Immunolog advarer mot å «få omikron med vilje»: – Som å leke med sprengstoff

En person smittet av coronaviruset får behandling ved et sykehus i Tyrkia.
En person smittet av coronaviruset får behandling ved et sykehus i Tyrkia. Foto: Murad Sezer / Reuters/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske immunologen og barnelegen Paul Offit advarer mot tanken mange leker med: «Ville det ikke vært bedre å bare bli smittet og få det overstått?».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lege Paul Offit satt selv rundt bordet under en familiemiddag da spørsmålet ble stilt: «Hva med å bare få omikron med vilje og få det overstått? Varianten er jo mild, ikke sant? Og etterpå er du bedre beskyttet».

Spørsmålet kom fra en fullvaksinert venn, og han er langt ifra den eneste som stiller spørsmålet.

«Slippe omikron fri»?

Immunologen og barnelegen Paul Offit advarer mot å undervurdere omikron og la seg selv bli smittet med vilje. Foto: National Institutes of Health Record
Immunologen og barnelegen Paul Offit advarer mot å undervurdere omikron og la seg selv bli smittet med vilje. Foto: National Institutes of Health Record

Søndag gikk byrådsleder i Oslo Raymond Johansen ut og tok til orde for å «slippe omikron fri i samfunnet». Argumentet er at det kan være å foretrekke høyere smittetall i en periode der immuniteten er høy etter vaksinene. Tiden er kommet til at vi må lære oss å leve med omikron, mener Johansen.

– Vi må spørre oss om det på lang sikt er like bra å få smittetallene noe opp som å få dem ned, skriver Johansen, videreformidlet av NTB.

Svaret fra Offit, som befant seg rundt spisebordet i USA, er soleklart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du er gal dersom du med vilje forsøker å bli smittet av dette viruset. Det er som å leke med sprengstoff, sier Offit til CNN.

Fem nei-punkter

Immunologen skisserer fem årsaker til at han anser dette som en dårlig idé:

  • Det er ikke «en forkjølelse»

En fersk studie publisert av US Centers for Disease Control and Prevention viser at risikoen for alvorlig sykdom og dødsfall fremdeles er høy hos folk med diabetes, kronisk nyre-, hjerte- eller lungesykdommer, samt vaksinerte folk over 65 år. Risikoen er desto høyere blant uvaksinerte.

  • «Lang-covid»

Mange som har blitt bekreftet smittet av coronaviruset har kommet seg unna med milde symptomer, men har likevel utviklet tilstanden som har fått navnet «lang-covid». Over 12 måneder etter positivt prøvesvar er det fremdeles folk som opplever nedsatt eller forvrengt luktesans, fatigue, vanskelig for å puste og dårligere allmenntilstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Du kan spre sykdommen til barn

Det er fremdeles mennesker under 18 år som ikke er vaksinert og som kan være utsatt for smitte.

  • Belastningen på helsevesenet

Offit advarer mot å ta det for god fisk at man ikke blir alvorlig syk. Sykehusene er allerede under press, og det hender at ellers friske personer utvikler alvorlig sykdom og får behov for helsehjelp.

  • – Ikke kødd med naturen

«Har det noensinne vært en god idé å bli smittet av en sykdom med vilje?» spør Offit. Det er ikke mange tiår siden det var normalt å ta barnet sitt med på «smittefest» hos familier hvor et barn hadde fått konstatert vannkopper. Årsaken var at sykdommen er farligere for voksne, og at det derfor var ansett som en god idé å sørge for at barnet gikk gjennom sykdommen før de rakk i bli voksen.

– Ikke kødd med moder jord

– Jeg ville ikke gjort dette med coronaviruset. Ikke kødd med moder jord, hun har prøvd å drepe oss siden vi kravlet ut av havet og opp på land, sier Offit i en referanse til vår spede begynnelse.

Resultater fra en rekke studier tyder på at omikron-varianten er svakere, men mer smittsom, enn de tidlige kjente variantene, som for eksempel delta. Dette kan være et tegn på at vi har tatt et museskritt i retning av pandemiens ende, men forskere advarer mot å ta gleden på forskudd og senke skuldrene helt.