Satellittfoto avslører en «skog av antenner» i Sør-Kina-havet

Satellittbilder frigitt av organisasjonen Center for Strategic International Studies (CSIS) viser en åpenbar opprustning i Sør-Kina-havet.
Satellittbilder frigitt av organisasjonen Center for Strategic International Studies (CSIS) viser en åpenbar opprustning i Sør-Kina-havet. Foto: CSIS
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antenne etter antenne dukker opp rundt om kring på kinesiske territorier i Sør-Kina-havet. Center for Strategic International Studies (CSIS) advarer mot det de frykter vil utvikle seg til kinesisk dominans.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Metallstolper koblet sammen via ledninger høres harmløst ut i et samfunn hvor enorme satellitter er blitt dagligdags, men det er hva antennene er koblet til som bekymrer eksperter.

Den amerikanske forsvarstankesmien Center for Strategic International Studies (CSIS) offentliggjorde nylig bilder som viser Kinas teknologiske opprustning i Sør-Kina-havet.

Skaper en «dødsone»

– Beijing har tatt store steg i retningen av å trappe opp sin elektroniske krigføring, kommunikasjonskapasitet og overvåkingsmuligheter i Sør-Kina-havet, skriver tankesmien på sine nettsider.

Skogen av antenner står på og mellom Hainan-øya og Parcel-øyene.

Eksperter frykter at Kina forsøker å gjøre den viktige sjøfartsåren om til en «dødsone» for kommunikasjon og navigasjon, hvor kampen om elektronisk dominans allerede er godt i gang.

Amerikansk militærfly «går amok»

I fjor mistet et amerikansk militærfly kontrollen mens det fløy over Sør-Kina-havet. Angivelig skal alle instrumenter ha «gått amok» og flyet mistet evnen til å kommunisere med styrker på bakken og nærliggende flyplasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hendelsen er snarlik en hendelse i 2018 hvor USS Theodore Roosevelt opplevde at instrumentene kortsluttet i Sør-Kina-havet.

Hangarskipet USS Theodore Roosevelt fikk problemer i Sør-Kina-havet i 2018. Foto: Seaman Kaylianna Genier / U.S. Navy/AP/NTB
Hangarskipet USS Theodore Roosevelt fikk problemer i Sør-Kina-havet i 2018. Foto: Seaman Kaylianna Genier / U.S. Navy/AP/NTB

– Fremtidens krig handler ikke om eksplosjoner

Antennene skal være ideelt plassert dersom formålet er å fange opp og tukle med elektronisk aktivitet i området.

– Fremtidens krig handler ikke bare om eksplosjoner. Det handler også om å ødelegge teknologien som et forsvar lener seg på, og hvis du tror disse systemene vil fungere som ventet i en krigssituasjon, så lurer du bare deg selv, skriver tankesmien Brookings Institutions.

Den største opprustningen ser ut til å ha funnet sted ved byen Mumian på Hainan-øya. Mumian-anlegget ble bygget i 2018, men de ferske satellittbildene viser en dristig utvikling i løpet av det siste halvåret.