Ukrainas generalstab: Russland har mistet nærmere 100.000 soldater

En ukrainsk soldat hjelper sin sårede medsoldat mens militærkjøretøyer beveger seg i det frigjorte territoriet i Kharkiv-regionen, Ukraina, mandag 12. september 2022. Under en ukrainsk lynoffensiv ble store russiske styrker utmanøvrert og påført store tap. I tillegg ble store mengder militært materiell ødelagt eller erobret.
En ukrainsk soldat hjelper sin sårede medsoldat mens militærkjøretøyer beveger seg i det frigjorte territoriet i Kharkiv-regionen, Ukraina, mandag 12. september 2022. Under en ukrainsk lynoffensiv ble store russiske styrker utmanøvrert og påført store tap. I tillegg ble store mengder militært materiell ødelagt eller erobret. Foto: Kostiantyn Liberov / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

De russiske tapene fortsetter med uforminsket styrke. Ifølge det ukrainske militæret mister Vladimir Putins hæravdelinger opptil 500 soldater hver eneste dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er enorme tap for en moderne hær. Jeg kan ikke engang huske sist gang det var slike tap, bortsett fra andre verdenskrig.

Det sier en talsperson for den østlige grupperingen av de væpnede styrker i Ukraina, Serhii Cherevatyi, til Ukrinform.

Det er i disse områdene, spesielt rundt byen Bakhmut, at de hardeste kampene raser. Også på ukrainsk side skal tapene være store, men ikke på langt nær så massive som på russisk side.

Mens Ukraina fortløpende publiserer tapstall, er Kreml tilbakeholden og har knapt kommet med nye oppdateringer siden invasjonen startet.

Putin bruker «kjøttkvern-taktikk»

Måten Russland kjemper på i Luhansk og Donetsk beskrives som en «kjøttkvern-taktikk». Ifølge Ukrainas forsvarssjef, Oleksij Reznikov, kaster Kreml inn så mange soldater som mulig i kampene for å prøve å vinne slagene gjennom å oppnå tallmessig overlegenhet, skriver The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les alt om krigen i Ukraina her!

Mobiliserte styrker med minimal opplæring og kamperfaring sendes som fortropper for å lokalisere ukrainske posisjoner slik at russisk artilleri kan bombe disse. Samtidig blir de mobiliserte soldatene et lett bytte for de ukrainske forsvarsstillingene.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har flere ganger uttalt at Putin og Russland er villige til å tåle store tap, og at russerne ikke lar seg stanse av at titusenvis av deres egne landsmenn ofres på slagmarken.

Putin sa rett før helgen at Russland er innstilt på en langvarig krig. Det vil trolig bety nye titusener av døde soldater og sivile.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Wagner-gruppen sender mange uerfarne rett i døden

Russlands president Vladimir Putin er villig til å la titusenvis av sine egne landsmenn dø på slagmarken i Ukraina. Foto: Alexei Nikolsky / AP
Russlands president Vladimir Putin er villig til å la titusenvis av sine egne landsmenn dø på slagmarken i Ukraina. Foto: Alexei Nikolsky / AP

Wagner-gruppen skal også benytte seg av en taktikk der blant annet tidligere straffedømte og andre rekrutterte soldater blir sendt i fronten, og hvor de knapt har en sjanse til å overleve.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Wagner har de siste månedene utviklet offensive taktikker for å bruke et høyt antall dårlig trente straffedømte, skriver britisk etterretning i en ny oppdatering.

På den måten sparer de de beste styrkene, mens de ofrer soldater som Wagner-ledelsen mener er mindre verdifulle. De som nekter å adlyde ordre risikerer å bli henrettet eller utsatt for ydmykende avstraffelser.

Ifølge den ukrainske generalstaben er Russlands tap på slagmarken nå så høye at det nærmer seg 100.000 falne soldater, skriver Kyiv Independent.

Per 18 . desember skal russerne ha mistet til sammen 98.280 soldater i Ukraina siden invasjonen startet 24. februar. I tillegg til de drepte kommer soldater som er såret, tatt til fange, har desertert eller er savnet.

Nær 6000 russiske stridsvogner ødelagt

I tillegg til det enorme antall falne skal russerne ha mistet mye militært materiell: 2987 stridsvogner, 5963 pansrede kampvogner, 4579 kjøretøy og drivstofftanker, 1948 artillerisystemer, 410 rakettsystemer med flere utskytninger, 211 luftvernsystemer, 281 droner, 1 fly, 4 droner, 29 fly og 16 båter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse tallene er ikke bekreftet fra uavhengige kilder. I begynnelsen av november uttalte USAs forsvarssjef, general Mark Milley, at mer enn 100.000 russiske soldater er døde eller såret siden invasjonen, og at tapstallet for Ukraina trolig er omtrent det samme, skriver Business insider.

I tillegg er mange tusen ukrainske sivile er også drept av russisk bomer, kamphandlinger eller er tatt som fanger.