Nå har svenskene våknet opp: Mer enn 27.000 frivillige vil forsvare Sverige

Sverige har intensivert øvelsesaktiviteten etter at Russland invaderte Ukraina. På bildet er enheter fra nødetatene på øvelse sammen med det svenske Hemvärnet som et ledd i å styrke beredskapen i totalforsvaret av Sverige.
Sverige har intensivert øvelsesaktiviteten etter at Russland invaderte Ukraina. På bildet er enheter fra nødetatene på øvelse sammen med det svenske Hemvärnet som et ledd i å styrke beredskapen i totalforsvaret av Sverige. Foto: Försvarsmakten
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den alvorlige sikkerhetssituasjonen i Europa har fått svenske menn og kvinner til å reagere spontant. Nå er det kø for å bidra i det svenske Hemvärnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigsfrykten er i ferd med å vekke Sverige. Nå melder tusenvis av svensker seg til tjeneste for å kunne bidra med våpen i hånd dersom det blir en skarp situasjon.

– Det store antallet søknader viser stort engasjement og sterk vilje til å forsvare samfunnet. Det er veldig positivt, sier Peter Öberg, avdelingsleder for Rikshemvärnsavdelningen, til Försvarsmakten.

Skremt av Putins angrepskrig – vil inn i Nato

Sverige har sammen med Finland søkt om medlemskap i Nato etter å ha vært alliansefri i mer enn 200 år. Årsaken er Putins brutale angrepskrig mot Ukraina.

Svenske myndigheter tar ikke lenger sjansen på å stå alene, og søker seg derfor inn i Nato-fellesskapet hvor 30 land står sammen om felles forsvar.

Foreløpig har Tyrkia og Ungarn nektet å gi Sverige og Finland medlemsstatus, men forhandlingene pågår fortsatt.

Samtidig øver svenske styrker sammen med allierte. Flere Nato-land, deriblant USA, Storbritannia og Norge har gitt Sverige sikkerhetsgarantier dersom de angripes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omdirigerer styrker – forsterker utsatte posisjoner

I mellomtiden har alarmen gått i Sverige. Beredskapsnivået er hevet, totalforsvaret er drillet og svenske styrker er omdirigert for å forsvare områder som anses som sårbare, for eksempel øya Gotland i Østersjøen.

At forsvarsviljen i den svenske befolkningen er intakt, kommer det nå tydelige signaler på. Sverige har, i likhet med Norge og flere andre europeiske land, nedskalert forsvaret over flere år.

Nå som sikkerhetssituasjonen er betydelig skjerpet, er behovet for personell økende. Sverige har derfor varslet en storstilt oppgradering av det svenske forsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi forstår at det kan føles frustrerende

Men økt fokus på forsvar er ikke helt uproblematisk. Det svenske Hemvärnet jobber nå på høygir for å kunne ta imot de mange som ønsker å bidra i forsvaret av Sverige.

– Det er en utfordring å håndtere søknadene så raskt vi ønsker. Vi forstår at det kan føles frustrerende når prosessen tar tid eller hvis man ikke får plass i sikkerhetsenhetene i Hemvärnet, sier avdelingsleder for Rikshemvärnsavdelningen, Peter Öberg.

Mer enn 27.000 svenske statsborgere har hittil meldt seg frivillig til Hemvärnet. Det er like mange som ti normalår. Det svenske forsvaret har satt flere titalls ekstra medarbeidere på jobben med å håndtere den eksplosive veksten i antall frivillige.

Video: Slik kan Russland invadere Gotland