Antivirus-legende funnet død på fengselscella

John McAfee var begjært utlevert til USA i forbindelse med en omfattende skattesvindelsak. 75-åringen risikerte 30 års fengsel dersom han ble utlevert.
John McAfee var begjært utlevert til USA i forbindelse med en omfattende skattesvindelsak. 75-åringen risikerte 30 års fengsel dersom han ble utlevert. Foto: Todd J. Van Emst / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grunnleggeren av McAfee antivirus, John McAfee, er død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bekrefter det spanske justisdepartementet, ifølge avisene El País og El Mundo.

Begjært utlevert til USA

75-åringen var en av de første som satset på å utvikle antivirusprogram på 80-tallet. Han tjente mye penger på sin virksomhet, som i 2011 ble solgt til teknologiselskapet Intel.

I oktober i fjor ble John McAfee pågrepet på en flyplass i Barcelona da han var på vei til Tyrkia.

Pågripelsen fant sted etter oppfordring av amerikanske myndigheter som krevde ham utlevert. Bakgrunnen var en omfattende skattesvindelsak.

I mellomtiden har spanske og amerikanske myndigheter forhandlet om en utlevering. Onsdag morgen kom bekreftelsen på at en utleveringsavtale var i orden.

Risikerte 30 år i fengsel

Samme dag ble McAfee funnet livløs på sin egen celle. Fengselsansatte skal ha forsøkt gjenoppliving, men 75-åringen ble kort tid senere erklært død skriver AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge spanske medier tok McAFee trolig sitt eget liv for å unngå utlevering til USA der han risikerte 30 års fengsel.

Kort tid etter at han ble anholdt på flyplassen i oktober i fjor, la han ut en melding hvor han skrev:

– Jeg har det godt her. Jeg har venner. Maten er god. Alt er godt. Dere skal vite at hvis jeg henger meg selv, i likhet med Epstein, så var det ikke min egen gjerning.

Grunnla antivirusselskap i 1987

I 2012 ble den amerikanske dataguruen pågrepet i Guatemala, der han ville søke om politisk asyl. McAfee skal ha tatt seg ulovlig inn i Guatemala fra nabolandet Belize, der han ble etterlyst i forbindelse med et drap.

McAfee grunnla programvareselskapet McAfee Associates i 1987 og drev det til 1994, da han trakk seg fra selskapet.

I juli 2019 ble McAfee løslatt fra arrest i Den Dominikanske republikk etter at han og fem andre ble mistenkt for å ha reist med en yacht med våpen, ammunisjon og diverse militærutstyr om bord.

Les også: Lekkasjedømt kvinne ute av fengsel i USA