54-åringens lunger står i fare for å bli knust av rekordstore nyrer

<p>Warren Higgs smiler mens han viser frem sine rekordstore nyrer. Bak det muntre humøret skjuler det seg en livstruende sykdom.</p>
Warren Higgs smiler mens han viser frem sine rekordstore nyrer. Bak det muntre humøret skjuler det seg en livstruende sykdom. Foto: Privat/Warren Higgs

Britiske Warren Higgs tok nylig en verdensrekord da nyrene hans vokste seg livstruende store som følge av en sykdom. Nå står 54-åringens liv i fare dersom han ikke får nyrene operert ut i tide.

– Nyrene skal egentlig være på størrelse med en knyttneve, men det er åpenbart ikke mine, sier 54-åringen med et smil til BBC. Men bak verdensrekorden og det muntre humøret ligger en livstruende sykdom.

Higgs var 35 år gammel da han fikk diagnosen polycystisk nyresykdom, som forårsaker dannelse av cyster på nyrene til den rammede. Den arvelige sykdommen ble oppdaget da den for ni år siden forårsaket et slag som etterlot Higgs lam på høyre side.

– De knuser lungene mine

Fire år senere begynte begge nyrene å vokse. At nyrene vokser er en naturlig konsekvens av sykdommen, men Higgs nyrer er fem ganger større enn forventet, og truer livet hans dersom de ikke blir operert ut innen kort tid. Operasjonen er heldigvis rett rundt hjørnet, og skal etter planene finne sted i juli.

– De knuser lungene og magen min til det punktet hvor jeg ikke får puste. Det er ingenting jeg kan gjøre, sier Higgs til BBC.

Ifølge Daily Mail er Higgs’ venstre nyre 42 centimeter bred og 27 centimeter tykk, mens den rekordstore høyrenyren er 49 centimeter bred og 28 centimeter tykk. Hans siste sykehusbesøk viser at nyrene også har begynt å true hjertet hans.

– Dette er ikke en rekord du ønsker å leve med, for tro meg, det er grusomt. Sykdommen har bokstavelig talt tatt fra meg hele livet mitt, sier Higgs, som gleder seg til å kunne ta en større del i sønnen Sebastians liv etter operasjonen.

– En skinnende stjerne

Higgs liker å være aktiv og deltok i flere triatlon før han ble syk. Foto: Warren Higgs/Facebook
Higgs liker å være aktiv og deltok i flere triatlon før han ble syk. Foto: Warren Higgs/Facebook

Den planlagte operasjonen vil sørge for at Higgs havner utenfor livsfare, men så begynner jobben. Higgs vil måtte trene seg opp og opprettholde en sunn vekt etter flere år med manglende bevegelighet, og han vil i tillegg måtte gjennomgå dialysebehandling i påvente av nyretransplantasjonen, en operasjon som i seg selv medfører risiko.

Før sykdommen var Higgs i toppform og elsket å delta i triatlon. Lokalsamfunnet i England har mobilisert og spart penger slik at Higgs skal få tilgang på de midlene han trenger for å trene seg opp igjen.

– Hvem ønsker ikke å støtte en så skinnende stjerne som det Warren er, sier lokalpolitikeren Wisdom Da Costa til Daily Mail.

Personvernpolicy