Eksperter: Slik kan Putin miste makten i Russland

Det vil ikke bli enkelt å fjerne Putin fra makten, mener eksperter.
Det vil ikke bli enkelt å fjerne Putin fra makten, mener eksperter. Foto: Russian Presidential Press Service / AP / NTB

En eventuell likvidering av den russiske presidenten av en annen stat kan føre til atomkrig, tror eksperter. Derfor må en eventuell avsetting av Putin skje innenfra. Men det blir ikke enkelt.

I to tiår har 69-åringen styrt Russland med jernhånd. Flere eksperter har siden krigen brøt ut i forrige uke spekulert i om Vladimir Putins handling og uttalelser i forbindelse med Ukraina-krisen er begynnelsen på slutten for den russiske presidenten.

Men hva må til for at Putin skal veltes av tronen?

Likvidering kan bety atomkrig

Svenske og danske eksperter er enige om at en eventuell avsetning av president Putin må komme innenfra.

Russland-ekspert og seniorforsker ved det danske institutt for internasjonale studier (DIIS), Flemming Splidsboel, mener det er usannsynlig at en annen stat, som for eksempel USA, skulle likvidere presidenten.

– Det ville komme en ny president i Russland umiddelbart – og du vet ikke hvordan han vil reagere. Det kan godt være at han sier «det skal de ikke slippe unna med», og så vil Russland bruke sine atomvåpen mot USA, sier Splidsboel til danske B.T.

Også militærforsker ved det danske Forsvarsakademiet, Anders Puck Nielsen, sier til den danske avisen at en slik likvidering ville rettferdiggjøre bruk av atomvåpen, derfor er det svært lite sannsynlig at det vil skje.

Ingen enkle alternativer

De danske ekspertene mener derfor at Putin kan avsettes på to måter: enten ved et internt kupp, eller gjennom om en revolusjon fra det russiske folket.

Men ingen av de to alternativene er enkle.

Splidsboel tror at også Putins nærmeste må gjennom metalldetektorer før de nærmer seg ham, så en rask likvidering er trolig ikke mulig å gjennomføre.

I stedet tror seniorforskeren at noen høytstående personer som står ham nær på et tidspunkt tar motet til seg og taler ham imot. Dette kan skje hvis de strenge sanksjonene Vesten har innført mot Russland fortsetter å ramme oligarkene og Russlands mektigste og rikeste hardt.

Splidsboel påpeker derimot at selv om Putins nærmeste blør milliarder som følge av krigen, er Putin årsaken til at de har disse pengene i utgangspunktet.

– Putin vil miste kontrollen

Media har meldt om flere antikrigsdemonstrasjon i de russiske storbyene de siste dagene. Disse har vært preget av vold og massearrestasjoner.

– Akkurat nå blir det russiske folk slått ned av militæret hvis de går ned noen hundre og demonstrerer. Men hvis de er 5000 eller 50.000, så kan de ikke alle få bank. Det kan være vanskelig å koordinere, men det er nødvendig, sier Splidsboel til den danske avisen.

Staffen I. Lindberg, professor i statsvitenskap og direktør for Varieties of Democracy Institute ved Gøteborgs universitet sier til den svenske avisa Expressen at massemobilisering på gata er farlig for «diktatorer som Putin».

Til samme avis sier Claes Levinsson, leder av Instituttet for russiske og eurasiske studier ved Uppsala universitet at den bevegelsen som nå pågår i Russland er «ekstremt interessant». Han tror Putin til slutt vil miste kontrollen over den innenrikspolitiske prosessen Ukraina-krigen har satt i gang i landet.

Vil ta tid

Levinsson påpeker samtidig at det er vanskelig å vurdere hvor stor oppslutning krigen egentlig har blant den russiske befolkningen. Men hvis krigen varer lenge – og flere og flere russiske soldater dør eller vender hjem med alvorlige skader – mener han at støtten sannsynligvis vil falle. Samtidig får flere og flere russere informasjon fra omverdenen, sier han.

– Jeg tror ikke den interne propagandaen vil klare å opprettholde bildet av Nato som en aggressiv part og at Russland kun reagerer defensivt mot en fiendtlig verden. Mer og mer informasjon begynner nå å nå vanlige mennesker i Russland, og det er åpenbare avvik mellom de to forskjellige virkelighetene, sier Levinsson til den svenske avisen.

Men å få presset frem en revolusjon blant folket vil trolig ta tid, tror danske Splidsboel. For å få til det må russerne som nå støtter Putin og krigen i Ukraina bli presset så mye økonomisk av at de ikke lenger klarer seg, tror han.