Zelenskyj bønnfaller verden om å ikke «gi etter for Putins atomkrig-utpressing»

Volodymyr Zelenskyj tror ikke Putin mener alvor med sin atomvåpen-trussel. Nå ber han verden om å ikke la seg skremme til å tie.
Volodymyr Zelenskyj tror ikke Putin mener alvor med sin atomvåpen-trussel. Nå ber han verden om å ikke la seg skremme til å tie. Foto: AFP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber verdensledere om å fordømme Russlands beslutning om å annektere store deler av Ukraina. Samtidig ber han landene om å ikke la seg skremme av Putins atomtrusler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var under en videooverført tale til Lowy Institute i Sydney torsdag at Volodymyr Zelenskyj kom med en klar og tydelig oppfordring til Australia og verden forøvrig. Australia vedtok nylig å bidra med mer våpen og materiale til de ukrainske styrkene, men denne gangen er det diplomatisk støtte presidenten ber om, skriver The Guardian.

Neste uke skal FNs generalforsamling stemme over en resolusjon om å fordømmer Russlands annektering av fire områder i Ukraina. Onsdag undertegnet Putin loven som fullfører annekteringen av Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja-regionene til Russland.

Zelenskyj: Putin overlever ikke dette

Per i dag kontrollerer Russland bare deler av territoriet i de fire aktuelle ukrainske fylkene. Nå ber Zelenskyj Australia om å sørge for at avstemning blir «så enstemmig som mulig».

– Jeg ber Australia om å bruke innflytelsen landet har til å sørge for at så få land som mulig velger å stemme nøytralt, sa Zelenskyj i talen til Lowy Institute.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han frykter at dersom oppslutningen er svak, så vil Putin kunne bruke dette som grunnlag for å ture frem med langt mer voldsom kraft. Den russiske presidenten har sverget å ta i bruk alle mulige midler, og utelukker ikke bruk av taktiske atomvåpen. Zelenskyj ber verden om å ikke la seg skremme av atom-trusselen.

– Putin vet at dersom han skulle velge å gå til atomangrep, så vil aldri verden tilgi dette. Han er fult klar over at dersom han tar i bruk atomvåpen, så er det en avgjørelse han ikke kommer fra i live, sier Zelenskyj.

(Fortsetter under bildet)

Zelenskyj tar en titt på et kart under et besøk til en ukrainsk front i Dnipro i Ukraina. Foto: AFP/NTB
Zelenskyj tar en titt på et kart under et besøk til en ukrainsk front i Dnipro i Ukraina. Foto: AFP/NTB

Ønsker at Kreml skal bli tatt på senga

Han ber Australia gå i bresjen for enda strengere sanksjoner, og å innføre dem så raskt at Kreml «ikke har sjans å forberede seg før de treffer». Samtidig kjemper ukrainske styrker for å gjenerobre områdene øst i landet, kvadratmeter for kvadratmeter. Ifølge Zelenskyj har ikke russerne sjans om å tviholde på de okkuperte områdene de fremdeles har.

– De er i stand til å drepe, men de er ikke i stand til å berge sitt eget liv, sier Zelenskyj.