USA har sendt rekordmange jagerfly i retning Kina

– Det er flere kampfly enn det Kina har totalt, sier analytiker.
– Det er flere kampfly enn det Kina har totalt, sier analytiker. Foto: Toby Melville / Reuters/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske forsvaret har sendt 25 stealthfly av typen F-22 til andre siden av Stillehavet. Eksperter tror den rekordstore utsendingen er en beskjed til Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var tidligere denne uken at 25 jagerfly av typen Lockheed Martin F-22 Raptor lettet fra flere militærbaser i Alaska og Hawaii og satte kursen vestover.

– Vi har aldri sendt så mange raptorer ut på tokt sammen i stillehavetsområdet, sier generalen for USAs luftvåpen Kenneth S. Wilsbach til CNN.

F-22 er et femtegenerasjons kampfly, og anses som verdens mest avanserte jagerfly, med stealth-egenskaper designet for å kunne gå ubemerket hen. Å sende et stort antall F-22 på vingene sender en «klar og øyeblikkelig beskjed til Kina» i en tid hvor situasjonen mellom stormaktene er anspent, forklarer analytiker Carl Schuster til CNN.

(Saken fortsetter under bildet)

USA viser muskler med superflyet F-22. Foto: Ina Fassbender / Reuters/NTB
USA viser muskler med superflyet F-22. Foto: Ina Fassbender / Reuters/NTB

– Flyvåpenet får vist at de har evnen til å sende flere femtegenerasjonsfly opp i luften på kort tid enn mengden fly Kina har totalt, forteller Schuster.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kinesiske flyvåpenet har mellom 20 og 24 operative femtegenerasjonsfly i sitt arsenal, men Schuster påpeker at de er i ferd med å ruste opp. Til sammenligning har USA 180 F-22, hvor om lag halvparten er operative samtidig grunnet vedlikehold. USA har altså sendt en fjerdedel av sine operative fly ut på tokt.

Grunnet flyets stealth-egenskaper er F-22 sannsynligvis blant de første våpnene til å bli tatt i bruk dersom en konflikt skulle oppstå.