Ekspert om Putins siste ord: – Han gambler

Russlands president Vladimir Putin varslet  «delvis mobilisering» i en TV-sendt tale onsdag morgen.

Russlands president Vladimir Putins tale om delvis mobilisering og trusler om atomvåpen har blitt møtt med sjokk og fordømmelse i vesten. Dansk ekspert henger seg opp i talens siste setning.

– Jeg har troen på deres støtte, avsluttet Vladimir Putin den TV-sendte talen som ble publisert onsdag morgen.

Den setningen forteller sier mye om hvor desperat den russiske presidenten har blitt, mener Jonas Gejl Kaas, forsker i russisk utenriks– og sikkerhetspolitikk og maktbruk til danske B.T.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

– Det er en erkjennelse av at nå legger han en større del av sin, og Russlands skjebne i de innkalte og befolkningens hender. Han spør; Vil dere bære den?, sier forskeren ved Aarhus universitet til den danske avisen.

Krigen rykker inn i 300.000 hjem

Putin varslet i talen en delvis mobilisering for å få flere styrker inn i krigen i Ukraina. Det skal være snakk om 300.000 reservestyrker som skal innkalles. Talen ble møtt av unison fordømmelse av vestlige land.

– Nå rykker krigen inn i 300.000 russere, og deres pårørendes hjem. Og det tenker jeg er en gambling, men det er også en sjanse han må ta. Det blir en prøveballong for russernes egentlige støtte til krigen. Så er spørsmålet om den er så stor og standhaftig som Putin har forventet.

Onsdag kveld kom det meldinger om protester og demonstrasjoner i minst 38 russiske byer, ifølge Menneskerettighetsorganisasjonen OVD-Info. Over 1000 personer skal være pågrepet av politiet.

Tre punkter blir avgjørende

Ifølge den danske forskeren er det tre punkter som blir avgjørende fremover. Dukker det opp reservister frivillig, eller må de dras ut av hjemmene sine? Vil det komme mer synlige protester på krigen, og er det i det hele tatt nok russisk krigsmateriell igjen til så mange ferske soldater?

Demonstrasjonene onsdag kveld skal være de største i Russland siden protestene rett etter invasjonen av Ukraina i februar.

– Vi har ikke sett slike demonstrasjoner i russiske byer de siste fem- seks månedene fordi folk har vært redde for å bli pågrepet, og det er det som skjer nå, forklarer Sky News-journalist Diana Magnay, som er til stede i Moskva.