kan drepe på fem kilometers avstand.

Våpenet skal være ekstremt vanskelig å forsvare seg mot. Det kan avfyres på opptil en halv mils avstand. Presisjonen skal være svært høy.

– Våpenet har en rekkevidde på fem kilometer i dagslys. Og den styres av en laser, så den treffer ekstremt presist, sier Karsten Marrup, major og leder for Senter for luft- og romoperasjoner ved Forsvarsakademiet i Danmark, til bt.dk.

– Jeg har ikke sett noe lignende på slagmarken

Han har studert videoer på sosiale medier som viser det nye våpenet i aksjon.

– Jeg tenkte også «hva i helvete er det» da jeg så det første gang. Jeg har ikke sett noe lignende på slagmarken i Ukraina. Jeg har kommet til at det er et Stugna-P panservåpen, som med et annet stridshode kan brukes til å treffe personell. Det er ekstremt vanskelig å forsvare seg mot, forklarer Karsten Marrup.

Les alt om krigen i Ukraina

På videoer, som er delt med flere hundre tusen følgere, kan man se en rekke russiske soldater operere i felt og grøntområder. Plutselig blir soldatene rammet. Når målet treffes utløses en eksplosjon etterfulgt av en lang røyksøyle.

På en av tekstene til videoene står det skrevet: «Ødeleggelse av russere med dødsstråle».

– Det er ukrainernes eget våpen. Det er noe de produserer selv

Etter at danske eksperter har analysert videoene har de kommet til at våpenet består av et utskytningsrør med laserstyrte missiler. Normalt brukes antitankmissilet Stugna-P til å slå ut russiske stridsvogner. Men på videoene ser det ut til at missilet er modifisert til å eliminere større grupper av soldater.

– Det er ukrainernes eget våpen. Det er noe de produserer selv. Her er det et annet stridshode som monteres enn når det skal treffe stridsvogner. Dette eksploderer som en vanlig bombe, som en håndgranat, forklarer Karsten Marrup til den danske nyhetsavisen.

Ukrainske styrker har også tidligere tatt i bruk egenutviklet teknologiske løsninger på gamle våpen i krigen mot Russland, og modifisert disse for å ramme russerne militært.

Lurer russerne med falske kopier

The Washington Post har tidligere avslørt at Russland brukte noen av sine mest kostbare og avanserte missiler på å slå ut ukrainske kopier av det amerikanske rakettsystemet HIMARS-kopier, som var laget i tre.

Det amerikanske flymagasinet Aviation Week har avslørt at ukrainske styrker har fått utstyr fra USA som kan etterligne militære angrep. På den måten kan de lure og avlede russiske piloter ved å gjøre deres sensorer mindre pålitelige og skape et militært overtak.