Antivirus-legende funnet død på fengselscella

<p>John McAfee var begjært utlevert til USA i forbindelse med en omfattende skattesvindelsak. 75-åringen risikerte 30 års fengsel dersom han ble utlevert.</p>
John McAfee var begjært utlevert til USA i forbindelse med en omfattende skattesvindelsak. 75-åringen risikerte 30 års fengsel dersom han ble utlevert. Foto: Todd J. Van Emst / AP

Grunnleggeren av McAfee antivirus, John McAfee, er død.

Det bekrefter det spanske justisdepartementet, ifølge avisene El País og El Mundo.

Begjært utlevert til USA

75-åringen var en av de første som satset på å utvikle antivirusprogram på 80-tallet. Han tjente mye penger på sin virksomhet, som i 2011 ble solgt til teknologiselskapet Intel.

I oktober i fjor ble John McAfee pågrepet på en flyplass i Barcelona da han var på vei til Tyrkia.

Pågripelsen fant sted etter oppfordring av amerikanske myndigheter som krevde ham utlevert. Bakgrunnen var en omfattende skattesvindelsak.

I mellomtiden har spanske og amerikanske myndigheter forhandlet om en utlevering. Onsdag morgen kom bekreftelsen på at en utleveringsavtale var i orden.

Risikerte 30 år i fengsel

Samme dag ble McAfee funnet livløs på sin egen celle. Fengselsansatte skal ha forsøkt gjenoppliving, men 75-åringen ble kort tid senere erklært død skriver AP.

Ifølge spanske medier tok McAFee trolig sitt eget liv for å unngå utlevering til USA der han risikerte 30 års fengsel.

Kort tid etter at han ble anholdt på flyplassen i oktober i fjor, la han ut en melding hvor han skrev:

– Jeg har det godt her. Jeg har venner. Maten er god. Alt er godt. Dere skal vite at hvis jeg henger meg selv, i likhet med Epstein, så var det ikke min egen gjerning.

Grunnla antivirusselskap i 1987

I 2012 ble den amerikanske dataguruen pågrepet i Guatemala, der han ville søke om politisk asyl. McAfee skal ha tatt seg ulovlig inn i Guatemala fra nabolandet Belize, der han ble etterlyst i forbindelse med et drap.

McAfee grunnla programvareselskapet McAfee Associates i 1987 og drev det til 1994, da han trakk seg fra selskapet.

I juli 2019 ble McAfee løslatt fra arrest i Den Dominikanske republikk etter at han og fem andre ble mistenkt for å ha reist med en yacht med våpen, ammunisjon og diverse militærutstyr om bord.

Les også: Lekkasjedømt kvinne ute av fengsel i USA

Personvernpolicy