Grusomhetene i Butsja:Tenåringen Yura ble vitne til at faren ble henrettet – overlevde ved å spille død

Yura Nechyporenko (15) legger blomster på graven til faren. Nå har pappa omsider fått en ordentlig grav.
Yura Nechyporenko (15) legger blomster på graven til faren. Nå har pappa omsider fått en ordentlig grav. Foto: Petros Giannakouris / AP/NTB

Butsja ble det første møte verden fikk med grusomhetene i Ukraina. Drepte mennesker kneblet med hendene på ryggen lå strødd i gatene. En av de som overlevde mot alle odds er nå 15 år gamle Yura Nechyporenko.

Bildene sjokkerte en hel verden. Mens alles øyne var rettet mot de store byene og hovedstaden Kyiv, foregikk det utenkelige grusomheter i de mange små forstedene rundt millionbyen. FN hadde gått ut med advarsler om at krigsforbrytelser trolig går verden hus forbi i tåkeheimen etter de russiske missilene. Så kom beviset.

Da russiske styrker begynte å trekke seg ut av Butsja, gikk ukrainske myndigheter inn. Synet som møtte dem var forferdelig. Lik etter lik ble funnet liggende i gatene, med hendene bundet på ryggen og ett skudd mot hodet. De fleste var sivile, og hadde tilsynelatende blitt henrettet.

Ble vitne til at faren ble drept

En av de som overlevde var Yura, som var 14 år da russiske styrker rykket inn i Butsja i slutten av janaur. Gutten, som siden har rukket å fylle 15 år, ble vitne til at faren ble drept rett foran øynene hans.

Yura og faren hans var på sykkeltur for å se til en nabo da de kom over en russisk soldat. På syklene hadde de knyttet hvite tørklær, for å vise at de kun hadde fredelige intensjoner.

– Vi kom syklende opp denne gata, sier Yura til journalisten fra Associated Press. Han har tatt nyhetsbyrået med til stedet hvor han for få uker siden hadde kjempet for livet.

– Den russiske soldaten kom plutselig rundt hjørnet, med våpenet rettet mot bakken. Idet han så oss løftet han våpenet og siktet rett på oss, forteller Yura.

(Saken fortsetter under bildet).

Yura tror genseren reddet ham. Den alt for store genseren gjorde at soldaten overvurderte størrelsen til gutten og bommet da han skjøt i retning tenåringen. Foto: Emilio Morenatti / AP/NTB
Yura tror genseren reddet ham. Den alt for store genseren gjorde at soldaten overvurderte størrelsen til gutten og bommet da han skjøt i retning tenåringen. Foto: Emilio Morenatti / AP/NTB

Overlevde ved å spille død

Før de rakk å forklare hvilket ærend de var ute på, ble Yuras far skutt. Tenåringen løftet hendene i været samtidig som den russiske soldaten vendte våpenet mot ham.

Kulen fløy forbi hodet hans og sneiet tommelen hans. Yura var snartenkt og latet som at han gikk i bakken som følge av skuddet. Mens han lå der musestille og spilte død, hørte han at faren kjempet for livet rett ved siden av ham.

Yura ble liggende på fortauet i flere minutter, livredd for å bevege seg. Da han var sikker på at soldaten var borte, løp han for livet. Han spurtet til barnehagen like i nærheten, hvor andre innbyggere hadde søkt tilflukt. De stelte såret hans, men klarte ikke overbevise Yura om å bli værende i barnehagen. Han ville hjem.

Da han ankom hjemmet sitt ringte han politiet, men fikk beskjed om at området var under russisk kontroll, og dermed ute av deres hender. Ambulansearbeiderne sa det samme.

(Saken fortsetter under bildet).

Yura fikk hjelp av onkel Andriy Nechyporenko. Først begravde de Yuras pappa i hagen, før han omsider nå har fått et siste hvilested. Foto: Petros Giannakouris / AP/NTB
Yura fikk hjelp av onkel Andriy Nechyporenko. Først begravde de Yuras pappa i hagen, før han omsider nå har fått et siste hvilested. Foto: Petros Giannakouris / AP/NTB

Begravde pappa i hagen

Yura skjønte at det ikke var hjelp å få, og dro ut for å hente faren sin. Med hjelp fra onkel Andriy Nechyporenko fikk han fraktet faren hjem til huset deres i en trillebår, og begravet ham i hagen. Dagen etter flyktet Yura og resten av familien fra Butsja.

I år måtte Yura fylle 15 år uten pappaen sin. Normalt ville faren ha stelt i stand med grillparty i hagen hvor han i år ble begravet. Men for Yura er frykten like reell nå, som det den var for noen uker siden.

– Krigen er ikke over, og et annet sted i Ukraina er det noen som blir torturert og drept akkurat nå, sier Yura.

Drapet på Yuras far er ett av mange som skal etterforskes nå som internasjonale eksperter på krigsforbrytelser har ankommet Butsja. Lokale myndigheter rapporterer at minst 31 barn er blitt drept i det lille forstedet.