Utskjelt russisk politiker har meldt seg som frivillig ved fronten

Den russiske politikeren Maksim Vasiljev fikk mye hets etter en luksusferie i Mexico.
Den russiske politikeren Maksim Vasiljev fikk mye hets etter en luksusferie i Mexico. Foto: Skjermdump / Vkontakte / Maksim Vasiljev

Den russiske politikeren Maksim Vasiljev fikk mye hets da han nyttårshelgen delte bilder og videoer av seg selv på luksusferie. Han sa til slutt fra seg sitt politiske verv. Nå har han meldt seg som frivillig til fronten.

Å reise på luksusferie som politiker mens landet ditt er i krig har vist seg å være en dårlig idé i Russland.

Det fikk blant annet Maksim Vasiljev, tidligere nestleder i det regionale parlamentet i Kursk-regionen, kjenne.

Les alt om Ukraina-krigen her!

«Tidligere nestleder» ble han nemlig etter at hans ferietur til Mexico skapte furore i Russland.

Nå har Vasiljev meldt seg som frivillig ved fronten i Ukraina-krigen. Men hevder det ikke har noe med kritikken å gjøre.

– Planlagt i fjor

Det er dansk TV2 som omtaler saken.

– Jeg går til fronten for den militære spesialoperasjonen (Russlands betegnelse for krigen, journ.anm.) som frivillig, men uten våpen i hendene, sier Vasiljev til det russisk-statlige nyhetsbyrået RIA Novosti onsdag.

Ifølge Vasiljev var turen over grensen til fronten planlagt i fjor, og hadde ingenting med ferieskandalen å gjøre.

I en video publisert av Maksim Vasiljev ser vi han ikledd varme klær og kamuflasjebukse. Foto: Skjermdump / Vkontakte / Maksim Vasiljev
I en video publisert av Maksim Vasiljev ser vi han ikledd varme klær og kamuflasjebukse. Foto: Skjermdump / Vkontakte / Maksim Vasiljev

I en video Vasiljev selv har delt på sosiale medier kan man se ham ha på seg en varm jakke og kamuflasjebukser mens han forklarer at han hjelper det russiske militæret med noen oppgaver.

Det russiske Telegram-mediet Ostorozhno Novosti skriver imidlertid at Vasiljev ikke befinner seg ved fronten, men i en av grenseregionene.

Ble truet med «Wagners slegge»

Vasiljev var ikke alene om å motta kritikk etter å ha delt bilder og videoer fra luksusferiene sine.

Ferieskandalene gjorde i januar til at flere russiske regioner nå nekter lokalpolitikere å reise til utlandet.

I Vasiljevs tilfelle var det særlig en video fra en strandbar i Mexico som skapte reaksjoner. Med en drink og masse reker på et fat hilste den tidligere politikeren følgerne sine hjem på denne måten:

– Mye penger! Mye godt humør! Godt nytt år!

Andrej Turtsjak, nestleder i det russiske føderasjonsrådet og partisekretær i partiet Forent Russland, gikk hardt ut mot Vasiljev på grunn av videoen:

– Ingen ære, ingen verdighet, ingen hjerne, skrev han på Telegram.

Turtsjak rådet Vasiljev til å trekke seg fra partiet og gi fra seg sine politiske verv. Han gikk så langt som true med «Wagners slegge» om det trengtes overtalelse.

«Wagners slegge» er en henvisning til den beryktede leiesoldatgruppen Wagner-gruppen, som det ryktes dreper desertører med en slegge.

I slutten av januar valgte Maksim Vasiljev å trekke seg som nestleder i det regionale parlamentet i Kursk-regionen.