Russland vil erstatte Volodymyr Zelenskyj med Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj

Dette er mannen som Putin trolig vil innsette som sin mann i Kyiv dersom det ukrainske regimet faller. Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj er etterlyst av ukrainske myndigheter og Interpol for massedrap og underslag.
Dette er mannen som Putin trolig vil innsette som sin mann i Kyiv dersom det ukrainske regimet faller. Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj er etterlyst av ukrainske myndigheter og Interpol for massedrap og underslag.  Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske medier melder at Vladimir Putin har utpekt Viktor Janukovitsj til Volodymyr Zelenskyjs arvtager dersom russerne rykker inn i Kyiv og fjerner den lovlig valgte regjeringen med krigsmakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det melder den ukrainske etterretningstjenesten til avisene Pravda og Kyiv Post , ifølge Expressen.

Janukovitsj skal nå befinne seg i den hviterussiske hovedstaden Minsk hvor han blir forberedt på en eventuell maktovertakelse dersom de russiske styrkene, støttet av hviterussiske og tsjetsjenske soldater, klarer å trenge gjennom ukrainernes forsvarsverk i hovedstaden.

Russerne er nå i ferd med å omringe Kyiv, og det er ventet et omfattende angrep på storbyen i løpet av kort tid, ifølge amerikanske etterretningskilder.

Rømte Ukraina etter massedrap på Uavhengighetsplassen

Viktor Janukovitsj (71) ble avsatt i 2004 som Ukrainas president etter det som ble omtalt som «Oransjerevolusjonen». Da tok hundretusenvis av ukrainere til gatene for å protestere mot det sittende regimet.

Protestene kulminerte i voldsomme gatekamper som kostet om lag 100 ukrainere livet etter voldsomme slag på Uavhengighetsplassen i Kyiv, også kalt Majdanplassen. Protestene pågikk også i flere andre ukrainske byer over hele landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ukrainske opposisjonen anklaget daværende president Viktor Janukoiytsj for valgfusk i 2. valgomgang.

Etterlyst av Interpol for massedrap

Janukovitsj tilhørte Regionpartiet. Han var Ukrainas president fra 2010 til han ble avsatt av Ukrainas parlament 22. februar 2014.

Janukovitsj er etterlyst av ukrainske myndigheter og Interpol for massedrap og underslag.

Nyheten om at Viktor Janukovitsj er utpekt som Zelenskyjs arvtager er ikke bekreftet eller kommentert av russiske myndigheter.

Les også: Joe Biden: Vladimir Putin er nå mer isolert enn noen gang