Russisk ambassadør: Send nordkoreanere inn i Ukraina

Store deler av Donbas ligger i ruiner. Nå foreslår Russlands ambassadør til Nord-Korea å sende nordkoreanske arbeidsfolk inn i regionen.
Store deler av Donbas ligger i ruiner. Nå foreslår Russlands ambassadør til Nord-Korea å sende nordkoreanske arbeidsfolk inn i regionen. Foto: Aris Messinis / AFP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands ambassadør til Nord-Korea Alexander Matsegora hevder at landet har en rekke økonomiske ess i ermet i møte med lammende sanksjoner. En av dem er nordkoreanske arbeidsfolk, som han mener kan hjelpe til med å gjenreise Donbas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske ambassadøren foreslår å sende nordkoreanske arbeidere innen bygg og anlegg inn i Donbas for å gjenreise området etter en eventuell full russisk okkupasjon av regionen, skriver The Guardian.

– Dette er godt kvalifiserte hardtarbeidende folk som er i stand til å jobbe under svært krevende forhold. De vil kunne gjenreise Donbas, sier Matsegora til NK News, et amerikansk nettsted som gir nyheter og analyser om Nord-Korea.

Anser Donbas som uavhengig stat

Ifølge Matsegora er det stort potensiale for et stort og tett økonomisk samarbeid mellom Nord-Korea og den russisk-erklærte republikken Donbas. Russland anser, med støtte fra Nord-Korea, Donbas som en uavhengig stat, fraskilt fra Ukraina. Den vestlige verden sier seg ikke enig i dette.

Nord-Koreas støtte til Russland har resultert i at Ukraina har kuttet alle diplomatiske bånd til det asiatiske landet, som de mener undergraver landets integritet og suverenitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge den ukrainske utenriksministeren er Russlands forsøk på å knytte tettere bånd med Nord-Korea utelukkende et tegn på hvor isolert supermakten er.

– Russland står omtrent igjen uten allierte, bortsett fra land som er totalt avhengig av dem, enten politisk eller økonomisk, sier Dmytro Kuleba.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba. Foto: Kay Nietfeld / Reuters/NTB
Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba. Foto: Kay Nietfeld / Reuters/NTB

FN-sanksjoner skaper trøbbel

Nord-Korea har i mange år tjent godt på å sende folk ut av landet for å arbeide i andre land. Da FN-sanksjonene tilknyttet landets atomprogram trådte i kraft i 2019, var Nord-Korea pålagt å trekke tilbake alle utenlandske arbeidere. Ifølge The Guardian skal mange av dem likevel ha fortsatt å jobbe i Russland, Kina, Laos og Vietnam. Dersom Nord-Korea sender arbeidere inn i Donbas vil dette være i strid med FN-sanksjonene.

Matsegora vedkjenner at sanksjonene vil gjøre det vanskeligere å etablere et fungerende handelsforhold mellom Nord-Korea og Donbas, selv om han mener at en etablering av et slikt forhold ikke burde være lovstridig.